Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.10.2007 15:36 | Správy | Peniaze

Pravdepodobnosť prijatia eura klesla najnižšie v tomto roku

Pravdepodobnosť prijatia eura klesla najnižšie v tomto roku
BRATISLAVA - Dôvera ekonómov v prijatie eura na Slovensku od roku 2009 sa počas septembra znížila na najnižšiu úroveň v tomto roku. Pravdepodobnosť, že krajina v plánovanom termíne prevezme jednotnú európsku menu, v deviatom mesiaci klesla na 70 percent z augustových 77 percent.

Vyplýva to z prieskumu Inštitútu pre ekonomické reformy (INEKO) medzi 16 analytikmi a ekonómami. Z oslovených odborníkov 13 v septembri uviedlo, že Slovensko splní všetky podmienky tak, aby mohlo od januára 2009 platiť eurom. Traja analytici zastávali opačný názor, pričom od februára do augusta spochybňoval zamýšľaný termín vstupu do eurozóny iba jeden respondent.

"Dôvodom poklesu je najmä ohlásená zmena pravidiel Eurostatu pri vyčísľovaní deficitu verejných financií a tiež opatrenia vlády, ktoré môžu zhoršiť ich udržateľnosť," uviedol INEKO. Rizikom pre verejné financie sú podľa inštitútu napríklad projekty stavby diaľnic prostredníctvom verejno-súkromných partnerstiev, alebo snahy vlády o znevýhodnenie sporenia na dôchodok v druhom pilieri.

Z piatich ekonomických kritérií na zavedenie eura Slovensko zatiaľ spĺňa okrem inflácie podmienku verejného dlhu a dlhodobých úrokových sadzieb. Kritérium stability kurzu začalo plniť v novembri roku 2005 vstupom do systému výmenných kurzov ERM-II, kde musí koruna zotrvať aspoň dva roky v rámci povoleného rozpätia od centrálnej parity.

V tomto roku by deficit verejných financií mal klesnúť pod tri percentá hrubého domáceho produktu, čo je najvyšší povolený schodok pre splnenie rozpočtového kritéria. Ministerstvo financií aktuálne predpokladá, že verejný deficit dosiahne 2,7 percenta z výkonu ekonomiky. Zvýšiť by ho však mohlo zaúčtovanie ďalších položiek, ktoré údajne vláde navrhol Eurostat. Podľa premiéra Roberta Fica však vláda v prípade potreby obmedzí výdavky štátu tak, aby Slovensko splnilo aj rozpočtové kritérium.

Viacerí analytici v prieskume upozornili na otáznu udržateľnosť nízkej inflácie. "Problémom môže byť najmä neprimeraná regulácia cien energií a očakávaný nárast inflácie po fixovaní menového kurzu," napísal INEKO. Slovensko po prvý raz splnilo inflačný cieľ pre euro v auguste. Podľa ministerstva financií by mal rast spotrebiteľských cien zostať pod požadovanou hranicou až do hodnotenia plnenia podmienok pre vstup do eurozóny európskymi inštitúciami.

Ku koncu marca 2008, čo bude rozhodujúce obdobie pre posúdenie inflácie vzhľadom na prechod na euro, odhadujú analytici priemernú ročnú infláciu na 1,8 percenta. Jej referenčnú hodnotu, ktorú krajina nesmie v snahe o vstup do eurozóny prekročiť, pritom predpokladajú na úrovni 2,6 percenta.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Dobitý Mikle sa pomaly hlási do práce. Hokejista Žabka ešte nie je obvinený: Prečo sa vyšetrovanie vlečie?
Postojíte si v kolónach (ilustračné foto).
Bratislavčania, pripravte si nervy: Na cestách sa zdržíte
Manželia svoje ratolesti nadovšetko milovali. Žiaľ, po krutej rane osudu zostal Vlado na deti sám.
Foto
Po tragickej smrti Evy († 34) ostal Vlado sám s troma deťmi: Prišli o mamu, stratia aj bývanie?
Americký prezident a prezidentský kandidát Joe Biden.
Biden tvrdí, že Rusom sa na Ukrajine darí: Okamžite začal konať!
(ilustračné foto)
Pláž v Chorvátsku s nebezpečným TAJOMSTVOM: Dovolenkári o tom netušia, domáci ZÚRIA!
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú
(ilustračné foto)
Havarovalo vzácne lietadlo, neprežil nik: Na svete ostalo takých strojov len pár
Na archívnej snímke 2. marca 2019 Kim Jo-čong, sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una
Sestra Kim Čong-una ostrejšia ako brat: Jej slová prehlbujú obavy!
(ilusrtračné foto)
Po streľbe na škole pritvrdili: Učitelia si môžu do práce nosiť zbraň!
Športovec a zároveň poslanec hnutia Slovensko Viliam Tankó v ringu dokopal boxera ležiaceho na zemi.
Foto
Škandál Matovičovho poslanca Tankóa: Kopal do ležiaceho boxera! Ako prišlo k incidentu?
Nehoda stála život troch ľudí.
Foto
Nehoda dvoch áut s fatálnym koncom: Tri životy už nikto nevráti! Čo sa malo udiať v osudné momenty?
Dubayovej tanečník Matyáš si nekládol servítku pred ústa.
Foto
Petru Dubayovú nabonzoval tanečný partner: Čo sa deje, keď sa vypnú kamery? To snáď nie!