Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.09.2007 18:00 | Správy | Kultúra

VIDEO: V pražskom Národnom divadle sa rozlúčili s Josefom Vinklářom

VIDEO: V pražskom Národnom divadle sa rozlúčili s Josefom Vinklářom
PRAHA - Do budovy Národného divadla v Prahe sa dnes prišli rozlúčiť s hercom Josefom Vinklářom zástupy priateľov, kolegov, známych a obdivovateľov. Obľúbený český herec podľahol ťažkej chorobe vo veku 76 rokov.

Ako informoval internetový portál iDNES.cz, pred vstupom do hľadiska si mohli smútiaci zaspomínať na Vinklářa prostredníctvom fotografií z inscenácií, v ktorých účinkoval. Popri nich sa nachádzali aj kondolencie od českého premiéra Mirka Topolánka a ministra kultúry Václava Jehličku. "Každý človek je neopakovateľným originálom, po jeho odchode z tohto sveta zostáva prázdne miesto, ktoré je o to prázdnejšie, o koľko bližšie nám bol ten, ktorý odišiel. Odchod umelca však býva iný. Vo svojom diele žije ďalej a jeho umelecký obraz je akousi štafetou, ktorá sa odovzdáva ďalším generáciám," uviedol Jehlička, ktorý sa na smútočnom obrade zúčastnil osobne.

Poslednú rozlúčku s Vinklářom otvoril riaditeľ Národného divadla Ondřej Černý. Po ňom vystúpila herečka Iva Janžurová, ktorá vyzdvihla Vinklářovu posadnutosť divadlom. "Šetriť sa nevedel, divadlo bolo jeho životnou láskou. Budeš tu veľmi chýbať, Pepíčku," dodala dojatá Janžurová. Vo svojom prejave spomenula aj Vinklářovu minulosť spájanú s komunistickým režimom a pripomenula, že sa naskytla príležitosť odpustiť mu.

So smútočným prejavom vystúpila aj herečka a Vinklářova priateľka Jiřina Bohdalová. "Lúčiť sa s kamarátom je ťažké. Pepík bol herec od Pánaboha, vždy odviedol perfektnú prácu. Vďaka za dlhoročné priateľstvo," povedala. Smútočný obrad ukončil šéf činohry Národného divadla Michal Dočekal slovami: "Odišiel nielen herec, ale aj učiteľ. Učil divadlo najťažším spôsobom - vlastným príkladom. Za žiakov tejto školy chcem s láskou dodať: Veľmi pekne ďakujeme. Česť vašej pamiatke."

Rozlúčka s Josefom Vinklářom sa začala o trinástej hodine. Na poslednú cestu ho odprevadila čestná stráž, ktorá sa vymenila spolu trinásťkrát. Po zatiahnutí opony sa ozval veľký potlesk a rakvu s hercovým telom niesli po ceste, ktorú lemovali rečníci i herci ako Miroslav Donutil, Vlastimil Harapes, Václav Postránecký a mnohí ďalší.

Ľudia, najmä staršia generácia, si prišli uctiť Vinklářovu pamiatku už viac ako hodinu pred oficiálnym programom. Okrem verejne známych ľudí pricestovali aj Jaroslav Těhník a Josef Šulc z Libune, z obce neďaleko Vinklářovho rodiska. "Robil som u neho na chalupe a hrávali sme spolu karty. Bol to jeden z najlepších kamarátov, dobrý spoločník. Nikdy sa nechválil a bol férový," uviedol. Posledné dva roky sa s ním stretávali len sporadicky, ale nikdy na nich vraj nezabudol.

111640

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Zuzana Košecká je nezvestná od 17. mája.
Tínedžerka Zuzana odišla ráno do školy, tam však už nedorazila: Policajti prosia o pomoc
Juraja Cintulu držali do neskorých nočných hodín na Obvodnom oddelení policajného zboru v Handlovej.
Atentát na premiéra Fica: Súd rozhoduje o väzbe! Zostane obvinený za mrežami?
Zložitá situácia vládne aj v nemeckom meste Lebach.
Apokalypsa v Európe: Viaceré krajiny zasiahli husté lejaky, mestá zatopila voda
Rocket launch with fire clouds. Nuclear Missiles With Warhead Aimed at Gloomy Sky at night. Balistic Rockets War Backgound.
Severná Kórea odpálila novú balistickú raketu: Blíži sa vojna? Kim Čong-un vyzval na urýchlenie produkcie!
Kapitán Tatar o medaile: Sila na papieri je, ale...
Brunetka navštívila  krásne miesta.
Foto
Herečka Viki Ráková zbalila kufre a opustila Slovensko: O TOTO sa podelila s fanúšikmi!
Vyhrážky už dostal Branislav Becík, Michal Šimečka a aj Matúš Šutaj Eštok.
Foto
Násilie a nenávisť dosahujú extrémnu úroveň: Politici sa boja o ŽIVOT! NAKA už niekoľkokrát zasahovala
Policajt zatýkajúci klimatického aktivistu.
Prilepili sa k dráhe a odmietali odísť: Klimatickí aktivisti ochromili prevádzku mníchovského letiska!
Robert Fico a Robert Kaliňák (vpravo) sú dlhoroční stranícki spolupracovníci.
Kaliňák prehovoril o premiérovi: Každá hodina rozhoduje, ale je to extrémne silný človek
Príslušníci ruských záchranných zložiek zasahujú pred čiastočne zrútenou bytovkou po nedeľňajšom útoku v ruskom meste Belgorod 12. mája 2024.
Ozval sa letecký poplach, potom došlo k explózii: Belgorodská oblasť bola opäť pod útokom!
Bývalý kriminalista vraví, že je dobré počkať si na výsledky vyšetrovania.
Útočník bol počas atentátu obklopený niekoľkými ľuďmi: Odborníci varujú! Priami svedkovia potrebujú tiež pomoc
Wisterovej exmanželovi mal pomôcť Jopo.
Foto
Wisterovej ex Jeremy je na Slovensku: TAKTO mu pomohol Jopo! Aha, čo preňho vybavil