Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.04.2024 16:00 | Správy | Servis

Teplé počasie láka von: Kde môžete grilovať? TAKTO sa vám mäso nikdy neprilepí

Víkend a priaznivé počasie nahrávajú milovníkom grilovania. Pozor však na to, aby ste použitím nesprávnych kulinárskych postupov nechtiac neugrilovali mäso, ktoré vám skôr uškodí. Pozornosť venujte nielen správnemu spôsobu grilovania, ale aj palivu či vhodne pripraveným surovinám.

Ako máme postupovať pri ich úprave, aby nám chutili a aby sme si tiež nespôsobili úraz? Alebo nebodaj nepoškodili samotný drahý gril? A odkedy je povolené začať opekať v prírode? 

Grilovanie je proces prípravy jedla na mriežke nad ohňom alebo uhlíkmi. Jedlo sa griluje na otvorenom plameni alebo horúcich uhlíkoch, ktoré sa nachádzajú pod mriežkou. „Spaľovaním - rozkladom tuku pri vysokej teplote (nad 200 °C) - pri kvapkaní tuku z mäsa na žeravé uhlie vznikajú polyaromatické uhľovodíky (PAU), čo sú karcinogénne látky. Vplyvom vysokej teploty pri grilovaní potraviny dochádza k zmene proteínov (v prípade červeného mäsa, hydiny i rýb) a k vzniku karcinogén­nych látok - heterocyklických amínov, preto je dôležité grilovanie pri miernejšej teplote,“ upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva SR.

S čím na gril?

Vôňa pečeného mäsa je veľmi lákavá. Aj keď ugrilovať sa dá teoreticky čokoľvek, podľa špecialistov na grilovanie je dobré zvážiť druh mäsa. Z bravčového sú najvhodnejšie: krkovička, rebrá, pliecko. Menej vhodné sú suché anatomické časti - karé a stehno.

Z hovädziny sa najčastejšie objavuje vo svetle žeravých uhlíkov roštenka. Dajte šancu aj mletým mäsám, ktoré sú pomerne nenáročné na grilovanie a dokážu dobre absorbovať prímes byliniek a korenín. Najťažšia je z tohto pohľadu hovädzina, najmä hrubé kusy s kosťou. Pri klasickom grile sa používajú na dosiahnutie potrebného tepla brikety alebo drevené uhlie.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: js, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Z Rafahu utiekli už stovky tisíc ľudí: Dôvodom je pokračujúca ofenzíva izraelskej armády
Foto
Hudáček perlil v priamom prenose: Bol som na záchode...
Izraelský minister hrozí demisiou: Toto je dôvodom!
Foto
Slováci žiadne prekvapenie nedopustili: Dvojgólovým hrdinom Hudáček!
Cyklistické preteky Okolo Slovenska si vyžiadajú dopravné obmedzenia.
Vodiči pozor! Tomuto úseku sa vyhnite: Budú sa tu konať cyklistické preteky
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Tragický postup Izraela: V Pásme si vyžiadal desiatky obetí a zranených
Foto
Golonka o spore so Šťastným: Vyhral som súd, doteraz sa neospravedlnil
V Indii platí výstraha: Teplo si už vyžiadalo viaceré obete!
Iránska držiteľka Nobelovej ceny za mier Narges Mohammadíová.
Laureátka Nobelovej ceny sa postaví pred súd: Obvinená je z propagandy?
(ilustračné foto).
Vírus vtáčej chrípky sa potvrdil v zaľudnenej metropole: Ako znížiť hroziace RIZIKO?
Pavol Regenda skóroval tri sekundy pred koncom prvej tretiny.
Foto
Francúzsko - Slovensko ONLINE: Sledujte zápas MS v hokeji
Foto
Známe tváre prišli podporiť Slovákov na MS: Dorazil exfarmár alebo syn futbalovej legendy