Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.02.2008 08:00 | Správy | Domáce správy

Bratislavčan Eugen: Kokaín šnupem už tri roky!

Bratislavčan Eugen: Kokaín šnupem už tri roky!
BRATISLAVA - Práškový cukor alebo... Herečka Zuzana Fialová (33) dodnes neposkytla relevantné dôkazy o tom, že video, na ktorom šnupe neznámu látku, je len nevinnou scénou z filmu.

Na Slovensku sa rozprúdila debata o drogách aj v súvislosti so zadržaním rekordného kontrabandu 160 kilogramov kokaínu v Dunajskej Strede. Novému Času sa podarilo získať spoveď Eugena, ktorý kokaín pravidelne užíva. Čo je to za droga, kto ju užíva, kde a za koľko sa dá kúpiť a čo vlastne spôsobuje?

Bratislavčan Eugen (32) začal pred niekoľkými rokmi podnikať. Víkendové párty a akcie považoval za únik od pracovných problémov. Tu sa po prvýkrát dostal aj k drogám.

„Prvú ,lajnu‘ mi dal kamarát na jednej akcii. Otvorilo mi to oči. Bol som plný energie, mal som výdrž tancovať, baviť sa až do rána. Pociťoval som schopnosť správne a hneď sa rozhodnúť,“ opisuje svoje prvé zážitky s kokaínom v jeden piatkový večer. Na druhý deň však nastalo vytriezvenie.

„Bolo mi strašne zle. Mal som kŕče, vracal som, bolelo ma celé telo a hlava mi išla prasknúť. Snažil som sa prespať celú sobotu. V nedeľu som však mal strašnú chuť znova si to zopakovať,“ dodáva.

Eugen dnes šnupe kokaín už viac ako tri roky. Svoju závislosť si však nepriznáva a tvrdí: „Situáciu mám pod kontrolou!“ Jeho priateľka Lucia (31) má však obavy. „Pri sledovaní televízie alebo pri hudbe sa v ňom prebúdza nekontrolovateľná chuť dať si to. Je to choré,“ prezrádza.

Zadovážiť si drogy v hlavnom meste podľa nich nie je žiadny problém. V každom klube existuje díler, ktorý vám drogu doručí do niekoľkých minút. Dokonca existujú telefónne čísla, kde si hašiš, kokaín či extázu objednáte ako pizzu. Ako krycí názov sa používa napr. cédečko, alebo formulka, že chcete podpísať zmluvu. Gram pouličného kokaínu (obsahuje 30 percent drogy) stojí 2 500 až 3 000 Sk. Vzhľadom na jeho cenu sa mu hovorí aj droga bohatých a užívajú ho majetnejšie vrstvy spoločnosti.

Odborník o závislosti od kokaínu: Liečba trvá asi rok! Kokaín na Slovensku užívajú ludia, ktorí patria medzi majetnejších. O problematike tejto drogy a možnostiach liečenia sme sa rozprávali s riaditeľom Centra pre liečbu drogových závislostí v Bratislave Ľubomírom Okruhlicom.

Ako sa prejavuje závislosť od kokaínu? - Ide o psychologický moment. Človek uprednostňuje aktivity, akou je zháňanie drogy. Ak ju neužije, prichádza únava, nie je schopný vykonávať bežné činnosti, nevie vstať, má výkyvy nálad, poruchy spánku. Vyzerá, ako by mal depresiu, ale nie je to depresia. Trvá to niekoľko dní až týždnov. Keď si dá dávku, znova je čulý a aktívny. Kto si navykne na kokaín, musí ho užívať, bez drogy stráca nápady, tvorivosť, schopnosť pohotovo reagovať. Zvyčajne musí drogu užiť každý deň.

Ako sa závislosť lieči? - Pri liečbe trvá týždne, kým sa objaví schopnosť znova existovať. Pacientom sa podávajú psychofarmaká. Celá liečba trvá asi rok. Ako dlho trvá, kým sa človek stane závislým? - Závisí to od frekvencie užívania, môže to byť aj o rok, ale aj až o 10 - 15 r. od prvého užitia. Veľa užívateľov je spočiatku bez závislosti.

Koľko pacientov sa za posledné roky na Slovensku zo závislosti od kokaínu liečilo? Odhadom sa za posledných päť rokov na Slovensku liečilo 40 - 60 pacientov.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Zadržali dvoch mužov podozrivých zo špionáže: Sila, ako sa maskovali!
Kráľ Karol bojuje s rakovinou.
ZLÉ správy o zdravotnom stave kráľa Karola: To, čo sa v Británii deje, naznačuje jediné
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj sa obáva jadrovej hrozby: Slová o radiačnej katastrofe! Pripomenul Černobyľ
Americká basketbalistka Brittney Grinerová na súde
Ako v horore! Zakrvavený matrac, bez mydla a WC papiera: Americká hviezda opísala podmienky v ruskom väzení
Český premiér Petr Fiala
Český premiér Petr Fiala: Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý
Francúzsky prezident Emmannuel Macron
Napätie stúpa, Francúzi zvažujú radikálny krok: To sa Izraelu nebude páčiť
Viktor Orbán na stretnutí s Donaldom Trumpom.
Trump verí, že bude prezidentom: Odkaz Budapešti a samotnému Orbánovi!
Fumio Kišida získal premiérske kreslo.
Japonský premiér navštívi Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj: Očakáva sa podpis dohody
(ilustračné foto)
Analytik ocenil Slovensko: V porovnaní s Českom sme v tomto lepší
Pri nehode auta a kolobežky v Záhore sa zranili deti, vodička nafúkala.
Foto
Opitá vodička sa zrazila s kolobežkou: Pri nehode na východe Slovenska sa zranili tri deti!
Tankovanie bude čoraz drahšie.
Tankovali sme konečne lacnejšie? Pozrite sa na novinky zo štatistického úradu
(ilustračné foto).
To tu ešte nebolo! Astronauti sú už na mieste, chystá sa historický let