Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.09.2007 18:00 | Správy | Kultúra

VIDEO: V pražskom Národnom divadle sa rozlúčili s Josefom Vinklářom

VIDEO: V pražskom Národnom divadle sa rozlúčili s Josefom Vinklářom
PRAHA - Do budovy Národného divadla v Prahe sa dnes prišli rozlúčiť s hercom Josefom Vinklářom zástupy priateľov, kolegov, známych a obdivovateľov. Obľúbený český herec podľahol ťažkej chorobe vo veku 76 rokov.

Ako informoval internetový portál iDNES.cz, pred vstupom do hľadiska si mohli smútiaci zaspomínať na Vinklářa prostredníctvom fotografií z inscenácií, v ktorých účinkoval. Popri nich sa nachádzali aj kondolencie od českého premiéra Mirka Topolánka a ministra kultúry Václava Jehličku. "Každý človek je neopakovateľným originálom, po jeho odchode z tohto sveta zostáva prázdne miesto, ktoré je o to prázdnejšie, o koľko bližšie nám bol ten, ktorý odišiel. Odchod umelca však býva iný. Vo svojom diele žije ďalej a jeho umelecký obraz je akousi štafetou, ktorá sa odovzdáva ďalším generáciám," uviedol Jehlička, ktorý sa na smútočnom obrade zúčastnil osobne.

Poslednú rozlúčku s Vinklářom otvoril riaditeľ Národného divadla Ondřej Černý. Po ňom vystúpila herečka Iva Janžurová, ktorá vyzdvihla Vinklářovu posadnutosť divadlom. "Šetriť sa nevedel, divadlo bolo jeho životnou láskou. Budeš tu veľmi chýbať, Pepíčku," dodala dojatá Janžurová. Vo svojom prejave spomenula aj Vinklářovu minulosť spájanú s komunistickým režimom a pripomenula, že sa naskytla príležitosť odpustiť mu.

So smútočným prejavom vystúpila aj herečka a Vinklářova priateľka Jiřina Bohdalová. "Lúčiť sa s kamarátom je ťažké. Pepík bol herec od Pánaboha, vždy odviedol perfektnú prácu. Vďaka za dlhoročné priateľstvo," povedala. Smútočný obrad ukončil šéf činohry Národného divadla Michal Dočekal slovami: "Odišiel nielen herec, ale aj učiteľ. Učil divadlo najťažším spôsobom - vlastným príkladom. Za žiakov tejto školy chcem s láskou dodať: Veľmi pekne ďakujeme. Česť vašej pamiatke."

Rozlúčka s Josefom Vinklářom sa začala o trinástej hodine. Na poslednú cestu ho odprevadila čestná stráž, ktorá sa vymenila spolu trinásťkrát. Po zatiahnutí opony sa ozval veľký potlesk a rakvu s hercovým telom niesli po ceste, ktorú lemovali rečníci i herci ako Miroslav Donutil, Vlastimil Harapes, Václav Postránecký a mnohí ďalší.

Ľudia, najmä staršia generácia, si prišli uctiť Vinklářovu pamiatku už viac ako hodinu pred oficiálnym programom. Okrem verejne známych ľudí pricestovali aj Jaroslav Těhník a Josef Šulc z Libune, z obce neďaleko Vinklářovho rodiska. "Robil som u neho na chalupe a hrávali sme spolu karty. Bol to jeden z najlepších kamarátov, dobrý spoločník. Nikdy sa nechválil a bol férový," uviedol. Posledné dva roky sa s ním stretávali len sporadicky, ale nikdy na nich vraj nezabudol.

111640

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska