Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.03.2008 22:21 | Správy | Zahraničné správy

EPP pozastavila členstvo Koštunicovej strany

BRUSEL - Európsky blok stredopravých strán vo štvrtok pozastavil členstvo strane srbského premiéra Vojislava Koštunicu pre jej "tvrdý" postoj k vyhláseniu nezávislosti Kosova, uviedol jeden z europoslancov.

"Európska ľudová strana (EPP) prijala rozhodnutie o pozastavení členstva strany pána Koštunicu, aby ho tým varovala a on mohol zaujať európskejšie postoje," vyhlásil francúzsky europoslanec Alain Lamassoure po zasadnutí strany pred summitom Európskej únie v Bruseli.

Pozastavenie znamená, že Koštunica a ďalší členovia jeho Demokratickej strany Srbska (DSS) sa nebudú môcť zúčastňovať na zasadnutiach EPP, združujúcej európske konzervatívne strany. Lamassoure neuviedol, aký dlhý čas bude pozastavenie platiť. "Uvidíme, čo sa stane po voľbách. Uvidíme, aký bude mať volebný program," dodal.

Srbský prezident Boris Tadič vo štvrtok rozpustil parlament a vyhlásil voľby na 11. mája. Príčinou jeho rozhodnutia bol kolaps vládnej koalície pre rozpor vo vzťahu k Európskej únii a k otázke nezávislosti Kosova.

Koštunica v sobotu vyhlásil, že jeho Demokratická strana Srbska (DSS) zlyhala v snahe vyriešiť spor s proeurópskymi koaličnými partnermi z Tadičovej Demokratickej strany (DS). Roztržka vznikla menej ako mesiac po vyhlásení nezávislosti Kosova od Srbska. Práve toto územie Srbsko považuje za kolísku svojej histórie a kultúry.

Koštunica, nahnevaný rozhodnutím väčšiny krajín Európskej únie uznať nezávislosť Kosova, podporil opozičnú ultranacionalistickú Srbskú radikálnu stranu (SRS) a prisľúbil zastaviť ďalšiu integráciu Srbska do EÚ v prípade, ak 27-členný blok európskych štátov nezamietne odtrhnutie Kosova.

Tadič a jeho strana, ktorá takisto nesúhlasí s vyhlásením nezávislosti Kosova, argumentoval, že Srbsko nemá inú alternatívu, ako sa pokúsiť čím skôr vstúpiť do Európskej únie bez ohľadu na spor o Kosove. "Toto je nová šanca posilniť... našu ekonomickú perspektívu cez proces európskej integrácie, potvrdiť naše demokratické schopnosti a zmeniť veci k lepšiemu," povedal Tadič vo svojom vyhlásení. Je možné, že sa májové voľby spoja s referendom o vstupe Srbska do EÚ.

Voľby prichádzajú krátko po tesnom víťazstve Tadiča nad radikálnym lídrom Tomislavom Nikoličom vo februárových prezidentských voľbách, v ktorých viedol kampaň za urýchlenie vstupu do EÚ.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Dolinková prehovorila: KDH ju chce odvolávať, takto reaguje ministerka
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
early rush hour scene with lens flares
Vodiči, cez víkend sa pripravte na dopravné obmedzenia: Budú na D2 v tomto úseku