Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.10.2007 15:54 | Správy | Domáce správy

Z druhého piliera sa bude dať vystúpiť

Z druhého piliera sa bude dať vystúpiť
BRATISLAVA - Druhý dôchodkový pilier sa od januára na pol roka otvorí. Možnosť výstupu zo sporenia na penziu v dôchodkových správcovských spoločnostiach (DSS) pre vyše 1,5 milióna sporiteľov je jednou z viacerých zmien, ktoré dnes schválil parlament.

Aj po záverečnom hlasovaní poslancov zostala neistá dočasná možnosť vstupu do druhého piliera, keďže poslanci hlasovali o pozmeňujúcich návrhoch k tomuto bodu možno zmätočne.

Vládou navrhnutú predlohu plénum upravilo viacerými pozmeňujúcimi návrhmi, prešli aj niektoré opozičné. Zmeny v dôchodkovom systéme by mali začať platiť od budúceho roka, podpísať ich však ešte musí prezident Ivan Gašparovič.

Poslanci najskôr súhlasili s jedným z pozmeňujúcich návrhov v spoločnej správe výborov, ktorý upravoval dočasnú možnosť vstupu do druhého dôchodkového piliera pre ľudí, ktorí v súčasnosti platia odvody len do štátnej Sociálnej poisťovne. Neskôr však prijali tiež návrh podpredsedníčky opozičnej SDKÚ-DS Ivety Radičovej, ktorý takúto možnosť úplne zrušil.

"Hlasovanie bolo zmätočné. Pani spravodajkyňa dala hlasovať o pozmeňujúcich návrhoch z mojej dielne, tých, o ktorých už nemala dať hlasovať, lebo prešli iné v spoločnej správe," povedala novinárom po hlasovaní Radičová. Prezident s veľkou pravdepodobnosťou bude musieť zákon vrátiť do parlamentu, dodala. Pokiaľ by plénum dôchodkovú novelu aj po prípadnom vetovaní prezidentom opätovne schválilo, opozícia podľa exministerky práce bude zvažovať podanie na Ústavný súd.

"Ja si nemyslím, že by to (novela) skončilo u prezidenta. Vôbec by som z toho nerobila tragédiu, (...) musia to však posúdiť právnici," vyhlásila k spornému hlasovaniu poslancov ministerka práce Viera Tomanová. Podľa nej v rokovacej sále zlyhal "ľudský faktor" a dobrovoľný vstup do druhého piliera považuje tiež za otázny. Pred záverečným hlasovaním o materiáli vznikol v sále rozruch, ktorý sprevádzala napätá atmosféra.

Koalícia premiéra Roberta Fica v novele napríklad presadila, aby nárok na dôchodok vznikol občanovi až po 15 rokoch platenia dôchodkových odvodov namiesto doterajších desiatich rokov. Naopak, na rozdiel od vládou prijatej predlohy, bude štát naďalej platiť časť dôchodkových odvodov za matky na materskej dovolenke a opatrovateľov na ich súkromné účty v DSS.

Problematickým ustanovením schválenej novely je podľa šéfa Asociácie dôchodkových správcovských spoločností Petra Sochu najmä predĺženie povinnej doby platenia penzijných odvodov na 15 rokov, čo vraj znevýhodní časť sporiteľov v druhom pilieri. "Vstupovali totiž do systému za iných podmienok," povedal ČTK Socha. Prijaté zmeny DSS podľa neho neprekvapili, keďže koalícia sa na väčšine z nich už vopred dohodla.

Opozícia sa pokúsila zachovať súčasnú podobu dôchodkovej reformy aj prostredníctvom ústavného zákona, ktorý sa jej však dvakrát nepodarilo presadiť. Zozbierala tiež okolo 130.000 podpisov občanov pod petíciu, ktorá však napokon nebola zaradená na októbrovú schôdzu parlamentu ešte pred prerokovanie vládou navrhnutých úprav v dôchodkoch. Súčasnú podobu dôchodkového systému presadila bývalá vláda Mikuláša Dzurindu. Ficov kabinet chystá väčšie zásahy do dôchodkovej reformy na budúci rok. Zvažuje sa napríklad zmena pomeru povinných dôchodkových odvodov v prospech Sociálnej poisťovne alebo vytvorenie štvrtého garantovaného fondu, ktorý by zvýšil záruky pre sporiteľov.

Hlavné zmeny v dôchodkovom systéme, ktoré schválil parlament

- druhý penzijný pilier sa dočasne otvorí. Od januára do konca júna bude mať vyše 1,5 milióna Slovákov možnosť vystúpiť zo sporenia na dôchodok na súkromnom účte v dôchodkovej správcovskej spoločnosti (DSS). Ich našetrené peniaze v takom prípade prejdú na účet štátnej Sociálnej poisťovne.

- mladí ľudia, ktorí po 1. januári po prvý raz vstúpia na trh práce, sa budú môcť počas šiestich mesiacov dobrovoľne rozhodnúť, či si chcú časť povinných dôchodkových odvodov odkladať na účet v DSS alebo zostanú iba v štátnom priebežne financovanom systéme. Ak si zvolia sporenie na dôchodok v súkromnej spoločnosti, budú to musieť v stanovenej lehote oznámiť Sociálnej poisťovni. Inak budú automaticky zaradení iba do štátneho dôchodkového systému. V súčasnosti sú nováčikovia na trhu práce automaticky zaraďovaní do druhého piliera.

- na 15 zo súčasných 10 rokov sa predĺži minimálna doba platenia odvodov na to, aby občan mohol poberať starobný dôchodok.

- na rozdiel od vládnej predlohy štát bude naďalej odvádzať časť povinných dôchodkových odvodov, ktoré platí za matky na materskej dovolenke a niektorých opatrovateľov, na ich účty v druhom pilieri. Z okruhu týchto osôb naopak vypadli invalidní občania.

- lepšie zarábajúci ľudia budú platiť vyššie povinné sociálne odvody. Maximálny vymeriavací základ pre ich výpočet sa totiž zvýši na štvornásobok priemernej mzdy v hospodárstve zo súčasného trojnásobku. Na odvodoch zaplatia viac ľudia s mesačným príjmom nad 56.283 Sk a ich zamestnávatelia. Napriek zvýšeniu odvodov táto skupina ľudí nebude mať nárok na vyššie dávky.

- predčasní dôchodcovia si budú môcť naďalej prilepšiť k dôchodku ďalším zárobkom, vláda im chcela túto možnosť zrušiť. Do predčasnej penzie však občania budú môcť ísť najskôr dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku.

- zvýši sa tvorba správneho fondu Sociálnej poisťovne, ktorý používa na financovanie svojej činnosti. Do fondu bude smerovať okrem iného až 3,5 percenta z vybraných odvodov v porovnaní s doterajšími 2,9 percentami.

- Sociálna poisťovňa odpustí dlžníkom odvodov penále, ak v stanovenej lehote vyrovnajú svoje záväzky voči poisťovni.

- po záverečnom hlasovaní poslancov zostalo nejasné, či ľudia, ktorí v súčasnosti platia dôchodkové odvody iba do Sociálnej poisťovne, budú mať možnosť zapojiť sa do druhého piliera. Poslanci totiž o tejto veci hlasovali dvakrát a možno zmätočne.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Alena Heribanová a Ľuboš Machaj
Foto
Moderátorka Alena Heribanová k situácii v RTVS: Silné slová! Čo si myslí o Machajovi?
Na Akropolu v súčasnosti denne zavíta približne 23 000 ľudí.
Desivý objav Aténach: Podzemný sklad po rokoch odhalil tajomstvá
Adrian Lehmann.
Boj o olympiádu prekazila smrť (†34): Osudnou mu bola jeho láska!
Na archívnej snímke zo 14. marca 2024 nákladné autá s humanitárnou  pomocou pre Pásmo Gazy
Európska únia sa kvôli zhoršujúcej situácii rozhodla konať: Zintenzívňuje svoju pomoc
Ilustračné foto
V Rusku zadržali novinára: O jeho osude bude rozhodovať súd! Za toto mu hrozí basa
Dušan Gabáni má na konte niekoľko ocenení.
Foto
Strach o športového moderátora: Populárneho Dušana Gabániho museli oživovať
Muž parkoval na mieste vyhradenom pre ZŤP, odmietol dychovú skúšku
Muž zaparkoval tam, kde nemal: Polícii kládol odpor! Sila, čo o ňom neskôr zistili
Measuring radiation with a modern digital handheld device
Stav radiácie na Slovensku: Takto sme dopadli my, čo iné krajiny Európy?
(ilustračné foto)
Rozruch v Rusku: Plánované útoky? Zásah bezpečnostnej služby
Andrej Danko mal v bratislavskej Dúbravke nehodu.
Polícia zverejnila VIDEO dopravnej nehody Andreja Danka
Neprajníci tvrdia, že to medzi dvojicou má škrípať.
Kríza? Hájek mal byť Belohorcovej NEVERNÝ, Zuzana pení: Teraz budem hovoriť ja!
Ilustračné foto
Zadržali dvoch mužov podozrivých zo špionáže: Sila, ako sa maskovali!