Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.04.2024 00:00 | Špeciálne projekty
Špeciálny projekt

Trh s nehnuteľnosťami sa opäť rozbieha: Vieme, ako  predáte svoj byt či dom čo najlepšie

Kupujúcich v Bratislave pribúda, ideálny čas na predaj domu alebo bytu môže byť práve teraz. Poradíme vám, na čo všetko sa zamerať, aby ste svoju nehnuteľnosť predali čo najlepšie.

Po ochladení v rokoch 2022 a 2023 realitný trh opäť ožíva. „Už od začiatku tohto roka pociťujme stále väčší záujem zo strany kupujúcich a zvyšuje sa aj počet uzatvorených predajov,“ približuje Martin Marsina z bratislavskej realitnej kancelárie Herrys.

Ideálny čas na predaj

Dôkazom je aj množstvo uzatvorených predajov. Napríklad v realitnej kancelárii Herrys patril marec v tomto ohľade medzi najúspešnejšie mesiace za posledné tri roky.

„Nehnuteľností v ponuke je pritom stále pomerne málo, preto môže byť ideálny čas na predaj,“ hovorí Martin Marsina. Nového majiteľa si totiž nájdu pomerne rýchlo. Ak však chcete predať svoj byt či dom čo najlepšie, oplatí sa myslieť na niekoľko zásadných vecí.

Byt či dom treba pripraviť

„Samozrejmosťou by mal byť poriadok, čisté okná a minimum osobných vecí. Dbať treba na dostatok svetla. Niekedy sa dokonca oplatí aj vymaľovať či premiestniť kusy nábytku,“ vysvetľuje odborník.

Myslieť treba aj na záhradu – mala by byť pokosená a upravená. „Práve teraz je ideálny čas na predaj domu – príroda sa prebúdza, záhrada vynikne oveľa lepšie ako v zime. Aj záujem zo strany kupcov je pri rodinných domoch najvyšší od jari do jesene.“

Fotografovať by mal profesionál, ktorý dokáže zachytiť silné stránky nehnuteľnosti. „Populárna je tiež video prezentácia a pri rodinných domoch alebo pozemkoch využívame na zábery z výšky aj dron,“ hovorí Martin Marsina.

Otvoriť galériu

Viac záujemcov - vyššia predajná cena

Veľmi dôležitý je spôsob, akým nehnuteľnosť ponúknete na predaj. V tomto ohľade zohráva veľkú úlohu aj marketing predaja nehnuteľnosti. Silná kancelária so skúsenosťami ho zväčša dokáže zabezpečiť komplexnejšie ako samotný predajca.

„Inzeráty umiestňujeme na inzertných portáloch na prioritné pozície a niekoľkokrát denne ich aktualizujeme. Našim klientom štandardne zabezpečujeme reklamu a riešime aj optimalizáciu, aby sa inzeráty ukazovali v ponuke na čo najlepších pozíciách.“

Aby ste získali pri predaji maximum, zväčša treba dom či byt odprezentovať väčšiemu počtu záujemcov. „Momentálne absolvujeme okolo 15 obhliadok na to, aby sa byt predal za správne nastavenú cenu.“

Keď nájdete nového majiteľa, ostáva ešte jeden zásadný krok, a to je zmluva. Určite ju nesťahujte z internetu. Ide o veľkú sumu, preto by malo byť naozaj všetko v poriadku. Koncipovať by ju mal právnik, ktorý sa tejto problematike venuje a vyzná sa v nej.

Realitná kancelária alebo predaj po vlastnej osi?

V prospech samostatného predaja hovorí najmä fakt, že celá suma ide vám a nemusíte platiť províziu z predaja realitnej agentúre. „Nehnuteľnosť si človek dokáže predať aj sám. Stojí ho to veľa času a energie a opakovane sa nám potvrdilo, že ju neraz predá za nižšiu cenu,“ hovorí Martin Marsina.

Výhody realitnej kancelárie spočívajú v komplexnom servise – profesionálne si nehnuteľnosť nafotia, zabezpečia marketingovú podporu ako aj zmluvnú dokumentáciu. Je tu ešte jeden faktor, o ktorom sa až tak často nehovorí. Tým jej ocenenie nehnuteľnosti.

Dobrá realitná kancelária vám pomôže nastaviť cenu vášho bytu, domu či pozemku tak, aby sa predaj zbytočne nepredlžoval, a súčasne aby ste ho predali za výhodne nastavenú cenu. Tú vie realitná kancelária dosiahnuť najmä vďaka širokej databáze dopytujúcich klientov.

Človek, ktorý predáva nehnuteľnosť pár krát za život, tento potenciál väčšinou nevyužije naplno. Ani pri maximálnej snahe nemá zväčša objektívne možnosti na to, aby priviedol dostatok záujemcov, a tak dosiahol pre seba najvýhodnejšie podmienky.

Výber realitnej kancelárie je zásadný

Ak ste sa rozhodli pre predaj cez realitnú kanceláriu, dôležitý krok je výber tej správnej.

„Zásadná je kvalita – nafotenie či nakrútenie nehnuteľnosti profesionálom, príprava inzerátov či komunikácia s vami ako s predávajúcim. Dôležité je tiež dodanie odborne vypracovaných zmlúv, náležité odovzdanie nehnuteľnosti a správne informovanie vás ako klienta počas jednotlivých fáz predaja.“ 

V realitnom maklérovi treba však hľadať ešte jednu extrémne dôležitú vlastnosť, a to je lojálnosť k vám ako k predávajúcemu.

„Realitný maklér by mal vždy predávať klientovu nehnuteľnosť tak, ako keby predával svoju vlastnú. Musí byť vždy na jeho strane a postarať sa, aby dostal za svoj byt, dom či pozemok v danej chvíli najvyššiu možnú cenu,“ uzatvára Martin Marsina z agentúry Herrys.

CHCEM PREDAŤ BYT ČI DOM V BRATISLAVE

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Fastfood do seba tlačila 5-krát denne: Vyjedla sa na 127 kilogramov! Uvidíte ju teraz, odpadnete
Šéf sekcie vzdušných síl USA letel v stíhačke F-16, ktorú ovládala umelá inteligencia.
Foto
Šéf sekcie vzdušných síl USA letel v unikátnom stroji: Pozrite sa, čo dokáže! Reakcia hovorí za všetko
Foto
Slováci rozhodli o triumfe už v úvodných minútach, Poliaci sa presadili iba raz
Generálna prokuratúra
Generálna prokuratúra si posvieti na reedukačné centrá: Vážne podozrenia! Čo sa tam malo diať?
66-ročná Mária Kyselová.
Foto
Mária odišla od dcéry a už jej niet: Nevideli ste ju? Akákoľvek informácia má cenu zlata
Ústnu hygienu by ste nemali zanedbávať.
Toto miesto si v ústach ZABÚDATE umyť: Kvôli tomu vám SMRDÍ z úst!
Close-up Focus on Person's Hands Typing on the Desktop Computer Keyboard. Screens Show Coding Language User Interface. Software Engineer Create Innovative e-Commerce App. Program Development
USA odsúdili ruské kyberútoky v Európe: Hovoria o zlomyseľnosti! Na pretrase bolo aj Slovensko
Dong Zhimin sa stal známym na čínskej platforme na zdieľanie videí Douyin.
Otec sa sám staral o 8 detí: Mrazivé TAJOMSTVO! Príde vám zle, čo skrýval doma v kôlni
Na archívnej snímke maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.
Maďarský minister obhajuje svoju krajinu: Prstom ukazuje na Brusel, v tomto robí chybu
M. R. Štefánik
Spomienka na Milana Rastislava Štefánika je živá aj dnes: V týchto obciach si pripomínajú 105. výročie od jeho smrti
Polícia vyšetruje okolnosti nehody.
Polícia vyšetruje okolnosti nehody v Nitre: Hľadajú svedkov, pomôcť môžete aj vy
Simona ukázala pozemok, kde bude stáť nový dom.
Foto
Krainová sa poriadne buchla po vrecku: Nová vila v EXOTIKE! Plánuje sa sťahovať?