Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.10.2007 19:54 | Správy | Domáce správy

SR musí podľa ESĽP zaplatiť otcovi a synovi nemajetkovú ujmu

SR musí podľa ESĽP zaplatiť otcovi a synovi nemajetkovú ujmu
BRATISLAVA - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) priznal otcovi a synovi, ktorí žalovali SR, ako nemajetkovú ujmu po 1 000 eur a 30 eur ako náhradu nákladov a výdavkov.

Sťažovatelia požadovali každý 7 200 eur ako náhradu nemajetkovej ujmy a 30 eur ako náhradu nákladov a výdavkov. Otec a syn žalovali SR pre porušenie práva na prerokovanie veci v primeranej lehote, neprimeranú dĺžku konania o rozvod, zverenie maloletého dieťaťa do výchovy jedného z rodičov a o výživné. Zároveň namietali, že okresný súd nebol nestranný a že jeho rozhodnutia boli svojvoľné. Okrem toho sa sťažovali aj na porušenie ďalších článkov Dohovoru.

Dĺžkou napadnutého konania sa čiastočne zaoberal aj Ústavný súd SR. Ten vo februári 2004 konštatoval, že Okresný súd Zvolen porušil právo sťažovateľov na prerokovanie veci v primeranej lehote v časti konania o výživné a priznal im primerané finančné zadosťučinenie 15 000 korún. Sťažnosť vo vzťahu k dĺžke napadnutého konania v časti týkajúcej sa rozvodu a zverenia druhého sťažovateľa do výchovy, o ktorom bolo v tom čase už právoplatne rozhodnuté, ústavný súd neprijal na ďalšie konanie s odôvodnením, že sťažnosť bola podaná po lehote.

ESĽP v časti konania o rozvod a o zverenie maloletého dieťaťa do výchovy jednému z rodičov nezistil žiadne neodôvodnené prieťahy. Čo sa týka časti konania o výživné uviedol, že nepovažuje sumu priznanú ústavným súdom za dostatočnú a vyhlásil, že pán Judt a jeho syn sa aj naďalej môžu považovať za poškodené osoby.

V konaní, ktoré trvalo vyše 5 a pol roka a ktoré si vzhľadom na svoj predmet vyžadovalo osobitnú pozornosť zo strany štátu, sa vyskytol prieťah približne 9 mesiacov. ESĽP preto rozhodol, že v časti konania o výživné došlo k porušeniu Dohovoru. Všetky ďalšie námietky ESĽP vyhlásil za zjavne nepodložené. Agentúre SITA informácie poskytli z tlačového oddelenia ministerstva spravodlivosti.

ESĽP odmietol sťažnosť Slovenky na prieťahy v konaní

Európsky súd pre ľudské práva odmietol sťažnosť slovenskej občianky pre jej zjavnú nepodloženosť, ako aj pre nevyčerpanie vnútroštátnych prostriedkov nápravy. Sťažovateľka žalovala SR pre porušenie práva na prerokovanie veci v primeranej lehote. K zásahu do uvedeného práva malo dôjsť v dôsledku neprimeranej dĺžky občianskoprávneho konania o jej žalobe, ktorou si uplatnila reštitučný nárok. Toto konanie sa začalo v októbri 1991 a skončilo v júni 2006, trvalo teda viac ako 15 rokov na dvoch stupňoch súdnictva. Sťažovateľka sa so sťažnosťou na neprimeranú dĺžku konania obrátila aj na Ústavný súd SR, ktorý v októbri 2002 rozhodol, že Okresný súd Michalovce porušil jej právo na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov. Zároveň prikázal okresnému súdu konať bez ďalších prieťahov a priznal sťažovateľke 150 000 korún.

ESĽP sa v rozhodnutí stotožnil s argumentáciou vlády, že sťažovateľka sa vzhľadom na nález ústavného súdu a na opatrenia prijaté z jeho strany už nemôže považovať za poškodenú osobu. ESĽP ďalej uviedol, že pokiaľ sa sťažovateľka domnievala, že aj po náleze ústavného súdu sa v konaní vyskytli ďalšie prieťahy zo strany okresného súdu, mohla sa sťažovať prostredníctvom novej ústavnej sťažnosti. Podotkol pritom, že uvedený prostriedok nápravy sťažovateľka nevyužila ani vo vzťahu k dĺžke konania pred odvolacím súdom. Agentúre SITA informácie poskytli z tlačového oddelenia ministerstva spravodlivosti.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?