Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.03.2008 21:13 | Správy | Domáce správy

Duray: Novým školským zákonom pokračuje asimilácia Maďarov v SR

Duray: Novým školským zákonom pokračuje asimilácia Maďarov v SR
BUDAPEŠŤ - Protesty Maďarov žijúcich na Slovensku a slovenských odborných organizácií boli zbytočné, slovenská vláda dnes prijala návrh nového školského zákona.

Podľa názorov predstaviteľov maďarskej menšiny vládne snahy "oblečené do reformného rúcha" sú namierené proti maďarským školám na Slovensku, a ich konečným cieľom je asimilácia Maďarov, píše maďarská tlačová agentúra MTI.

MTI informuje o zmenách, ktoré zákon prináša, a zverejňuje aj reakcie podpredsedu SMK Miklósa Duraya, ktorý ako pripomína MTI bol v 70. rokoch minulého storočia väznený práve za svoje aktivity v záujme ochrany vzdelávania maďarskej menšiny v jej materskom jazyku, a exministra školstva za SMK Lászlóa Szigetiho.

Podľa Duraya v Československu a potom aj v národnej politike jeho nástupníckeho štátu SR, bolo dôsledným strategickým cieľom potláčanie vyučovania v maďarskom materinskom jazyku. Politik SMK vykreslil pre MTI jednotlivé obdobia a mieru potláčania maďarského vzdelávania v nich.

Po zmene režimu, keď sa podľa jeho vyjadrenia strana Jána Slotu dostala do vlády, sa opäť spustila mašinéria asimilácie Maďarov žijúcich na Slovensku podľa sovietskeho vzoru, ako tomu bolo v 70. rokoch, proti nej sa však úspešne postavili maďarskí rodičia a pedagógovia.

Podľa Duraya sa aj teraz deje to isté, možno nie takým hrubým spôsobom, ale prefíkanejšími prostriedkami. "Slúži to iba tým, ktorí sa nevzdávajú snáh asimilácie hornozemských Maďarov," konštatoval podpredseda SMK.

Prijatý návrh neobsahuje skutočné zámery potrebné k reforme školstva, posilňuje však ústredné riadenie verejného vzdelávania, oslabuje samosprávnu silu škôl, možnosť uplatnenia subsidiarity a to žiaľ v súlade so snahou urýchlenia asimilovania Maďarov, komentoval pre MTI návrh zákona Szigeti.

Podľa jeho slov zákon obmedzuje možnosť, aby si maďarské školy vytvorili vlastný pedagogický program, zužuje možnosť výučby maďarského jazyka a rozširuje možnosti vyučovania štátneho jazyka. Snahou navrhovateľa zákona bolo to, aby žiaci maďarských škôl sa učili výhradne z učebníc, ktoré boli centrálne schválené a boli preložené zo slovenského jazyka, poznamenal exminister školstva. Všetci poslanci SMK budú samozrejme hlasovať v parlamente proti prijatiu návrhu zákona, ale možno očakávať, že tak urobia aj ďalšie dve slovenské opozičné strany. To však nič nemení na skutočnosti, že poslanci vládnej koalície budú mať potrebnú jednoduchú väčšinu hlasov k prijatiu zákona, dodal Szigeti.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené