Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.10.2007 11:21 | Správy | Peniaze

Takto Slovákov živia automobilky!

Takto Slovákov živia automobilky!
BRATISLAVA/TRNAVA/ŽILINA - Slovensko sa stáva automobilovou veľmocou. V troch závodoch sa pod Tatrami v tomto roku vyrobí viac ako pol milióna vozidiel.

Samotné automobilky zamestnávajú viac ako 13 000 Slovákov a ďalšie tisíce sa zamestnali v dodávateľských firmách. Ako sa pracuje a zarába v týchto koncernoch? Opýtali sme sa ľudí, ktorých živí výroba automobilov.

Volkswagen Bratislava: Matej (28): Prilákal ma zárobok BRATISLAVA - Matej Horváth (28) z Jablonca (okr. Pezinok) pracuje v závode už piaty rok ako team leder pri montáži VW Touareg. Jeho pracovnou náplňou je výstupná kontrola. Šéfuje približne sedemnástim ľuďom a robí v trojzmenovej prevádzke. „Prilákal ma zárobok. Keďže si staviam dom, potrebujem istotu, že peniaze dostanem pravidelne,“ prezradil. Matej je ženatý a má dve dcéry, šesťročnú a trojmesačnú. Výhodou je podľa neho sociálny program, najmä bezúročné požičky. Vlastné auto zatiaľ nemá. „Prihlásil som sa, aby som si mohol odkúpiť ojazdené firemné auto za veľmi výhodnú cenu, uvidím, či mi to schvália,“ povedal. Do práce dochádza. Využíva pritom firemný autobus.
"Je lacnejší a výhodnejší ako medzimestská linka. Odvezie ma rovno z domu do zamestnania a po zmene zase späť,“ dodal.

Volkswagen - Bratislava
Spustenie výroby - v roku 1992
Ročná produkcia - takmer 240 000 vozidiel
Typ vyrábaného vozidla - VW Touareg, Audi Q7, W Polo, kabíny na Porsche Cayenne
Priemerná mzda - 35 000 korún v hrubom
Počet zamestnancov - 7 600, z toho 7 % žien
Zamestnanecké výhody: vianočný príspevok, dovolenkový príspevok, príspevok na ubytovanie a stravu, príspevok k doplnkovému sporeniu, príspevok pri narodení dieťaťa, pitný a vitamínový režim, bezúročné pôžičky - pri pracovnom pomere na dobu neurčitú
Motivácia zamestnancov, aby si kúpili nimi vyrábané auto: viac ako 99 % produkcie smeruje na export, pre zamestnancov realizujú programy s koncernom Škoda. Zamestnanci majú výhodnejšie ponuky, ako keby si auto kupovali tradičným spôsobom.



„Ján sa do Trnavy presťahoval
z východu. PSA Peugeot Citroën Trnava: Ján (33): Plat je lepší TRNAVA - Pre prácu bol ochotný odísť z domova a presťahovať sa do 300 kilometrov vzdialenej Trnavy. V Spišskej Bystrej pri Poprade pritom Ján Šimonovič nechal rodinu aj priateľov, len aby mohol pracovať v automobilke PSA Peugeot Citroën. Slobodný a bezdetný muž teraz býva v ubytovni iba dva kilometre od automobilky. Ján si túto prácu vybral pre lásku k autám. „To bol prvý dôvod. Druhým dôvodom bolo, že som mal možnosť ísť do úplne novej fabriky. Tretím bola zvedavosť a možnosť robiť v oblasti, kde som predtým nepracoval,“ povedal muž. Doma prišiel o prácu, aj preto pricestoval na druhý koniec Slovenska. „Tu je viac pracovných príležitostí. Doma som pracoval pri železnici, potom znižovali stavy a ja som zostal nezamestnaný,“ povedal.

V PSA je rok a štyri mesiace. „Zatiaľ sa mi tu veľmi páči. Aj plat je vždy lepší ako u nás na východe. Je tu čisto, pracovné pomôcky a náradie sú na úrovni, bezpečnosť je vysoká,“ povedal. Prácu v automobilke má rád. „Či som hrdý, že tu môžem pracovať? V každom prípade som rád, že tu vyrábame pekné autá.“ Na aute, ktoré sám vyrába, však nejazdí. Do práce sa vozí autobusom a domov cestuje vlakom. „Ale v budúcnosti by som si na takéto auto rád našetril,“ povedal. Tiež si myslí, že vedenie automobilky sa nad radových zamestnancov nevyvyšuje. „Chodia za nami, pýtajú sa, či je všetko v poriadku, či niečo nepotrebujeme,“ dodal.

PSA Peugeot Trnava
Spustenie výroby - jún 2006
Ročná produkcia - 180-tisíc automobilov
Typ vyrábaného auta - Peugeot 207
Priemerná mzda - nástup. mzda je 15 750 Sk
mesačne plus prítomnostná prémia 1 500 Sk
Počet zamestnancov- 3 300, z toho 25% žien
Zamestnanecké výhody: životné/úrazové poistenie plne uhrádzané zamestnávateľom, doplnkové dôchodkové sporenie, čiastočne uhrádza zamestnávateľ, podpora pre zamestnanca pri platení nájomného za ubytovanie v ubytovni či v podnikových bytoch až do výšky 50 percent, vitamínový program v zimnom období, bezplatné očkovanie proti chrípke, letné rekreácie pre zamestnancov a deti zamestnancov uhrádzané zamestnávateľom, ponuka športových aktivít, celofiremný deň športu, lístky na kultúrne a športové podujatia, bonusy pri narodení dieťaťa, vernostná prémia
Motivácia zamestnancov, aby si kúpili nimi vyrábané auto: zľava pre zamestnancov od predajcov značiek Peugeot a Citroën.



„Teplička - „So svojou
prácou v Kii som
spokojný a nikdy by
som ju nemenil,“
chváli si pracovné
podmienky operátor
montážnej linky Anton
Židek (30). KIA Žilina: Anton (30): Som hrdý, keď vidím Cee´d ŽILINA - Anton Židek sa do Žiliny za prácou presťahoval z východu. „U nás je dlhodobo málo pracovných príležitostí. Už z minulosti mám skúsenosť s prácou mimo rodného regiónu, a preto nebol pre mňa problém presťahovať sa za prácou, ktorá ma zaujala,“ prezradil operátor montážnej linky Anton Židek (30), ktorý je slobodný a bezdetný. Pre spoločnosť Kia pracuje od februára minulého roku. Do Žiliny sa za prácou presťahoval aj preto, lebo má rád, keď okamžite vidí konkrétny výsledok svojej práce. „Rád montujem a vytváram nové veci, v mojom súčasnom zamestnaní vidím dlhodobú perspektívu do budúcnosti,“ s úsmevom hovorí Židek. Momentálne má v Žiline prenajatý byt. „Som veľmi hrdý, že pracujem pre Kiu. Vždy, keď idem po ulici a vidím Cee´d, pomyslím si - toto je naše auto,“ dodáva mladík, ktorý by túto prácu nemenil. Doteraz si však auto, ktoré sám vyrába, nekúpil. „V súčasnosti už mám jedno ojazdené auto, ale nie je to Kia. Tú by som si chcel kúpiť po tom, ako mi vznikne nárok na ešte väčšiu zamestnaneckú zľavu,“ hovorí. S pracovnými podmienkami je veľmi spokojný. „Pokiaľ ide o pracovné prostredie, povedal by som, že toto je v rámci Slovenska pravdepodobne nadštandardné,“ vraví Židek. Zo strany vedenia cíti snahu o kontakt so zamestnancami, napríklad účasťou na rôznych podujatiach.

Automobilka Kia
Spustenie výroby - december 2006
Ročná produkcia - 150-tisíc automobilov
Typ vyrábaného auta - päťdverový model Cee´d, Sportage a kombi Cee‘d
Priemerná mzda - výšku priemernej mzdy spoločnosť Kia nezverejnila. Podľa našich zistení hrubá mzda zamestnanca je 21-tisíc korún
Počet zamestnancov - 2 600, z toho je 20 % žien
Zamestnanecké výhody: vianočný a dovolenkový bonus, výrobný bonus, priame autobusové linky či 100-percentné preplácanie dopravy
Motivacia zamestnancov, aby si kúpili nimi vyrábané auto: Kia zamestnancom poskytuje zľavy na automobily, ktoré sa navyšujú ich dĺžkou pôsobenia v spoločnosti.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
(ilustračná foto)
Pozor, TU sa pohybuje medvedica s mladými! Buďte veľmi opatrní
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
(ilustračné foto)
Večerný beh prinesie dopravné obmedzenia! V tomto meste sa pripravte
Ilustračné foto
Biznis s falošnými potvrdeniami? Ukrajinci sa chceli vyhnúť vojne, takto to dopadlo
Police officer with a German shepherd police dog
Obrovský úlovok policajného psa: Otvorili drevené debny z Maroka a nestačili sa diviť
predseda českého Senátu Miloš Vystrčil
Predseda českého Senátu Vystrčil: Štáty V4 kedysi v EÚ trucovali, Česko sa zmenilo
Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Zasahovanie do nezávislej súdnej moci? Opozícia žiada zasadnutie výboru: Ide o vážnu vec
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko malo zasiahnuť vlak so zbraňami zo Západu! Nová taktika Putina?
Šofér ešte také niečo nevidel.
Váš Tip
Vodič v Bratislave okamžite šliapol na brzdu: Aha, kto sa mu vynoril z tmy pred autom!
Judge holding gavel in courtroom
Ukrajinského ministra zavreli za mreže: Nečakaný zvrat po pár hodinách!