Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.11.2007 07:03 | Správy | Domáce správy

Mečiar si posilnil pozíciu, predsedom bude do roku 2011

Mečiar si posilnil pozíciu, predsedom bude do roku 2011
RUŽOMBEROK - Šéf najmenšej vládnej strany ĽS-HZDS a bývalý viacnásobný premiér Vladimír Mečiar si dnes posilnil pozíciu vo svojej strane. Mimoriadny snem totiž schválil viac právomocí pre vedúcich predstaviteľov strany pri odvolávaní regionálnych funkcionárov.

Voleným členom vrátane predsedu Mečiara sa okrem toho vďaka novým stanovám predĺžil súčasný dvojročný mandát na štyri roky. Ďalšie voľby šéfa strany sa tak uskutočnia až v roku 2011.

Strana prijala nové stanovy krátko po vyvrcholení zatiaľ najväčšieho sporu súčasnej trojkoalície Smeru-SD, SNS a ĽS-HZDS, ktorý vypukol pre sporné prevody lukratívnych štátnych pozemkov v prospech firmy údajne blízkej ĽS-HZDS. Premiér Robert Fico pre spor presadil odvolanie ministra pôdohospodárstva za ĽS-HZDS Miroslava Jureňu, Mečiarova strana napriek tomu v piatok ohlásila, že z koalície neodíde.

ĽS-HZDS zmenila stanovy po tom, čo tento rok v júni neúspešne kandidoval na predsednícky post proti Mečiarovi trnavský župan Tibor Mikuš. Voči Mečiarovi kriticky vystupoval aj podpredseda parlamentu za ĽS-HZDS Viliam Veteška. Proti Mečiarovi mal pôvodne kandidovať práve Veteška, v deň snemu ho však pre zdravotné problémy previezli do nemocnice.

Nové stanovy podľa ústrednej tajomníčky ĽS-HZDS Zdenky Kramplovej ďalej umožnia sankcie voči členom, ktorí budú poškodzovať záujmy strany. "Na základe toho, aby bolo možné vyvodiť aj určité dôsledky, pokiaľ ide o funkcionárov, ale aj členov strany," povedala novinárom Kramplová.

"Hlavne sme nemali možnosť navolených funkcionárov, ktorí nepracovali, nezapájali sa vôbec do činnosti strany, ich za celé funkčné obdobie prakticky odvolať," odôvodnil zmeny podpredseda ĽS-HZDS Milan Urbáni. Zároveň však tvrdil, že v strane ostane zachovaný demokratický princíp. "Všetky voľby orgánov budú prebiehať od najnižších štruktúr po najvyššie," povedal.

Viacerí pozorovatelia však už v minulosti označovali HZDS ako stranu jedného muža - Vladimíra Mečiara, ktorého vládnutie si najmä v rokoch 1994 až 1998 vyslúžilo nielen ostrú kritiku opozície, ale aj zahraničia. V súčasnosti strana zápasí s poklesom popularity v prieskumoch verejnej mienky, objavili sa dokonca úvahy, že strana by v budúcich voľbách nemusela prekročiť potrebnú päťpercentnú hranicu na vstup do parlamentu.

Delegáti snemu dnes tiež schválili, že k doterajším dvom podpredsedom strany Urbánimu a Jureňovi pribudne ďalší podpredseda. O obsadení tretieho postu podpredsedu by malo rozhodnúť vedenie strany koncom januára na návrh Mečiara.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Čokoládová nafukovačka  v tvare plameniaka
Foto
Nenechajte sa oklamať: Prídu vám tieto výtvory reálne? Neuhádnete, aké tajomstvo skrývajú!
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruským hackerom sa podaril výnimočný kúsok: Z tohto vláda nebude nadšená
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!