Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.11.2007 17:50 | Správy | Domáce správy

Fico: Odvolanie Pašku by znamenalo pád celej koalície

Fico: Odvolanie Pašku by znamenalo pád celej koalície
BRATISLAVA - Premiér Robert Fico dnes pohrozil pádom celej koalície, ak by prešiel návrh opozície na odvolanie predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD) pomocou hlasov ĽS-HZDS. Fico a šéf Smeru po doteraz najväčšej koaličnej kríze pre sporné prevody pozemkov zároveň varoval stranu pred prípadným blokovaním niektorých návrhoch zákonov, vrátane štátneho rozpočtu.

Vedenie strany Vladimíra Mečiara v noci nadnes rozhodlo, že z koalície nevystúpi napriek tomu, že premiér navrhol odvolanie jej nominanta, ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu, ktorý je podľa premiéra politicky zodpovedný za kontroverzné prevody pôdy na Slovenskom pozemkovom fonde (SPF). Šéf ĽS-HZDS však ešte pred piatkovým rokovaním pripustil, že koalícia nemusí vydržať celé štvorročné funkčné obdobie.

"To snáď si nikto nemyslí teraz, že pán Mečiar bude trestať Smer a predsedu vlády za to, že predseda vlády vyvodil štandardnú politickú zodpovednosť (...) Ak by padol Pavol Paška, padla celá koalícia," vyhlásil Fico v Slovenskom rozhlase. ĽS-HZDS zatiaľ nedala po návrhu Fica na zosadenie Jureňu jasné stanovisko, ako sa zachová v pondelok pri hlasovaní o odvolaní šéfa parlamentu.

Na odvolanie predsedu parlamentu, ktorý žiada opozícia pre jeho pokus vypustiť schválený opozičný pozmeňovací návrh z novely zákona o sociálnom poistení, je potrebná nadpolovičná väčšina všetkých 150 zákonodarcov. Hlasovanie bude tajné. Opozícia má k dispozícii len 65 hlasov, klub ĽS-HZDS zastupuje 16 poslancov.

"HZDS, ak chce pokračovať v tejto vládnej koalícii, tak môže pokračovať len tak, že bude dôsledne plniť programové vyhlásenie vlády, iná cesta neexistuje, žiadne podmienky," povedal Fico. "Musí prejsť prezidentom schválený zákon o sociálnom poistení, musí byť schválený rozpočet," dodal neskôr pred novinármi premiér. Smer-SD chce podľa neho zaujať stanovisko k situácii vo vládnej koalícii v nedeľu po tom, ako budú známe aj výsledky dnešného mimoriadneho snemu ĽS-HZDS.

Fico zároveň potvrdil, že pri návrhu na odvolanie ministra počítal aj s myšlienkou predčasných volieb, z ktorých by však podľa komentátorov mohol najviac vyťažiť Smer vzhľadom na obľúbenosť tejto strany v prieskumoch verejnej mienky. "Ja som išiel do návrhu na odvolanie pána Jureňu s tým, že som musel rátať s myšlienkou predčasných parlamentných volieb. A môžu sa vyskytnúť v budúcnosti podobné prípady, kde by predčasné parlamentné voľby boli ako jediné riešenie," poznamenal predseda vlády.

Konflikt v koalícii sa začal po informáciách v tlači, že SPF, ktorý spadá do Jureňovho rezortu, previedol na reštituentov lukratívne pozemky pod Vysokými Tatrami. Pôda sa následne dostala údajne za zlomok trhovej ceny firme blízkej ĽS-HZDS. Fico preto požadoval demisiu Jureňu, čo narazilo na odpor ĽS-HZDS, ktorá sa za ministra postavila.

Fico plánuje v stredu na rokovanie vlády predložiť uznesenie, ktoré by umožnilo dočasne pozastaviť akékoľvek prevody pozemkov na SPF. Zároveň chce začať diskusiu o zmene štruktúry tejto organizácie a jej kontrolných orgánov. "Ja sa vôbec nebránim tomu, aby nastúpila Národná rada SR ako významnejší kontrolný orgán," poznamenal. Zveriť fond pod kontrolu parlamentu požaduje ĽS-HZDS.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené