Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.10.2007 17:39 | Správy | Domáce správy

SMK: Nie sme za zhoršením vzťahov s Maďarskom

SMK: Nie sme za zhoršením vzťahov s Maďarskom
BRATISLAVA - Opozičná SMK sa ohradila proti obvineniam slovenských vládnych predstaviteľov z toho, že je zodpovedná za zhoršenie slovensko-maďarských vzťahov.

Reagovala tak aj na najnovšie vyjadrenie ministra zahraničných vecí Jána Kubiša, podľa ktorého "odpálil bombu" vo vzájomných vzťahoch predseda SMK Pál Csáky, keď otvoril otázku povojnových dokumentov.

SMK označila v stanovisku slová Kubiša pre dnešné vydanie českého denníka Lidové noviny za snahu o odvádzanie pozornosti od skutočných problémov v slovensko-maďarských vzťahoch. Naopak obvinila vládnu SNS, že iniciovala prijatie takých dokumentov, ktoré sú podľa maďarskej koalície problematické z hľadiska demokratických hodnôt.

Napätie medzi Slovenskom a Maďarskom sa zvýšilo v posledných dňoch po tom, ako parlament prijal na podnet vládnej SNS uznesenie o nemennosti takzvaných Benešových dekrétov. Tie po druhej svetovej vojne zasiahli do občianskych a majetkových práv maďarskej a nemeckej menšiny na Slovensku.

"Súčasné vedenie Strany maďarskej koalície sa rozhodlo vytiahnuť snáď jedinú tému, ktorou sa môžu nejako zviditeľniť, a to je otázka, ako sa vysporiadať s Benešovými dekrétmi. Zabalili to do lákavého obalu ospravedlnenia. To je základ, spúšťač, súčasnej situácie," povedal Kubiš v rozhovore pre Lidové noviny. "Ale tak, ako to urobil Csáky, tak sa to nerobí. To bola len bomba, odpálená v slovensko-maďarských vzťahoch," povedal ďalej šéf slovenskej diplomacie, ktorého do vlády navrhla najsilnejšia vládna strana Smer-SD premiéra Roberta Fica.

"Je poľutovaniahodné, že politika strany Smer-SD sa priblížila k metódam SNS a nie naopak. Súčasťou tohto procesu sú aj útočné vyjadrenia ministra zahraničných vecí," reagovala hovorkyňa SMK Eva Dunajská.

Viacerí koaliční politici už skôr tvrdili, že rozhodnutie parlamentu reagovalo na predchádzajúcu iniciatívu Csákyho odškodniť obete dekrétov. Vládne strany tiež spochybnili návrh SMK prijať vyhlásenie, v ktorom by mali parlamenty Slovenska a Maďarska vyjadriť poľutovanie nad vzájomnými historickými krivdami.

Nesúhlas najvyšších ústavných činiteľov Slovenska vyvolala aj návšteva maďarského prezidenta Lászlóa Sólyoma, ktorý sa v Komárne kriticky zmienil o rozhodnutí slovenského parlamentu. Podľa slovenskej vlády tým prezident prekročil rámec súkromnej návštevy a zneužil pobyt na politické ciele.

Kubiš nerešpektovanie pravidiel diplomatického protokolu zo strany maďarských predstaviteľov označil v rozhovore pre denník za nebezpečný jav vo vzťahov medzi štátmi. "Pripomína mi to napríklad cesty predstaviteľov Srbska k menšinám v susedných štátoch. Príliš to pripomína Balkán," poznamenal Kubiš.

Cez víkend prišla na Slovensko aj predsedníčka maďarského parlamentu Katalin Sziliová na pozvanie maďarského spolku Csemadok, s prejavom však nevystúpila.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Fastfood do seba tlačila 5-krát denne: Vyjedla sa na 127 kilogramov! Uvidíte ju teraz, odpadnete
Šéf sekcie vzdušných síl USA letel v stíhačke F-16, ktorú ovládala umelá inteligencia.
Foto
Šéf sekcie vzdušných síl USA letel v unikátnom stroji: Pozrite sa, čo dokáže! Reakcia hovorí za všetko
Foto
Slováci rozhodli o triumfe už v úvodných minútach, Poliaci sa presadili iba raz
Ústnu hygienu by ste nemali zanedbávať.
Toto miesto si v ústach ZABÚDATE umyť: Kvôli tomu vám SMRDÍ z úst!
Dong Zhimin sa stal známym na čínskej platforme na zdieľanie videí Douyin.
Otec sa sám staral o 8 detí: Mrazivé TAJOMSTVO! Príde vám zle, čo skrýval doma v kôlni
Na archívnej snímke maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.
Maďarský minister obhajuje svoju krajinu: Prstom ukazuje na Brusel, v tomto robí chybu
Simona ukázala pozemok, kde bude stáť nový dom.
Foto
Krainová sa poriadne buchla po vrecku: Nová vila v EXOTIKE! Plánuje sa sťahovať?
Uniforma vojaka NATO (ilustračná foto)
V Česku sa schyľuje k veľkému cvičeniu: Kvantum techniky a stovky vojakov, o čo im ide?
Foto
Anastasiia má najväčšie líca na svete: Ľudia jej píšu odporné veci! Zarazí vás, čo plánuje
Estónsky politik Kristo Enn Vaga je milovníkom športu.
Foto
Estónsky politik sadol na bicykel a prešiel 1700 kilometrov: Silný odkaz, o čo mu išlo?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Hrozivé varovanie! Rusi hovoria o ničivej odvete: Tento krok Ukrajine a Západu neodpustia
Veronika Vágnerová
FotoVáš Tip
Misska Vágnerová miluje provokovať: Zahodila podprsenku a dala to na voľnobeh!