Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.10.2007 07:47 | Správy | Zahraničné správy

Poľsko: Voľby budú aj referendom o bratoch Kaczyńských

Poľsko: Voľby budú aj referendom o bratoch Kaczyńských
KRAKOW - V Poľsku sa dnes uskutočnia predčasné parlamentné voľby. V prieskumoch si udržiava mierny náskok Občianska Platforma (PO) opozičného lídra Donalda Tuska nad vládnucou stranou Právo a spravodlivosť (PiS) dvojičiek Kaczyńských.

Obom stranám vyjadruje podporu okolo 30 až 40 percent voličov. 5-percentné kvórum na vstup do parlamentu by podľa prieskumu prekonali iba dve ďalšie strany: Ľavica a Demokrati (LiD), združenie ľavicových a centristických strán vedené bývalým prezidentom Aleksandrom Kwasniewským s viac ako 10 percentami, a Poľská ľudová strana (PLS) s asi 7-percentnou podporou.

Strana právo a spravodlivosť zvíťazila vo voľbách v roku 2005, no nemala dostatok hlasov na samostatné vládnutie. Výsledkom bola slabá menšinová vláda a neskôr koalícia s populistami a krajnou pravicou, ktorá vzbudila vlnu znepokojenia v zahraničí i medzi domácim obyvateľstvom. V atmosfére pretrvávajúcej krízy poľský parlament v septembri odhlasoval svoje rozpustenie, čím umožnil uskutočnenie predčasných volieb dva roky pred koncom funkčného obdobia.

PiS vo volebnej kampani poukazuje na rastúcu ekonomiku, protikorupčný program a obhajobu národných záujmov, opozícia naopak kritizuje prejavy zneužívania moci a prehnaný euroskepticizmus, ktorý podľa nej krajinu poškodil na medzinárodnej scéne. Podľa väčšiny pozorovateľov voľby pravdepodobne neprinesú zásadnú zmenu pomeru síl medzi vládou a nejednotnou opozíciou a vytvorenie stabilnej vládnej väčšiny preto považujú za skôr nepravdepodobné. Isté je, že PiS si aj v prípade volebnej prehry udrží silný vplyv na poľskú politickú scénu, a to cez osobu prezidenta Lecha Kaczyńského, ktorý zotrvá v úrade do roku 2010.

Konzervatívna PiS zvíťazila pred dvoma rokmi s programom boja proti korupcii a očistenia verejného života od starých komunistických štruktúr. Prakticky od začiatku čelia obvineniam zo strany menších koaličných partnerov a opozície, ktorí jej vyčítali snahy o totálnu kontrolu štátu a zneužívanie tajných služieb v boji s politickými protivníkmi. Pre obvinenie z korupcie musel v júli vládu opustiť predseda populistickej strany Sebaobrana a minister poľnohospodárstva Andrzej Lepper. O mesiac na to vládu opustil minister vnútra Janusz Kaczmarek, čo premiér Kaczyński rovnako zdôvodňoval korupčným správaním.

Posledný korupčný škandál otriasol Poľskom v utorok, keď Poľská protikorupčná polícia (CBA) zverejnila nahrávku telefonického rozhovoru, v ktorom politička opozičnej PO žiada úplatok za sprostredkovanie obchodu s pozemkami. Poslankyňu Beatu Sawickú zadržala polícia 1. októbra, keď preberala finančný obnos od agentov CBA, ktorí predstierali, že sú podnikatelia. Na ďalší deň ju vyhodili z PO a odstránili z kandidátnej listiny pre októbrové voľby. Opozičná strana označila načasovanie zverejnenia nahrávky tesne pred voľbami za manipuláciu a CBA obvinila zo zasahovania do volebnej kampane, v ktorej sa PO "priveľmi darí".

PiS zasa krátko pred voľbami poškodil bývalý premiér Kazimierz Marcinkiewicz, keď vo štvrtok oznámil, že opustil rady vládnej strany. Marcinkiewiczov list s dátumom 2. septembra zverejnil pravicovo orientovaný denník Dziennik. Obľúbený politik v ňom svoju bývalú stranu obviňoval z nominovania osôb lojálnych strane do lukratívnych postov v štátnych spoločnostiach a vyjadril znechutenia z vnútrostraníckych bojov. Premiér Kaczyński, ktorý je známy aj pre svoj neotesaný politický štýl, následne svojho predchodcu obvinil z úmyselného poškodenia strany s poznámkou, že v jeho prípade strata funkcie viedla aj k strate dôstojnosti.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Dolinková prehovorila: KDH ju chce odvolávať, takto reaguje ministerka
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí