Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.10.2007 19:24 | Správy | Zahraničné správy

Rusi oslavujú Putina, no pripomínajú si aj vraždu Politkovskej

Rusi oslavujú Putina, no pripomínajú si aj vraždu Politkovskej
MOSKVA - Ulice Moskvy aj niektorých iných ruských miest patrili v nedeľu dvom ľuďom - prezidentovi Vladimirovi Putinovi a investigatívnej novinárke Anne Politkovskej. Putin s veľkou pompou oslavuje 55. narodeniny, Politkovská je už presne rok na druhom svete.

V centre Moskvy sa v nedeľu zhromaždili tisícky členov mládežníckej prokremeľskej organizácie Naši, aby pozdravili ruského prezidenta. Na inom mieste ruskej metropoly sa približne v rovnakom čase stretlo niekoľko stovák stúpencov ruskej opozície, aby si pripomenuli prvé výročie smrti Politkovskej. Známa kritička Kremľa, ktorá sa preslávila reportážami o zverstvách páchaných ruskou armádou v Čečensku, prišla o život presne pred rokom, v deň Putinových 54. narodenín.

Zatiaľ čo míting na podporu Putina prebiehal v réžii organizácie, ktorá podľa opozičných médií vznikla priamo na popud Kremľa, opozičné zhromaždenie prebiehalo v napätej atmosfére pod dohľadom stoviek policajtov. Veľká časť mladých priaznivcov ruského prezidenta prišla do centra Moskvy v červených tričkách s Putinovou fotografiou na hrudi a číslom 1 a nápisom V.V. Putin na chrbte. Približne stovka "našistov", ako niektoré ruské médiá príslušníkov tejto organizácie prezývajú, vyvesila v nedeľu plagáty znázorňujúce usmievajúcich sa mladých ľudí v centre Petrohradu, Putinovho rodného mesta.

Putin organizuje večer v Kremli narodeninovú párty, na ktorú pozval najvyšších predstaviteľov štátu, armády aj tajných služieb, z ktorých prostredia sám pochádza. Je to po prvýkrát za osem rokov jeho vlády, čo svoje narodeniny oslavuje v Moskve. "Normálne nerobím oslavy. Ale tento rok, keďže sa blíži koniec môjho mandátu, som sa rozhodol pozvať do Kremľa predstaviteľov Bezpečnostnej rady, generálneho štábu armády" a ďalších činovníkov, oznámil Putin sobotu v predvečer svojich narodenín.

Stovky stúpencov ruskej opozície prišli v nedeľu do centra Moskvy na spomienkové zhromaždenie pri príležitosti prvého výročia zavraždenia Politkovskej. Kolegovia z denníka Novaja Gazeta, pre ktorý na sklonku života písala, ako aj ruská opozícia naznačujú, že na jej smrti mohol mať záujem Kremeľ, rovnako ako promoskovské kruhy v Čečensku.

"Politkovskú pred rokom ohavným spôsobom zabili. Zomrela ako obhajkyňa ľudskej dôstojnosti všetkých občanov," vyhlásil na spomienkovom zhromaždení Michail Kasjanov, kandidát opozície na post ruského prezidenta. V hľadisku bolo vidno viacero vlajok jeho Ľudovej demokratickej únie. Na veľkoplošnej obrazovke počas zhromaždenia premietali zábery Politkovskej, ako aj záznamy z predchádzajúcich opozičných demonštrácií.

"Ľudia podceňujú úlohu, ktorú Politkovská zohrávala," vyhlásil v nedeľu ďalší opozičný vodca, šachový veľmajster Garri Kasparov. Práve on stál za nápadom umiestniť na dom, pred ktorým novinárku zastrelili, pamätnú tabuľu, a v nedeľu na toto miesto položil kyticu ruží.

Ruské opozičné sily museli nakoniec zrušiť plánovanú konferenciu o ľudských právach a obetiach politických zločinov, ktorá sa mala konať práve pri príležitosti prvého výročia vraždy Politkovskej. Nemohli sa totiž dostať ku svojim bankovým účtom, ktoré boli zablokované. Práve súvislosť s Politkovskou je podľa organizátorov konferencie dôvod, prečo sa ju úrady rozhodli prekaziť.

Na príkoria zo strany úradov sa sťažujú aj zahraniční účastníci konferencie. Vykázali ich z hotela, ktorý mali rezervovaný, zabavili im auto, pretože je údajne na zozname kradnutých vozov, a nevpustili ich do sály, kde sa mala konferencia konať. Ostraha budovy im oznámila, že v nej už prebieha iná konferencia.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Medzi Stupavou a Lozornom došlo k zrážke neosvetleného chodca a auta.
Dráma pri Stupave! Turista tancoval na ceste, takmer zaplatil životom: Zrazilo ho auto
Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!
Vodič jazdil po diaľnici rýchlo, opitý, bez dokladov a v čase zákazu
Foto
Absolútna nezodpovednosť: Jazdil po diaľnici ožratý a bez dokladov! Tam to však neskončilo
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
Na snímke zľava Štefan Kuffa, Filip Kuffa a Gregor Kuffa.
Súdny proces s Kuffovcami: Podvody s pôdou a útoky na farmárov?! Vypovedala ďalšia svedkyňa
David a Ján (v strede) sú tímu špecialistov nesmierne vďační za pomoc.
FotoVáš Tip
Novinka v Rooseveltovej nemocnici: Pacientom vyrobia novú čeľusť i zuby! Komu už dali lekári novú tvár?
Ilustračné foto
Prichádza ZVRAT v počasí: Teploty sa prudko zmenia! Čo nás čaká cez víkend?
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
Toľkoto majú poslanci zarábať v roku 2024: Z tej sumy spadnete na zadok
Dentist and patient at medical center. Doctor treats a mature man teeth with dental drill. Orthodontist and prosthetics appointment. Hygiene and teeth healthy.
Nočná mora každého pacienta: Chirurg mu natlačil zubný implantát až do... To snáď nie!
Šimkovičová nakoniec presadila svoj zákon a Machaj tak príde o funkciu.
Foto
Vláda zrušila RTVS: Čo sa bude diať po schválení zákona v NR SR! Odborníčka tvrdí, že to bude stáť veľa
Bratislavské módne dni. Na snímke Martina Zábranská.
Foto
Maca Zábranská opäť pod paľbou kritiky: Drsný odkaz pre herečku! To myslia vážne?