Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.10.2007 14:01 | Správy | Domáce správy

Úroveň používanej slovenčiny je nízka

Úroveň používanej slovenčiny je nízka
BRATISLAVA - Okienka spisovného jazyka v médiách, jazykové kurzy pre zamestnancov štátnej správy, samosprávy, zlepšenie používania spisovnej slovenčiny u učiteľov či v učebniciach sú niektoré z opatrení, ktoré chce zaviesť Ministerstvo kultúry (MK) SR na zlepšenie úrovne používaného slovenského jazyka.

V Návrhu opatrení v oblasti štátneho jazyka rezort kultúry zdôrazňuje, že niekoľkoročné skúsenosti s uplatňovaním zákona o štátnom jazyku dokázali, že viaceré jeho ustanovenia sa nedodržiavajú, čo "má nepriaznivý vplyv na postavenie slovenského jazyka ako štátneho jazyka Slovenskej republiky". Text zverejnený na internetovej stránke Vlády SR, v časti rokovania, ako nezaradený materiál, upozorňuje na problémy v používaní spisovného slovenského jazyka v reklame, pri označovaní výrobkov, v médiách, školách ale aj na úradoch či v textoch zákonov. MK SR navrhuje viaceré opatrenia v oblastiach: ústrednej štátnej správy, miestnej štátnej správy a samosprávy, v právnych normách a záležitostiach Európskej únie, v názvoch obcí, školstve, reklame, informáciách pre spotrebiteľa a v médiách.

K zvýšeniu úrovne ovládania a používania slovenského jazyka, odbornej terminológie a štylistiky v školstve by napríklad mali prispieť kurzy jazykovej kultúry a odbornej terminológie pre vysokoškolských študentov. MK SR navrhuje zavedenie povinného seminára slovenského jazyka aj na technických a prírodovedných fakultách. Priebežne by sa mal tiež posudzovať stav vyučovania štátneho jazyka na základných a stredných školách, kde by sa mali okrem iného konať besedy s odborníkmi o jazykovej kultúre a o používaní slovenského jazyka ako štátneho jazyka. Podľa MK SR by sa na hodinách slovenského jazyka na základných a stredných školách mala viac presadzovať práca s knihou. Navrhuje besedy o prečítaných knihách.

Samostatnú pozornosť venuje MK SR aj médiám, ktoré tiež podstatným spôsobom môžu ovplyvniť úroveň používanej slovenčiny. Chce, aby zodpovednosť médií za šírenie kultivovaného spisovného jazyka bola súčasťou zákona o štátnom jazyku. Navrhuje tiež, aby sa v konkurzoch na miesta redaktorov, hlásateľov a moderátorov - najmä verejnoprávnych médií, písomne aj ústne preverovala úroveň ich slovenčiny. Okrem toho chce hodnotenia jazykovej úrovne relácií, ktoré budú robiť odborníci navrhnutí ministerstvom kultúry v spolupráci s Radou pre vysielanie a retransmisiu. Verejnoprávne médiá - SRo a STV - by mali prinášať aj relácie o slovenčine a jej správnom používaní. Spisovnému jazyku by sa mala venovať aj tlač. Podľa rezortu kultúry pomôcť by tiež mala podpora slovenského dabingu, či posilnenie satelitného šírenia relácií v štátnom jazyku pre zahraničných Slovákov.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?