Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.04.2024 00:00 | PR články
PR článok

Tradičné rezance do nedeľnej polievky, kto ich vyrába?

Donedávna ich poznali len na východnom Slovensku, teraz polievkové niťovky môžete jesť tiež. Budú vám chutiť, cestoviny z Bardejova sú ako domáce.

Čo v slovenských domácnostiach nesmie chýbať na nedeľnom stole? Predsa stará dobrá klasika. Tradičný voňavý vývar s rezancami. Ale kým kedysi naše staré mamy niťovky do polievky vyrábali ručne z vyvaľkaného cesta, dnes sa stačí spoľahnúť na overené cestoviny. Také, ako dodáva do regálov Kauflandu Cestovináreň Marušák z Hrabovca pri Bardejove. Malá rodinná firma začala s tradičnou výrobou v roku 1993 v dvoch izbách rodinného domu a prvé várky, ktoré sa nevydarili, spočiatku dokonca  putovali do koša. Veď len namiešať správny pomer surovín do cesta, ktoré tvorí múka, voda, sušená vaječná zmes a kurkuma, je celá alchýmia. A tradičná výroba aj chuť, to je niečo, na čom si všetci dávajú záležať.

Na niťovky stačia 4 suroviny a správna receptúra

„Kurkuma sa do cestovín pridáva, aby boli pekne žlté, a stačí z nej naozaj štipka, inak získajú červenú farbu. Zvyšné suroviny sú slovenské. Používame kvalitnú a čistú vodu z topľanskej doliny, aj múku, ktorá sa melie z pšenice vypestovanej v okolí Trebišova,“ vysvetľuje Ján Vojtko, riaditeľ cestovinárne. A ako v nej vyzerá výroba?  Na prvý pohľad to trvá len pár sekúnd. Najskôr múka zo sila cez potrubie putuje do veľkej nádoby, kde sa spojí s ostatnými ingredienciami a potom moderný stroj vysype na pripravené sito dávku cestovín. O tom, či z linky vychádzajú rezance, kolienka, písmenká alebo  vruty, rozhodujú špeciálne matrice, podobné tým, aké používajú mlynčeky na mäso. Matrice ukrývajú  veľký vynález- teflónové výplne, ktoré cesto pekne vyhladia. Kým v Taliansku sa obvykle používajú výplne z bronzu, ktoré na každom kuse  vytvoria drsný povrch, pretože sa doň lepšie vsiakne omáčka, na Slovensku sú žiadanejšie skôr lesklé a hladké cestoviny.

Otvoriť galériu

Sušia sa dlhých 12 hodín

Sitá naložené cestovinami potom končia v sušičke, kde sa zmestí naraz až 400 kíl a kde ich čaká dlhý relax. Sušenie totiž trvá až 12 hodín a vyžaduje si takú prísnu kontrolu, že pri ňom treba sledovať aj vonkajšie počasie. „Keď je slnečno, sušíme inak, ako keď prší. Musíme ustrážiť každý detail, inak by cestoviny mohli popraskať,“ pokračuje riaditeľ Vojtko a priznáva, že kým odhadli správnu rovnováhu medzi teplotou a vlhkosťou vnútri sušičky, so zápisníkom v ruke pri nej presedeli celých dvanásť hodín.  Našťastie, dnes na všetko dohliada počítač a najmodernejšie technológie. Váženie, balenie, sušenie, s tým všetkým si poradia výrobné linky, aj preto každý mesiac môže z prevádzky odísť až 25 ton balíčkov, hoci v začiatkoch podnikania vyrobili ledva sto kíl mesačne.

„Vďaka novým technológiám používame na výrobu aj tradičnú valcovanú metódu, pri ktorej sa pás cesta vkladá medzi dva valce a potom sa reže špeciálnymi nožmi. Tento postup kedysi používali gazdinky, keď rezance vykrajovali z vyvaľkaného cesta. Je to náročnejšie na ručnú prácu, ale takéto výrobky naozaj chutia ako tie domáce.“

Aj menší dodávateľ má šancu presadiť na sa na trhu

Topľanské cestoviny dlhé roky poznali len obyvatelia východného Slovenska. Cestovináreň Marušák ich dodávala do predajní Kauflandu v blízkom okolí, pretože sa zapojila do projektu Z našich regiónov, ktorým reťazec podporuje lokálnych dodávateľov. Získala tak zaručený odbyt, poradenstvo a zároveň jej táto príležitosť umožnila výrobu modernizovať aj rozširovať výrobu. A ak sa hovorí, že dobrá spolupráca prináša svoje ovocie, v prípade výrobcu cestovín to naozaj platí. Svoje kapacity zvýšil natoľko, že začal zásobovať predajne Kauflandu naprieč celým Slovenskom, kde dodáva fliačky, vruty, písmená, mušličky aj klasické niťovky.

Otvoriť galériu

Topľanské cestoviny pre celé Slovensko

Práve spojenie s reťazcom umožnilo, aby topľanské produkty milovníci cestovín našli vo všetkých 79 predajniach Kauflandu. Slovenský dodávateľ dáva prácu šiestim zamestnancom a hoci v jeho produkcii naďalej bude hrať prvé husle obľúbená klasika, čiže polievkové niťovky, snaží sa myslieť aj na budúcnosť. „Najnovšie rozbiehame výrobu špenátových, cviklových či paradajkových širokých rezancov, dokonca sme vymysleli aj špeciálnu receptúru na šošovicové proteínové cestoviny a na rezance s pridaným kolagénom. Nechceme zaspať na vavrínoch, ale naďalej sa rozvíjať a prinášať zákazníkom nové chute,“  hovorí riaditeľ cestovinárne.

Aj takýto úspešný príbeh môže napísať spolupráca s Kauflandom. Spolupráca, ktorá aj menším výrobcom z regiónov pomáha rásť a zákazníkom dáva možnosť vkladať do košíka kvalitné domáce potraviny. Z lásky k Slovensku.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Bezpečnosť celej Európy závisí od Poľska?! Zarážajúce slová Tuska: Aha, čo povedal o NATO
(ilustračná foto)
1. mája si pripomíname aj vstup do EÚ: Slovenský pas, patrí k tým najsilnejším na svete!
(ilustračné foto)
Muž s mečom útočil na ľudí! Pobodal niekoľko osôb, nezastavil sa ani pred policajtmi
Neznámy páchateľ posprejoval viaceré vozne odstavené v Bratislave.
Foto
Neznámy páchateľ sa pekne vyfarbil: Takto posprejované skončili vozne v Bratislave
(ilustračné foto).
Opozícia kritizuje koalíciu: Dôvodom je neskorá voľba kandidátov na sudcu ÚS
Na snímke kandidát na prezidenta Ivan Korčok počas úvodnej tlačovej konferencie vo svojej volebnej centrále.
Ivan Korčok prezradil, koho podporí v eurovoľbách! Adresoval aj výzvu vláde
Televíziu opúšťa známa tvár.
Foto
Pretras v JOJke: Po Krescanko Dibákovej ODCHÁDZA z televízie ďalšia dlhoročná tvár!
Vo Vojenskom obvode Valaškovce niekto poškodil 5 traktorov: Sila, čo páchateľ urobil
Talentovaná Lilla († 17) skolabovala počas školského turnaja vo futbale.
Foto
Futbalistka Lilla († 17) odpadla na zápase, o 3 dni zomrela: Dramatický boj o život a odkaz do neba
Kúpele (ilustračné foto).
Budú môcť rekreačné poukazy využiť aj ďalšie osoby? Aha, čo navrhujú poslanci
Mnohé lyžiarske strediská vplyvom zmeny klímy zrejme zaniknú (ilustračné foto).
Sprísnia sa podmienky na lyžiarskych tratiach? Poslanci plánujú zmenu: Pozrite sa, o čo ide
Vodič BMW neprispôsobil rýchlosť jazdy, skončil vo zvodidlách.
Foto
Desivá nehoda vo Zvolene: Vodič pretrhol zvodidlá! Čo sa tam stalo?