Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.10.2007 15:18 | Správy | Peniaze

Ministerstvo žiada prevod akcií bratislavského letiska z FNM na SR

Ministerstvo žiada prevod akcií bratislavského letiska z FNM na SR
BRATISLAVA - Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií SR (MDPT) navrhlo, aby Fond národného majetku SR (FNM) previedol na rezort dopravy na základe zmluvy výkon práv a povinností akcionára v spoločnosti Letisko M. R. Štefánika - Airport Bratislava, a.s. (BTS).

V rámci pripomienkovania k navrhovanej novele zákona o podmienkach prevodu majetku štátu na iné osoby, ktorú plánuje predložiť na rokovanie vlády minister hospodárstva, sa ministerstvo dopravy odvolalo na uznesenie vlády z 13. decembra 2006. To sa týkalo ukončenia privatizácie bratislavského letiska a naloženia s majetkovou účasťou FNM na podnikaní tejto spoločnosti.

Podľa rezortu dopravy vláda uvedeným uznesením, ktoré malo zabezpečiť vhodné prostredie pre trvalo udržateľný rast leteckej dopravy na Slovensku, odporučila FNM uzavrieť s ministerstvom dopravy zmluvu o prevode výkonu práv a povinností do 31. decembra 2006. Keďže táto zmluva nebola dodnes uzatvorená, MDPT navrhlo zapracovať prevod výkonu práv a povinností FNM v BTS na Slovenskú republiku v zastúpení ministerstva dopravy do návrhu novely zákona o podmienkach prevodu majetku štátu na iné osoby.

"Podľa názoru legislatívnej rady vlády by išlo o neoprávnený zásah do výkonu práv akcionára a možno takéto navrhované ustanovenie považovať za rozporné s Ústavou SR. Letisko nie je právnickou osobou s charakterom prirodzeného monopolu a nebolo založené rozhodnutím o privatizácii," odmietlo ministerstvo hospodárstva zásadnú pripomienku ministerstva dopravy.

Podľa rezortu hospodárstva text návrhu zákona bol pôvodne doplnený v zmysle pripomienky, ale po jeho prerokovaní v legislatívnej rade vlády bolo toto ustanovenie vypustené. FNM mal k návrhu novely výhradu, že ustanovenie časti návrhu sa vzťahovalo na taký majetok štátu, u ktorého sa vôbec nemôže zmeniť vlastníctvo zo štátu na tretie osoby. V prípade BTS sa totiž vlastnícke právo už zmenilo, keď FNM získal 66-percentný podiel na základnom imaní spoločnosti.

Z predloženého znenia novelizácie nebolo podľa FNM zrejmé, ktorých akcií letiska sa zákaz týka - či 66-percentného podielu vo vlastníctve FNM alebo 34-percentného podielu vo vlastníctve SR, zastúpenej ministerstvom dopravy. Ministerstvo hospodárstva túto pripomienku akceptovalo s tým, že uznesenie vlády z decembra 2006 bolo zmenené uznesením z júla.

Uznesenie vlády z decembra 2006 uložilo ministrovi hospodárstva predložiť na rokovanie vlády návrh zmeny zákona o podmienkach prevodu majetku štátu na iné osoby. Ním by sa mala BTS zaradiť medzi strategické podniky, v ktorých musí byť zachovaná trvalá majetková účasť štátu na podnikaní v rozsahu minimálne 51 %. Tohtoročným júlovým uznesením bol tento percentuálny podiel upravený na 34 %, čo zodpovedá majetkovej účasti štátu na podnikaní spoločnosti BTS. Majetkový podiel štátu nebude možné privatizovať a predať.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto).
Francúzska polícia zadržala tínedžera: Čoho sa chcel dopustiť? Svoj neľudský plán avizoval verejne!
(ilustračné foto).
Grécko zablokovalo pravicovej strane účasť v eurovoľbách: Chceli vyhrať podvodom? Ich lídrom je trestaný muž!
(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik