Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.10.2007 15:18 | Správy | Peniaze

Ministerstvo žiada prevod akcií bratislavského letiska z FNM na SR

Ministerstvo žiada prevod akcií bratislavského letiska z FNM na SR
BRATISLAVA - Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií SR (MDPT) navrhlo, aby Fond národného majetku SR (FNM) previedol na rezort dopravy na základe zmluvy výkon práv a povinností akcionára v spoločnosti Letisko M. R. Štefánika - Airport Bratislava, a.s. (BTS).

V rámci pripomienkovania k navrhovanej novele zákona o podmienkach prevodu majetku štátu na iné osoby, ktorú plánuje predložiť na rokovanie vlády minister hospodárstva, sa ministerstvo dopravy odvolalo na uznesenie vlády z 13. decembra 2006. To sa týkalo ukončenia privatizácie bratislavského letiska a naloženia s majetkovou účasťou FNM na podnikaní tejto spoločnosti.

Podľa rezortu dopravy vláda uvedeným uznesením, ktoré malo zabezpečiť vhodné prostredie pre trvalo udržateľný rast leteckej dopravy na Slovensku, odporučila FNM uzavrieť s ministerstvom dopravy zmluvu o prevode výkonu práv a povinností do 31. decembra 2006. Keďže táto zmluva nebola dodnes uzatvorená, MDPT navrhlo zapracovať prevod výkonu práv a povinností FNM v BTS na Slovenskú republiku v zastúpení ministerstva dopravy do návrhu novely zákona o podmienkach prevodu majetku štátu na iné osoby.

"Podľa názoru legislatívnej rady vlády by išlo o neoprávnený zásah do výkonu práv akcionára a možno takéto navrhované ustanovenie považovať za rozporné s Ústavou SR. Letisko nie je právnickou osobou s charakterom prirodzeného monopolu a nebolo založené rozhodnutím o privatizácii," odmietlo ministerstvo hospodárstva zásadnú pripomienku ministerstva dopravy.

Podľa rezortu hospodárstva text návrhu zákona bol pôvodne doplnený v zmysle pripomienky, ale po jeho prerokovaní v legislatívnej rade vlády bolo toto ustanovenie vypustené. FNM mal k návrhu novely výhradu, že ustanovenie časti návrhu sa vzťahovalo na taký majetok štátu, u ktorého sa vôbec nemôže zmeniť vlastníctvo zo štátu na tretie osoby. V prípade BTS sa totiž vlastnícke právo už zmenilo, keď FNM získal 66-percentný podiel na základnom imaní spoločnosti.

Z predloženého znenia novelizácie nebolo podľa FNM zrejmé, ktorých akcií letiska sa zákaz týka - či 66-percentného podielu vo vlastníctve FNM alebo 34-percentného podielu vo vlastníctve SR, zastúpenej ministerstvom dopravy. Ministerstvo hospodárstva túto pripomienku akceptovalo s tým, že uznesenie vlády z decembra 2006 bolo zmenené uznesením z júla.

Uznesenie vlády z decembra 2006 uložilo ministrovi hospodárstva predložiť na rokovanie vlády návrh zmeny zákona o podmienkach prevodu majetku štátu na iné osoby. Ním by sa mala BTS zaradiť medzi strategické podniky, v ktorých musí byť zachovaná trvalá majetková účasť štátu na podnikaní v rozsahu minimálne 51 %. Tohtoročným júlovým uznesením bol tento percentuálny podiel upravený na 34 %, čo zodpovedá majetkovej účasti štátu na podnikaní spoločnosti BTS. Majetkový podiel štátu nebude možné privatizovať a predať.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Polícia pátra po dvoch nezvestných 17-ročných dievčatách
Polícia pátra po nezvestných 17-ročných dievčatách: Videli ste ich?
(ilustračné foto)
Novinky o predčasnom dôchodku: Sociálna poisťovňa upraví výšku dávok!
ilustračné foto
Katastrofálne správy z frontu: Ďalšia rana pre Ukrajinu! To vôbec nevyzerá dobre
Foto
Česi zostali zaskočení: Bol jedným z najlepších, má novú zmluvu v NHL ale na MS hrať nebude!
Polícia objasnila krádež trezoru v Bratislave, obvinila viacero ľudí.
V Bratislave ukradli trezor: Zatočí sa vám hlava, koľko v ňom bolo peňazí! Polícia prípad objasnila
Varovanie pred búrkami
Pekné počasie skončilo, blíži sa niečo iné! Meteorológovia varujú: Bude to nebezpečné
Polícia obvinila muža z Veľkej Lomnice, šoféroval opitý a bez oprávnenia.
Foto
To ste ešte nevideli: Opitý vodič bez oprávnenia takto dopadol! FOTO hovorí za všetko
Matyáš tento rok tancoval po boku Petry Dubayovej.
Foto
Radikálna PREMENA Matyáša Adamca z Let's Dance: Ostrihaný na JEŽKA! Dlhé vlasy sú fuč
Night shot: Kremlin Moscow Dome of Senate building, a red Kremlin wall, flag of Russia with the emblem on it; sinister dark sky with a moon partly closed by the clouds
Rusko má problém: Nemecko si povolalo ich veľvyslanca! Znepokojivý dôvod
(ilustračné foto).
Horor v Poprade: Konflikt dvoch mužov sa skončil bodnutím! Zamrazí vás, čo sa dialo
Budova Európskej komisie v belgickom Bruseli (ilustračné foto).
Eurokomisia prehovorila o konaní voči Poľsku: Zásadný ZVRAT! Sledujte, čo chce urobiť
Pitt Bull in a rage .
Hrôza vo Veľkej Lomnici: Muža napadla pred domom svorka psov! Strašné detaily