Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.10.2007 17:39 | Správy | Domáce správy

SMK: Nie sme za zhoršením vzťahov s Maďarskom

SMK: Nie sme za zhoršením vzťahov s Maďarskom
BRATISLAVA - Opozičná SMK sa ohradila proti obvineniam slovenských vládnych predstaviteľov z toho, že je zodpovedná za zhoršenie slovensko-maďarských vzťahov.

Reagovala tak aj na najnovšie vyjadrenie ministra zahraničných vecí Jána Kubiša, podľa ktorého "odpálil bombu" vo vzájomných vzťahoch predseda SMK Pál Csáky, keď otvoril otázku povojnových dokumentov.

SMK označila v stanovisku slová Kubiša pre dnešné vydanie českého denníka Lidové noviny za snahu o odvádzanie pozornosti od skutočných problémov v slovensko-maďarských vzťahoch. Naopak obvinila vládnu SNS, že iniciovala prijatie takých dokumentov, ktoré sú podľa maďarskej koalície problematické z hľadiska demokratických hodnôt.

Napätie medzi Slovenskom a Maďarskom sa zvýšilo v posledných dňoch po tom, ako parlament prijal na podnet vládnej SNS uznesenie o nemennosti takzvaných Benešových dekrétov. Tie po druhej svetovej vojne zasiahli do občianskych a majetkových práv maďarskej a nemeckej menšiny na Slovensku.

"Súčasné vedenie Strany maďarskej koalície sa rozhodlo vytiahnuť snáď jedinú tému, ktorou sa môžu nejako zviditeľniť, a to je otázka, ako sa vysporiadať s Benešovými dekrétmi. Zabalili to do lákavého obalu ospravedlnenia. To je základ, spúšťač, súčasnej situácie," povedal Kubiš v rozhovore pre Lidové noviny. "Ale tak, ako to urobil Csáky, tak sa to nerobí. To bola len bomba, odpálená v slovensko-maďarských vzťahoch," povedal ďalej šéf slovenskej diplomacie, ktorého do vlády navrhla najsilnejšia vládna strana Smer-SD premiéra Roberta Fica.

"Je poľutovaniahodné, že politika strany Smer-SD sa priblížila k metódam SNS a nie naopak. Súčasťou tohto procesu sú aj útočné vyjadrenia ministra zahraničných vecí," reagovala hovorkyňa SMK Eva Dunajská.

Viacerí koaliční politici už skôr tvrdili, že rozhodnutie parlamentu reagovalo na predchádzajúcu iniciatívu Csákyho odškodniť obete dekrétov. Vládne strany tiež spochybnili návrh SMK prijať vyhlásenie, v ktorom by mali parlamenty Slovenska a Maďarska vyjadriť poľutovanie nad vzájomnými historickými krivdami.

Nesúhlas najvyšších ústavných činiteľov Slovenska vyvolala aj návšteva maďarského prezidenta Lászlóa Sólyoma, ktorý sa v Komárne kriticky zmienil o rozhodnutí slovenského parlamentu. Podľa slovenskej vlády tým prezident prekročil rámec súkromnej návštevy a zneužil pobyt na politické ciele.

Kubiš nerešpektovanie pravidiel diplomatického protokolu zo strany maďarských predstaviteľov označil v rozhovore pre denník za nebezpečný jav vo vzťahov medzi štátmi. "Pripomína mi to napríklad cesty predstaviteľov Srbska k menšinám v susedných štátoch. Príliš to pripomína Balkán," poznamenal Kubiš.

Cez víkend prišla na Slovensko aj predsedníčka maďarského parlamentu Katalin Sziliová na pozvanie maďarského spolku Csemadok, s prejavom však nevystúpila.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Izrael ďakuje USA: Silný odkaz pre všetkých našich nepriateľov!
Foto
Dobitý Mikle sa pomaly hlási do práce. Hokejista Žabka ešte nie je obvinený: Prečo sa vyšetrovanie vlečie?
Americký prezident a prezidentský kandidát Joe Biden.
Biden tvrdí, že Rusom sa na Ukrajine darí: Okamžite začal konať!
(ilustračné foto)
Pláž v Chorvátsku s nebezpečným TAJOMSTVOM: Dovolenkári o tom netušia, domáci ZÚRIA!
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú
(ilustračné foto)
Havarovalo vzácne lietadlo, neprežil nik: Na svete ostalo takých strojov len pár
Na archívnej snímke 2. marca 2019 Kim Jo-čong, sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una
Sestra Kim Čong-una ostrejšia ako brat: Jej slová prehlbujú obavy!
(ilusrtračné foto)
Po streľbe na škole pritvrdili: Učitelia si môžu do práce nosiť zbraň!
Dubayovej tanečník Matyáš si nekládol servítku pred ústa.
Foto
Petru Dubayovú nabonzoval tanečný partner: Čo sa deje, keď sa vypnú kamery? To snáď nie!
Napravo: Toto je posledná fotografia, na ktorej je miliardár zachytený pred zmiznutím.
Foto
Nemeckého miliardára vyhlásili za mŕtveho: Je všetko inak?! Vyšetrovanie vedie k prekvapivému odhaleniu
Vo filme dýchal na krk malému Kevinovi, ktorý si v mene otca sám objednal hotelovú izbu
Foto
Herec z filmu Sám doma po mŕtvici takmer nevychádza von: Najväčšiu neresť si neodpustí ani na vozíku
Knight Rider: Kitt (1982 Pontiac Trans-Am)
Foto
Vždy ste túžili po tátošovi z Knight Ridera či Batmana? Reálne trhanie asfaltu by vás vyšlo pekne draho!