Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.10.2007 12:20 | Správy | Domáce správy

Bývalého obhajcu Mikuláša Č. súdia za korupciu

Bývalého obhajcu Mikuláša Č. súdia za korupciu
BANSKÁ BYSTRICA – Výsluchom svedkov pokračovalo dnes na pracovisku Špeciálneho súdu v Banskej Bystrici hlavné pojednávanie s advokátom Danielom M., bývalým obhajcom údajného bossa banskobystrického podsvetia Mikuláša Č. Advokát je obžalovaný za korupciu pri žiadostiach o prepustenie z väzby.

V úvode pojednávania obhajca Ľubomír Samuel opakovane požadoval odročiť proces a vyriešiť otázku zbavenia mlčanlivosti svedka Michala M., ktorý bol klientom obžalovaného advokáta. Samuel podotkol, že sa tým porušuje trestný poriadok, zákon o advokácii i Ústava Slovenskej republiky. Sudca to zobral na vedomie, ale pokračoval v pojednávaní.

Vypovedal Peter Sch., brat obžalovaného Róberta Sch., ktorý mal dať úplatok Danielovi M. za vybavenie jeho prepustenia z väzby. Vyhlásil, že mu dal 30-tisíc korún ako zálohu na výkon obhajoby a Daniela M. nenavádzal na nezákonný spôsob pri prepustení z väzby. Obžalovaný Daniel M. označil jeho výpoveď za pravdivú.

O svedkovi Slavomírovi S. obžalovaný advokát povedal, že klame ako vždy. Odmietol jeho tvrdenie, že za vybavenie jeho prepustenia z väzby zobral tristotisíc korún. Označil ho za výpalníka a spýtal sa ho, kde a kedy bol zamestnaný. Slavomír S. priznal príslušnosť k povestnej bezpečnostnej službe Mikuláša Č., zvanej Security 3. Donedávna bol na rodičovskej dovolenke, jeho manželka má totiž firmu na výmenu okien. Podľa obhajcu Ľubomíra Samuela je svedok Slavomír S. konfidentom polície. Stíhajú ho na slobode, pritom je obvinený z dvoch vrážd, vydierania, ublíženia na zdraví a ďalších trestných činov.

Odovzdanie úplatku tristotisíc korún Danielovi M. potvrdil i Slavomírov brat Norbert a Slavomírova manželka. Obžalovaný advokát opakovane odmietol, že túto sumu zobral. Vyhlásil, že bol vždy obhajcom iba na plnú moc, čo znamená, že za dohodnutú odmenu. Zdôraznil, že nikdy úplatok nepožadoval, nezobral, ani nikomu nedal.

Podľa obžaloby sa mal Daniel M. v októbri 2004 dohodnúť so sudcom Krajského súdu v Banskej Bystrici Miroslavom M. (zomrel v novembri 2005), že za úplatok, s ktorým sa rozdelia, sudca prepustí z väzby dvoch obvinených. Advokát so sudcom mal vybavovať prepustenie z väzby aj pre trojicu obvinených z Liptova. Spolu s advokátom obžalovali aj ľudí, ktorí mu úplatky dali. Ide o brata a rodičov obvinených. Obžalovaný Róbert Sch. potvrdil, že sa zaujímal o osud brata a Danielovi M. ako jeho obhajcovi dal 30-tisíc korún za vykonané služby.

Prvé pojednávanie v tejto veci bolo vytýčené už na marec, ale nemohlo sa uskutočniť pre neprítomnosť prokurátora a obhajcu. Proces sa začal v apríli, kedy prokurátor prijal návrh sudcu na uzavretie dohody o vine a treste, ale obžalovaní ho odmietli s tvrdením, že sú nevinní. Podľa obhajcov je obžaloba nezákonná a advokátovi spoluobžalovaní mu dali peniaze nie ako úplatok, ale za výkon obhajoby. Ani v apríli sa však pojednávanie nerozbehlo naplno. Po úvodných procedurálnych krokoch ho museli odročiť, pretože obžalovaný advokát bol ochotný vypovedať iba vtedy, ak ho jeho klienti a zároveň svedkovia v tomto prípade zbavia mlčanlivosti.

Pojednávanie v júlovom termíne sudca tiež nemohol začať naplno a vypočuť Daniela M. a ďalších obžalovaných. Danielovi M. chýbali obaja obhajcovia a advokáta nemal ani obžalovaný Róbert Sch. Daniela M. stíhajú aj v prípade vraždy Mariána Karcela, svedka z kauzy Mikuláša Č.

Pojednávanie, ktoré sa koná na žiadosť obžalovaných manželov Danuše a Hilmiho B. v ich neprítomnosti, pokračuje vo štvrtok 18. októbra výsluchom ďalších svedkov.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona
Hersh Goldberg-Polin sa objavil na videu Hamasu.
Hamas zverejnil video s rukojemníkom: Hrozivé slová 6 mesiacov po únose
Dentist working in dental clinic with patient in the chair.
Bojíte sa zubára ako čerta? Všetko začína už doma: Dodržiavajte tieto rady a budete mať pokoj
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová a starosta obce Zborov Ján Šurkala.
Čaputová na východe navštívila aj Starú Ľubovňu: Odovzdanie významného ocenenia a ... Čo všetko tam stihla?
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
V parlamente nastala minúta ticha: Uctili si tak obrovskú tragédiu spred 109 rokov
Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera.
Hrozná rana pre známeho rappera: Čaká ho smrť! Čo sa mu stalo osudným?
Ilustračné foto
Amfiteáter v Bratislave vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku! Prečo vybrali práve ten?