Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.11.2007 06:00 | Správy | Zahraničné správy

Pár centimetrov od žraločích zubov

Pár centimetrov od žraločích zubov
Také niečo sa len tak nevidí. Obrovské žraloky, raje, aligátory, pestrofarebné morské rybky, hady, korytnačky a dažďový prales, v ktorom každú štvrťhodinu husto prší. A to všetko iba 200 kilometrov od Bratislavy. Nezvyčajnú exotiku a dobrodružstvo môžete začiť v tropikáriu v Budapešti.

Najväčším lákadlom tropikária, ktoré otvorili v roku 2000 v nákupnom centre na okraji Budapešti, je obrovské akvárium so žralokmi. Je 23 metrov široké, 4 metre hlboké a je v ňom vyše milión litrov vody. Návštevníkov od obrovských rýb delí 8-centimetrové plexisklo. Stredom akvária ide priehľadný tunel a ľuďom tak žraloky a raje plávajú rovno nad hlavami. Keď vidíte žraločiu papuľu plnú veľkých ostrých zubov iba kúsok od vás, nevdojak vám prebehnú po chrbte zimomriavky, hoci ste v absolútnom bezpečí.

"Máme tu štyri žraloky tigrované - samčeka a tri samičky ako aj žraloka leopardieho. Tieto ryby majú okolo troch metrov a hmotnosť vyše 200 kilogramov," vysvetľuje ošetrovateľ Sándor Horváth.

Žraloky raz do týždňa kŕmi, ale aj sa o ne po celý rok stará. "Keď im chcem dať injekciu, musím ísť do vody a plávať vedľa nich. Sú na mňa zvyknuté. Poznáme sa. Vždy, keď ich kŕmim, tak ich pohladkám po nose." Hoci žraloky vzbudzujú u ľudí hrôzu, on sa ich nebojí. "Veď aj kôň vás môže pohrýzť. Žralok vás neuhryzie preto, že vás chce zožrať, ale preto, že sa zľakne. A, nakoniec, čo pohryzie, to sa dá zašiť," smeje sa Horváth.

O ostrých žraločích zuboch svedčia aj stopy, ktoré majú ryby po celom tele. "Pri milostných hrách samček dohryzie všetky tri samičky. Aj preto je to v prírode zariadené tak, že samičky majú až trikrát hrubšiu kožu ako samčeky," dodáva. Komu by nestačil úchvatný pohľad na žraloky, môže si "priplatiť" za ešte väčší zážitok. Môže si prenajať salónik susediaci s akváriom a zorganizovať tam firemnú alebo rodinnú akciu. Za 50-tisíc forintov (vyše 6 600 Sk) si môže tiež zaplatiť 45-minútové potápanie v medzi žralokmi. Z Bratislavy do BudapeštiV budapeštianskom tropikáriu našiel svoj domov aj tento žralok sivý. Besi zo Srí Lanky žila dva roky v akváriu jedného bratislvaského chovateľa. Ako žralok rástol, bolo mu 4-tisíc litrové akvárium malé. Presťahovanie do Budapešti ho zachránilo. "Teraz má vyše 120 centimetrov. Ak ešte kúsok narastie, dáme Besi do obrovského akvária k ostatným žralokom," hovorí Horváth. Žraloky ich rešpektujúV obrovskom akváriu plávajú aj veľké raje, ktoré majú až 100 kilogramov. "Žraloky na ne neútočia a rešpektujú ich," hovorí ošetrovateľ. HáremTieto 5-centimetrové cichlidy (neolamprologus multifasciatus) majú teda zvyky! "Samček má hárem niekoľkých samičiek. Keď nechce, aby jeho dve partnerky bývali vedľa seba, tak jednej z nich pieskom zasype ulitu, ktorá jej slúži ako domček a ona sa musí presťahovať. A susedovi ukradne ženu tak, že jej domček tajne prekotúľa do svojho háremu," tvrdí ošetrovateľ Horváth. Malý NemoV tropikáriu sú desiatky akvárií na ploche 2 200 metrov štvorcových. Chovajú tu vyše 200 druhov morských aj sladkovodných rýb. Deti majú najradšej korálovú klauniu rybu, ktorú poznajú ako malého Nema z animovanej rozprávky. Pohladkajte rybuK nevšedným zážitkom patrí aj otvorený bazén s malými rybami, vrátane rají. Návštevníkom sa ryby nechajú aj pohladkať a "ďobkajú" im do prstov. Obrovská korytnačkaVeľkú časť obyvateľov tropikária tvoria korytnačky, leguány, hady... Obrovskú suchozemskú korytnačku si môžete aj pohladkať. Ako v džungliCíťte sa ako v naozajstnom pralese. Každú štvrťhodinu tu zahrmí a spustí sa lejak, nad hlavami vám lietajú vtáky a v korunách stromov sa preháňajú malé opičky. Krvilační bojovníciStrach a hrôza sršia z obrovských aligátorov. Od ľudí ich delí trojmetrová hĺbka. V umelom jazierku žijú Dodo a Hmoždinka. Kedysi žili spolu, ale museli ich oddeliť kovovou mrežou, lebo sa stále bili. Veď Hmoždinka vďačí za svoje meno skrutkám, ktoré mu museli dať do laby potom, ako mu ju Dodo takmer odtrhol. "Bola to veľká zábava, keď sme s ním chodili k zvelolekárovi na kontrolu. Ľudia tam čakali so psami, mačkami, škrečkami a my sme tam prišli s týmto obrom," smeje sa ošetrovateľ Gábor Mátor.

Svojich zverencov kŕmi v zime iba raz za tri týždne. Na jedno posedenie zhltnú niekoľko sliepok, potkanov, králikov a rýb. "K Dodovi sa nebojím ísť, lebo je mierny, ale Hmoždinke sa radšej vyhýbam," dodáva Bátor. TropikáriumNájdete ho na okraji Budapešti v nákupnom centre Campona.
Otvorené je denne od 10. do 20. hodiny.
Vstupné: Deti (4 - 14 r.) - 1000 forintov (133 Sk), Dospelí - 1700 Ft (226 Sk), Dôchodcovia - 1100 Ft (146 Sk).
Pri návšteve pamätajte nato, že v tropikáriu je veľmi teplo a vlhko.
Viac informácií: www.tropicarium.hu

ČÍTAJTE V NOVOM VYDANÍ TÝŽDENNÍKA NOVÝ ČAS NEDEĽA

 

105135 Rodiny Superstáristov priznali, že pre ich slávu trpia.
   

NOVÝ ČAS NEDEĽA už dnes v predaji na celom Slovensku!

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Dolinková prehovorila: KDH ju chce odvolávať, takto reaguje ministerka
early rush hour scene with lens flares
Vodiči, cez víkend sa pripravte na dopravné obmedzenia: Budú na D2 v tomto úseku
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
KDH chce odvolať Dolinkovú: Namietajú zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Amnesty kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS: Pre vládu a Národnú radu má výzvu
Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?
(ilustračné foto).
Letisko Košice odštartovalo tohtoročnú sezónu: Čakajú vás NOVINKY! Aha, kam sa bude dať letieť
Jeden z vodičov, ktorý mal z nezistených príčin prejsť do protismeru, mal pozitívnu dychovú skúšku na alkohol.
Hrôzostrašná nehoda pri Piešťanoch! Opitý vodič prešiel do protismeru, nasledovalo peklo
Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video
(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
(ilustračná foto)
Pozor, TU sa pohybuje medvedica s mladými! Buďte veľmi opatrní