Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.10.2007 16:16 | Správy | Domáce správy

TV Markíza sa odvolá voči pokute za zábery upálenej mačky

TV Markíza sa odvolá voči pokute za zábery upálenej mačky
BRATISLAVA - Televízia Markíza sa odvolá voči miliónovej pokute, ktorú dostala v utorok za odvysielanie záberov upálenia mačky.

Podľa Rady pre vysielanie a retransmisiu sa totiž takéto obrázky nesmú objaviť na obrazovke, keďže mohli narušiť vývoj maloletých. Psychologička však tvrdí, že takéto zábery síce môžu deťom spôsobiť šok, nie sú však pre ne vraj návodom.

"Rozhodnutie Rady pre vysielanie a retransmisiu nebudeme komentovať pretože ho považujeme za neadekvátne a rozhodne sa voči nemu odvoláme," povedala dnes ČTK hovorkyňa najsledovanejšej televízie Oľga Dúbravská.

Televízia sa tak bude obhajovať pred súdom, že neporušila zákon o vysielaní. Podľa neho sa totiž nesmú vysielať také programy, ktoré môžu narušiť fyzický, psychický alebo morálny vývin maloletých vrátane záberov hrubého a neodôvodneného násilia. Zákon dokonca určuje, že pokuta za ne môže byť až päť miliónov korún.

V pokutovanej reportáži z 26. februára televízia informovala o čine dvoch školákov, ktorí utýrali mačku. Ešte pred odvysielaním príspevku upozornila, že zábery sú nevhodné pre deti a slabšie povahy.

Potom ukázala záznam z mobilného telefónu, ako chlapci na stropkovskom ihrisku poliali benzínom priviazanú mačku a zapálili. Zviera v smrteľných kŕčoch sledovali so smiechom, výskaním a pokrikom: "Kto si dá pečenú mačku?". Video chlapci uverejnili na internete.

Detská psychologička nesúhlasí s tým, že by také zábery mohli poškodiť duševný vývin dieťaťa. "Keď dieťa vidí niečo nevhodné, môže mať z toho nepríjemný zážitok, šok," povedala ČTK psychologička Miroslava Muráriková. Vtedy je podľa nej dôležité, aby mu to rodič vysvetlil. "Deti poškodzujú iné veci, hlavne výchova," dodala.

Samotnému prípadu sa venovali aj ďalšie elektronické a tlačené médiá. Podľa psychologičky však nehrozí, že by deti odvysielané zábery brali ako návod. "Keď dieťa uvidí niečo také, neznamená to, že by to išlo kopírovať," tvrdila. Podľa nej sa deti krutým činom môžu inšpirovať až vtedy, ak už samé trpia podobnou poruchou správania.

Prípad začala prešetrovať aj polícia. Oboch školákov, ktorí utýrali mačku, svidnícky súd v auguste odsúdil na štyri mesiace s ročnou podmienkou. Jeden z bratov v čase činu nemal ani 15 rokov. Rozsudok ešte nie je právoplatný.

Na Slovensku ide o prvý známy prípad odsúdenia mladistvých za násilie, ktoré zverejnili na internete. Pred niekoľkými dňami sa však objavil ďalší. Chlapci z okolia Prievidze si na mobilný telefón nahrali horiacu debničku s mačkou. Aj tento prípad vyšetruje polícia.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Rocket launch with fire clouds. Nuclear Missiles With Warhead Aimed at Gloomy Sky at night. Balistic Rockets War Backgound.
Severná Kórea odpálila novú balistickú raketu: Blíži sa vojna? Kim Čong-un vyzval na urýchlenie produkcie!
Kapitán Tatar o medaile: Sila na papieri je, ale...
Brunetka navštívila  krásne miesta.
Foto
Herečka Viki Ráková zbalila kufre a opustila Slovensko: O TOTO sa podelila s fanúšikmi!
Policajt zatýkajúci klimatického aktivistu.
Prilepili sa k dráhe a odmietali odísť: Klimatickí aktivisti ochromili prevádzku mníchovského letiska!
Robert Fico a Robert Kaliňák (vpravo) sú dlhoroční stranícki spolupracovníci.
Kaliňák prehovoril o premiérovi: Každá hodina rozhoduje, ale je to extrémne silný človek
Príslušníci ruských záchranných zložiek zasahujú pred čiastočne zrútenou bytovkou po nedeľňajšom útoku v ruskom meste Belgorod 12. mája 2024.
Ozval sa letecký poplach, potom došlo k explózii: Belgorodská oblasť bola opäť pod útokom!
Wisterovej exmanželovi mal pomôcť Jopo.
Foto
Wisterovej ex Jeremy je na Slovensku: TAKTO mu pomohol Jopo! Aha, čo preňho vybavil
(ilustračné foto).
Nový zákon na Ukrajine prináša zmeny aj v mobilizácií: Zelenskyj sa zaväzuje! O čo presne ide?
Český lekár vysvetlil, ako je na tom premiér Fico.
Český lekár o stave premiéra Fica: Toto neveští nič dobré, je to vážne
Kustód Marek Jenčík sa stará o slovenských hokejistov: Čo pijú a ako dopĺňajú energiu?
Obytné oblasti mesta boli plné popadaných stromov a elektrického vedenia.
Príroda v USA si berie svoju daň: Po ničivých búrkach prišlo o život niekoľko ľudí!
Tomáš (19) priskočil na pomoc ako prvý.
Foto
Hrdina Tomáš zachránil vodičku z PREVRÁTENÉHO auta: Zarazí vás, ako reagovali starší! To vážne?