Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.09.2007 12:53 | Správy | Domáce správy

Korupcie na Slovensku je menej

Korupcie na Slovensku je menej
BRATISLAVA - Rozsah korupcie vo verejnom i politickom živote na Slovensku aj tento rok mierne klesol. Vyplýva to zo správy medzinárodnej organizácie Transparency International (TI).

Podľa slovenskej pobočky TI je však ďalšie zlepšovanie v oblasti korupcie otázne, keďže vláda Roberta Fica podľa nej nemá jasnú protikorupčnú víziu. V samotnom celosvetovom rebríčku si Slovensko udržalo 49. miesto.

"Slovensko pokračuje v trende mierneho zlepšovania vo vnímaní korupcie, na udržanie uvedeného stavu je však potrebné uskutočniť viaceré systémové zmeny," uvádza sa v správe slovenskej pobočky Transparency International Slovakia (TIS). Slovensko sa v indexe vnímania korupcie zlepšuje od roku 2004, na desaťdielnej stupnici si polepšilo tento rok na 4,9 bodu z vlaňajších 4,7 bodu. Susedné Česko si oproti vlaňajšku polepšilo o štyri desatiny bodu na 5,2 bodu, vďaka čomu skončilo vo svete na 41. mieste.

Prezidentka TIS Emília Sičáková-Beblavá tvrdila, že do budúcnosti môžu existovať riziká pre korupciu. Vláda na čele so Smerom-SD premiéra Fica sa podľa nej totiž snaží zväčšovať verejné výdavky bez toho, aby posilňovala protikorupčné nástroje. "Riziko korupcie je tu väčšie, pretože čím väčší balík, tým väčšie pokušenie, tým väčší priestor pre korupčné aktivity," povedala Sičáková-Beblavá.

Rizikom môže byť podľa nej aj zámer vlády stavať diaľnice pomocou súkromného kapitálu v projektoch verejno-súkromného partnerstva (takzvané PPP projekty). "Ak sa bude robiť PPP na Slovensku, ale nebudú tam zabudované jasné protikorupčné poistky, tak to vytvára priestor pre korupciu," poznamenala prezidentka TIS. Reakciu vlády ČTK zisťuje.

Organizácia v správe upozornila napríklad na zámer ministra spravodlivosti Štefana Harabina zmeniť zákon o slobodnom prístupe k informáciám, na základe ktorého majú občania právo žiadať úrady o informácie o ich činnosti. Zatiaľ čo ministerstvo obhajuje novelu snahou vyjsť v ústrety nevidiacim pri prístupe k informáciám, mimovládne organizácie i opozícia sa obávajú, že v parlamente môže dôjsť aj k ďalším zmenám zákona. Poslanci Smeru-SD sa o jeho zmenu totiž už v parlamente pokúsili, pre odpor opozície však návrh na zmenu stiahli.

Do hodnotenia činnosti vlády v oblasti korupcie sa dostal aj kontroverzný výrok ministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka o korupcii pri obchode so zbraňami. Minister pre týždenník Trend povedal, že štátne podniky by mali vedieť podobne ako súkromné spoločnosti v obchodoch so zbraňami s krajinami tretieho sveta zaúčtovať úplatky. Opozícia sa ho následne neúspešne pokúšala v parlamente odvolať.

TIS ďalej vyčítala ministrom, že využívajú služobné autá aj na súkromné účely, vládni poslanci podľa nej majú sklon k "papalášizmu". Organizácia okrem toho podobne ako vlani kritizovala snahy ministra spravodlivosti Harabina na zrušenie Špeciálneho súdu, ktorý sa zaoberá korupciou a organizovaným zločinom. Pochvalu si naopak ministerstvo spravodlivosti opäť odnieslo za zverejňovanie termínov súdnych pojednávaní, ale aj novelu Občianskeho súdneho poriadku, ktorá by mala urýchliť konania na súdoch.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?