Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.10.2007 18:31 | Správy | Domáce správy

Sudca Ústavného súdu bol odsúdený za krátenie dane

Sudca Ústavného súdu bol odsúdený za krátenie dane
BRATISLAVA - Sudca Ústavného súdu Juraj Horváth o sebe verejnosti zatajil dôležitú vec zo svojej minulosti.

Ako uviedol internetový portál www.sme.sk, sudcu v roku 1996 odsúdil Krajský súd v Bratislave za trestný čin krátenia dane a uložil mu trest odňatia slobody na šesť mesiacov s podmienečným odkladom na jeden rok.

"Horváth sa stal sudcom 4. júla 2002. V tom čase mal už tento trest zahladený. Ústava hovorí, že prezident odvolá sudcu Ústavného súdu na základe právoplatného odsudzujúceho rozsudku za úmyselný trestný čin. Nehovorí, či to platí aj vtedy, ak je čin už zahladený. Názory právnikov sa na to rôznia," uvádza sa na stránke.

Horvátha súd odsúdil za to, že ako spoločník a riaditeľ firmy Autokomm s.r.o. neodviedol daň z obratu. Firma doviezla zo zahraničia osem áut, ktoré mali v tom čase hodnotu 65-tisíc mariek. Sedem áut Horváth predal záujemcom a jedno Volvo si nechal ako firemné a neskôr ho previedol na seba. Z predaja podľa rozsudku "nepodával hlásenia o dani z obratu príslušnému daňovému úradu a po skončení kalendárneho roka do 31. januára 1993 nepredložil ročné vyúčtovanie dane z obratu a daň v sume 207 tisíc 964 korún neuhradil".

Sudca sa na súde bránil tým, že to, že bol jediným konateľom spoločnosti a podpísal sa pod faktúry "nemôže byť hodnotené ako dôkaz, že vedel o dani z obratu a o podmienkach vzniku povinnosti ju platiť." Podľa neho nebol preukázaný jeho úmysel, ale iba nedbanlivosť. Súd si to ale nemyslel.

Horváth: Spĺňal som podmienky na funkciu ústavného sudcu
BRATISLAVA - Sudca Ústavného súdu SR Juraj Horváth, ktorý bol v roku 1996 odsúdený za krátenie dane na podmienečný trest odňatia slobody, spĺňal v čase, keď sa uchádzal o funkciu sudcu ÚS SR všetky podmienky, ktoré ústava a zákon kladie na výkon tejto funkcie. Sudca to uvádza v stanovisku, ktoré poskytol agentúre SITA.

"Nemal som dôvod a nemám dôvod tajiť, že som bol za skutok z roku 1993, súvisiaci s výkonom funkcie konateľa obchodnej spoločnosti, odsúdený na podmienečný trest odňatia slobody v trvaní pol roka s podmienečným odkladom na jeden rok. Tento trest mi bol po uplynutí skúšobnej lehoty zahladený," uviedol Horváth v stanovisku.

Juraj Horváth, ktorý je sudcom Ústavného súdu SR už takmer šesť rokov, podľa jeho vyjadrenia vykonáva svoju funkciu v súlade s ústavným sľubom a podľa svojho najlepšieho svedomia a presvedčenia. "V závere svojho stanoviska sa mi natíska úvaha, prečo k zverejneniu tejto informácie dochádza práve v čase, keď ústavný súd v novom zložení začal rozhodovať mimoriadne závažné veci," uviedol Horváth.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




"Gera, Germany - September 29, 2012: empty banana cardboard boxes on a pile. Rest of a fleamarket. In this boxes were books for a fleamarket and now they are empty and on a pile for waste."
V prepravkách s banánmi objavili šokujúci náklad: Zamestnancom supermarketov takmer oči vypadli!
Ilustračné foto
Kyjev získa obrovskú podporu: Krajina sa rozhodla zvýšiť sumu na vojenskú pomoc
Gukeš D sa počas Turnaja kandidátov snažil zachovať si chladnú hlavu.
Mladý Ind môže prepísať históriu šachu: Prefíkaná taktika ho dostala až k vrcholu!
Elle sa živí ako morská víla.
Foto
Kráľovský plat sexi morskej víly: Za jej služby sú ochotní zaplatiť astronomické sumy
Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku