Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.04.2024 00:00 | PR články
PR článok

Už 54 rokov slávime Deň Zeme, ako to začalo?

Celý svet si pri príležitosti tohto sviatku pripomína, že naša planéta má vážny problém. Mali by sme ju preto zaťažovať čo najmenej, a takisto sledovať, ako sa k jej ochrane stavajú úspešné firmy.

Aj na Slovensku sme sa mohli presvedčiť, že zvládnuť letné horúčavy v niektorých regiónoch bez klimatizácie je takmer nemožné. Povodne spolu s ničivými veternými smršťami i zimy bez snehu začínajú byť štandardom. Pokiaľ niečo nezmeníme, budúcim generáciám sa tu bude žiť oveľa horšie.

Ako Svetový deň Zeme vznikol?

Keď v roku 1969 v Santa Barbare v Kalifornii unikla do oceánu obrovská ropná škvrna, znepokojený senátor a ekologický aktivista, Gaylord Nelson, vyzval univerzitných študentov, aby sa viac venovali ochrane životného prostredia. Už o rok Stanfordova univerzita v Kalifornii zorganizovala prvé masové pripomenutie Dňa Zeme.

Akcia mala úspech, výsledkom bolo prijatie zákona o čistom ovzduší, ako aj založenie Agentúry na ochranu životného prostredia v USA. V roku 1990 sa pridalo približne 200 miliónov ľudí zo 141 krajín a pripravili tak pôdu pre Summit Zeme v Rio de Janeiro. Senátor Nelson získal najvyššie vyznamenanie udeľované civilným osobám v Spojených štátoch, Prezidentskú medailu slobody.

Ochrane našej planéty venujeme čoraz väčšiu pozornosť aj u nás doma. Organizuje sa čistenie a zber odpadkov v blízkom okolí alebo výzvy na výmenu auta za mestskú hromadnú dopravu, bicykel či vlastné nohy. Aj malé kroky sa počítajú, preto nezabúdajme na triedenie odpadu, obmedzovanie plastov v našich domácnostiach alebo na nákup potravín, ktoré sú sezónne a lokálne. Napríklad na mieste, kde majú ochranu klímy a znižovanie emisií pevne ukotvené v obchodnej stratégii.

Otvoriť galériu

Aj takto sa dá ušetriť

Kaufland už roky chráni klímu cez rôzne opatrenia – napríklad tak, že svoje predajne stavia ohľaduplne. Preferuje lokality, na ktorých sa už v minulosti stavalo, a stavebnú sutinu využíva pri stavbe nových predajní, takže neskončí na skládke. Ohľaduplnosť voči životnému prostrediu vidieť hneď na parkovisku, vďaka efektívnemu osvetleniu sa ušetrí viac ako milión Kilowatthodín (energie).

Obľúbený reťazec využíva 100 % zelenej energie, inštaluje fotovoltický systém na strechy predajní, ktorý dokáže znížiť ročnú spotrebu externej energie o približne 15 až 20 % na predajňu. Špeciálne panely nájdete na streche centrálneho skladu v Ilave aj na viacerých predajniach, vrátane tej v Záhorskej Bystrici v Bratislave. Na stavbu zelenej predajne budúcej generácie bolo použité drevo namiesto betónu, menej totiž zaťažuje životné prostredie a zanecháva nižšiu uhlíkovú stopu v porovnaní s ostatnými materiálmi.

Jedným z riešení, ako znižovať produkciu emisií, bola aj výmena chladiacich vitrín bez dvierok za tie s dvierkami. Malá zmena, a čo dokáže – každá prerobená predajňa takto dosahuje ročnú úsporu elektrickej energie o približne 290 000 kWh. Pre lepšiu predstavu, je to priemerná spotreba takmer 128 domácnosti v bytovom dome na Slovensku za rok.

Otvoriť galériu

Vedeli ste, že v Kauflande hreje chlad?

Namiesto palív, ako je olej, plyn alebo drevo, známy predajca potravín vykuruje svoje predajne z veľkej časti odpadovým teplom z chladiacich regálov. Vďaka rekuperácií sa teplo stáva užitočným nielen v zime, v lete totiž nainštalované kompresory vyrábajú dostatok chladu pre podlahové chladenie.

Dnes už nestačí, aby bol obchodný reťazec iba miestom, kde sa predávajú potraviny. Dôležitý je tiež jeho šetrný prístup k planéte. Pokiaľ sa chcete pridať, začnite drobnosťami. Do predajne v blízkosti bydliska nejazdite autom, zoberte si vlastnú nákupnú tašku a jedlom zbytočne neplytvajte. Ak vám záleží na podpore našich domácich dodávateľov a znižovaní uhlíkovej stopy vytvorenej prepravou produktov, nezabúdajte, že najviac slovenských výrobkov nájdete v Kauflande.

*porovnanie reťazca Kaufland s ostatnými reťazcami na slovenskom maloobchodnom trhu na základe výsledkov prieskumu Spotrebiteľského panelu GfK o podiele vystavenia slovenských výrobkov realizovaného v júli 2023.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Agáta Hanychová sa vysmievala z plastiky Dary Rolins.
Hanychová si robila srandu z plastiky Dary Rolins, keď vtom... Agáta, toto je ešte väčší trapas
Slovenská pošta avizuje zmeny v zasielaní poštových zásielok do krajín mimo EÚ.
Váš Tip
Slovenská pošta chystá unikát: Známka, ktorou si pripomenie 100. výročie tohto dôležitého okamihu!
Foto
Luka Radivojevič o senzačnom postupe mladíkov do semifinále MS: Po mítingu sme sa...
(ilustr. foto)
Vlani zomrelo na cestách trinásť cyklistov: Celkový počet nehôd je však oveľa vyšší!
Rada Európy v Štrasburgu
Rada Európy vznikla pred 75 rokmi: Je najstaršou medzinárodnou politickou organizáciou na starom kontinente
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
Blinken si myslí, že Hamas bude s prímerím súhlasiť: Sú to jediné, čo stojí v ceste za bezpečnosťou obyvateľov Gazy
(ilustračná foto)
Vnímanie Európskej únie sa nemení len na Slovensku: Dôvodom je napríklad dôvera v inštitúcie
V novom europarlamente bude sedieť aj zostava 14 slovenských zástupcov.
Voľby do Európskeho parlamentu sa blížia: Koľko môžu minúť strany na kampaň?
Robert Fico na vypočúvaní kandidátov na sudcov ÚS v roku 2019.
Opozícia špekuluje o Ficovom odchode na Ústavný súd: Ako jeho možné rozhodnutie vidia politológovia?
Jakub Jablonský, Anna Jakab Rakovská či Juraj Loj. Kto bude víťaz?
Foto
Let’s Dance mieri do FINÁLE: Aké zbrane vytiahnu súťažiaci a kto má najväčšie šance na víťazstvo?
Vretenica rožkatá je jeden z najjedovatejších hadov v Európe (ilustračné foto).
Strach na juhu Chorvátska: Na ľudí útočia jedovaté hady!
(ilustračná fotografia).
Rusi tvrdia, že Ukrajina odpálila rakety na Krym: Rozsah útoku nie je známy