Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.10.2007 19:29 | Správy | Domáce správy

Fico: Sólyom politicky zneužil súkromnú návštevu

Fico: Sólyom politicky zneužil súkromnú návštevu
Aktualizované BRATISLAVA - Maďarský prezident László Sólyom podľa slovenskej vlády zneužil utorkovú súkromnú návštevu Komárna na politické ciele. Po dnešnom rokovaní kabinetu to vyhlásil premiér Robert Fico.

Návšteva, počas ktorej sa Sólyom kriticky zmienil o parlamentnom uznesení o nemennosti takzvaných Benešových dekrétov, sa uskutočnila v čase zvýšeného napätia v slovensko-maďarských vzťahoch. Ku kritike maďarskej hlavy štátu sa pridal aj prezident Ivan Gašparovič.

"Vláda Slovenskej republiky je vláda suverénnej krajiny. A jednoducho nemôžeme dovoliť, aby sa najvyšší predstavitelia iných krajín, a najmä z Maďarska, na juhu Slovenska správali, ako keby boli na severe Maďarska," povedal Fico na tlačovej konferencii.

Premiér zdôraznil, že Sólyom nie je prezidentom slovenských občanov. "Nebudeme tolerovať a nebudeme akceptovať, aby niekto prekračoval hranice a hrubým spôsobom zneužíval súkromné návštevy na kritiku slovenských orgánov vrátane najvyšších, ako je Národná rada Slovenskej republiky," dodal. Zároveň však tvrdil, že má záujem o dobré vzťahy s Maďarskom a je pripravený sa kedykoľvek stretnúť s premiérom Ferencom Gyurcsányom.

Ministerstvo zahraničných vecí si dnes predvolalo maďarského veľvyslanca na Slovensku Antala Heizera a protestovalo proti údajnému zneužívaniu návštevy na politické vystúpenia. "Takéto správanie je v rozpore so zaužívanou diplomatickou praxou a dobrými vzťahmi medzi susednými štátmi a škodí vzájomným vzťahom medzi Slovenskou republikou a Maďarskou republikou," uvádza sa v stanovisku slovenskej diplomacie.

Maďarský veľvyslanec sa k stretnutiu pre médiá nechal vyjadriť. Informácie chce najskôr poskytnúť Budapešti.

Kriticky reagoval na návštevu aj prezident Gašparovič. Sólyom sa podľa neho vyjadroval v Komárne k témam, ktoré presahujú hranice maďarských vnútropolitických otázok. "Takéto jednostranné aktivity maďarského prezidenta výrazne zasahujúce do vnútornej politiky zvrchovanej Slovenskej republiky neprispievajú k zlepšovaniu bilaterálnych vzťahov," odkázal Gašparovič cez hovorcu Mareka Trubača. Slovenský prezident sa so svojím maďarským partnerom v utorok nestretol. Nepáčilo sa mu tiež, že sa na organizovaní návštevy jeho kancelária nepodieľala.

Podobné stanovisko zverejnil dnes aj šéf vládnej Slovenskej národnej strany Ján Slota, podľa ktorého Sólyom zasiahol do vnútorných záležitostí Slovenska.

Strana maďarskej koalície, ktorá reprezentuje politicky najmä maďarskú menšinu, označila postoj vlády za nepochopiteľný. "Strana maďarskej koalície považuje dnešné stanovisko predsedu vlády SR za signál nepochopenia podstaty slobody pohybu osôb v Európskej únii," reagovala hovorkyňa strany Eva Dunajská.

Maďarský prezident v posledných troch mesiacoch súkromne navštívil dvakrát juh Slovenska, kde žije polmiliónová maďarská menšina. V auguste sa v Diakovciach zúčastnil na oslavách sviatku maďarského patróna svätého Štefana. Kubiš povedal, že už vtedy neverejne tlmočil protest Slovenska svojej maďarskej partnerke Kinge Gönczovej. Sólyom v utorok v Komárne odhalil sochu uhorskému kráľovi Ondrejovi II. a rokoval s lídrom opozičnej SMK Pálom Csákym.

Slovensko-maďarské vzťahy sa v uplynulých týždňoch zhoršili najmä po prijatí parlamentnej deklarácie o nedotknuteľnosti povojnových dokumentov, ktoré zasiahli do práv maďarskej menšiny v bývalom Československu. Podľa Sólyoma bolo rozhodnutie snemovne mimoriadne ponižujúce. Napätie zvýšili aj protimaďarské výroky predsedu SNS a jeho hanlivé vyjadrenia na adresu Csákyho.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Zatočí svet s plastami? V Kanade odštartovalo rokovanie: Odzneli tam slová do boja
Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?