„Tohoročná úroda cibéb je
slabá. Bolo síce veľa slnečných
dní, chýbala však vlaha. Bobule
sú bohaté na cukor, no je ich
veľmi málo,“ tvrdí vinohradníčka
z Malej Tŕne Katarína Verbírová
(20).
Špeciálnou plesňou
napadnuté hrozno je základom
známych putňových tokajských
vín. Do 136 litrov suchého vína sa
dodávajú putne (22 kg) cibéb. Koľko
putní sa do vína pridá, toľkoputňový
tokaj sa vyrobí. „Do najznámejšieho
5-putňového ide až 110
kíl cibéb,“ upresňuje pivničný majster
Peter Bodnár zo Stredného odborného
učilišťa poľnohospodárskeho
vo Viničkách. Takto pripravené
víno sa skladuje v tzv. tufových
pivniciach, kde dozrieva. Až
potom sa dostáva na trh.
„Tokajské 5-putňové víno poznal
i francúzsky kráľ Ľudovít XIV.
Ten ho dostal darom začiatkom 18.
storočia od Františka Rákocziho.
Pre jeho jedinečnú a lahodnú chuť
ho nazval kráľom vín,“ vysvetľuje
pivničný majster. Tokajská oblasť
sa rozprestiera na 5 600 hektároch
v Maďarsku a na 903 hektároch na
Slovensku.
Zbierajú hrozno na tokajské
TOKAJSKÁ OBLASŤ - Jedinečné cibéby v týchto dňoch začali zbierať vinohradníci v tokajskej oblasti.
Sú to veľké hroznové bobule napadnuté špeciálnou
plesňou, charakteristické práve pre kvalitné putňové
tokajské vína. Toto špeciálne víno, ktoré si pochvaľoval
aj francúzsky kráľ Ľudovít XIV., dorábajú jedine Maďari
a Slováci. Cibéby sa na rozdiel od bežného hrozna
zbierajú až po prvých mrazoch.