Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK
Magazin EVA

Táto pochúťka je v niektorých krajinách zakázaná: U nás si ju však v týchto jednoduchých jedlách zamilujete!

Táto pochúťka je v niektorých krajinách zakázaná: U nás si ju však v týchto jednoduchých jedlách zamilujete!
Mak je významným zdrojom vápnika.

Slovenská kuchyňa bez maku je ako... slovenská kuchyňa bez maku. Mak nám patrí, chutí a pasuje, tak sme vám spísali 3 jednoduché a chutné recepty.

Čo dokáže mak?

V niektorých krajinách nič, lebo je všeobecne zakázané ho pestovať a vyrábať z neho potraviny. My si zatiaľ úplne legálne môžeme užívať jeho blahodarné účinky, a nie pre obsah opiátov v mladých makoviciach, ale preto, že nám sivočierne guľôčky chutia. Je významným zdrojom vápnika – je ho v ňom niekoľkonásobne viac ako v mlieku, fosforu, draslíka, horčíka a železa, ktorého obsahom tromfne aj mäso. Aj napriek tomu, že je povolené ho jesť, stopy morfínu a kodeínu sa v ňom nachádzať môžu, najmä ak sa nezbieral úplne zrelý. Po celom makovníku radšej nesadajte za volant, to tvrdia českí vedci, ktorí účinky maku na pozornosť skúmali. Ale kam by ste od stola chodili, všakže?

3 obrázky v galérii V niektorých krajinách je mak zakázaný.

Makový nákyp

Potrebujete: 3 žemle, 2 dl mlieka (alebo koľko žemle nasiaknu), 50 g masla, 50 g práškového cukru, balíček vanilkového cukru, 2 žĺtky, citrónovú kôru, 2 bielky, 100 g mletého maku, 3 jabĺčka

 

Takto postupujte: Žemle nakrájajte na kocky a namočte do mlieka. Maslo vymiešajte s práškovým a vanilkovým cukrom, pridajte dva žĺtky a mak a podľa chuti citrónovú kôru. Žemle vyžmýkajte, jemne vmiešajte do napenenej pripravenej zmesi, spojte s tuhým snehom z bielkov a s nakrájanými jabĺčkami a vložte do zapekacej misy vysypanej strúhankou. Pečte 20 minút na 180 stupňoch. Pred servírovaním posypte práškovým cukrom, pokvapkajte citrónovou šťavou alebo polejte javorovým sirupom. Spapajte a poprajte si dobrú noc.

3 obrázky v galérii Mak je v tradičnej slovenskej kuchyni bohato zastúpený.

Štrúdľa s bielym makom

Potrebujete: 275 g lístkového cesta, 80 g bieleho maku, 4 stredne veľké jablká, 40 g hrozienok, 1 balíček škoricového cukru, 1 vajíčko

 

Takto postupujte: Ošúpané jablká nastrúhajte, mak pomeľte, hrozienka opláchnite a nechajte na sitku odkvapkať. Lístkové cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku 2 –3 milimetre. Na celú plochu uložte nastrúhané jabĺčka, pomletý mak a hrozienka a posypte škoricovým cukrom. Cesto zviňte a dajte piecť na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrite roztrepaným vajíčkom a pečte na 180 stupňoch 30 minút. A nech vám chutí tak, ako chutila nám…

 

Mamine najjemnejšie buchty

Potrebujete: 1 kg polohrubej múky, 3 celé vajcia, 1 prášok do pečiva, balíček droždia, 1,2 l mlieka, 3,5 dl oleja, 1/2 lyžičky soli, 8 PL kryštálového cukru

Na plnku: 250 g mletého maku, 1,5 dl vriaceho mlieka, práškový cukor podľa chuti. Môžete pridať aj hrozienka, slivkový lekvár... čo vám hrdlo ráči.

 

Takto postupujte: Droždie rozpustite v troche vlažného mlieka so štipkou cukru a múky a nechajte odstáť. Ostatné suroviny dajte do väčšej misy, prilejte mlieko s droždím a vypracujte hladké cesto, ktoré sa bude odliepať od misy. Hniesť by ste ho mali ručne aspoň 20 minút, v stroji aj dlhšie. Ak ho dobre vypracujete, buchty budú ako páperie. Plnku pripravíte jednoducho: mak zaparte vriacim mliekom a pridajte podľa chuti cukor. Cesto rozvaľkajte na 3 – 4 mm, nakrájajte na štvorce, naplňte plnkou, rohy spojte. Na pekáč vystlaný papierom na pečenie buchty ukladajte ďaleko od seba, aby sa nezlepili. Až na pekáči ich nechajte hodinu kysnúť. Potom šup s nimi do vyhriatej rúry. Pečte na 180 stupňoch 30 – 35 minút, čas nie je taký dôležitý ako farba. Keď sú zlatisté, sú hotové. Nechajte ich aspoň mierne vychladnúť a pustite sa do nich s pohárom mlieka. 

Čítajte viac o téme » Ovocie, Domáce recepty, Zdravá strava

Autor: Martina Koprušáková

NEPREHLIADNITE
Tieto skvelé DIY masky máte hotové za niekoľko minút a výsledok bude...
Vedci priniesli prekvapivé fakty o vitamíne C: Užívame ho zbytočne?
Vaše telo potrebuje exotiku! Toto ovocie musíte ochutnať priamo zo stromu
Vyrážky stále nechcú zmiznúť? Pridajte na tanier tieto potraviny!
Prečo by ste mali zjesť každý deň aspoň jeden pomaranč?

Prihlásenie

Táto akcia vyžaduje prihlásenie. Chceš sa prihlásiť?

Áno Nie

×