Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.10.2007 10:04 | Správy | Zaujímavosti

Slovenky uchvátil brušný tanec

Slovenky uchvátil brušný tanec
BRATISLAVA - Slovenky všetkých vekových kategórií čoraz častejšie vyhľadávajú kurzy brušných tancov. Vlnitými pohybmi panvy sa tak dopracujú ku kondícii, zdraviu a niekedy aj vytúženému bábätku. Kurzy orientálnych tancov sú už takmer v každom meste a v súčasnosti tento tanec prežíva svoj najväčší boom, zhodli sa lektorky brušných tancov, ktorých oslovila ČTK. V ponuke sú kurzy aj pre tehotné.

"Je to také trendy najviac aj po tých rôznych televíznych tanečných súťažiach," povedala Alexandra Slováková, ktorá tri roky v tanečnom štúdiu Moving učí brušné tance, venuje sa im však už desať rokov. Zvýšený záujem o tanec môže byť podľa nej pre ľudí prospešný.

Záujem o brušné tance zaznamenala aj Yvona Čižmáriková, ktorá svoje skúsenosti odovzdáva pätnásťročným dievčatám na základnej umeleckej škole Ľudovíta Rajtera v Bratislave. Okrem toho vedie päť kurzov pre dospelé, kde sa jej už prihlásilo v priemere 80 záujemcov.

Podľa lektoriek brušný tanec sa stále vyvíja. Tým, že sa rozmohol a je veľmi populárny, z roka na rok pribúdajú nové prvky. To "moderné" cítiť hlavne pri hudbe, ktorá už nie je klasická orientálna alebo arabská, ale je odľahčenejšia a "ľahko stráviteľná" pre uší.

Modernejšími sa stávajú aj kostýmy tanečníc, nesmie chýbať šatka s peniažtekmi. "Má to svoj účel. Keď žena má oviazanú šatku okolo pása, tie peniažky sa rozozvučia aj pri menšom pohybe panvou. Žena tak dokáže odkontrolovať ten pohyb," povedala Slováková.

Na Slovensku sa začal boom brušných tancov asi pred piatimi rokmi. Podľa Slovákovej len v Bratislave je v súčasnosti približne desať tanečných škôl, kde sa brušné tance vyučujú. Podobné kurzy vraj už majú aj v niektorých fitnescentrách.

Mimobratislavské záujemkyne sa môžu naučiť brušné tance napríklad v Žiline, Považskej Bystrici, Piešťanoch, Púchove či Prešove. Kurzy v týchto mestách navštevuje niekoľko desiatok žien od 15 do 70 rokov, podľa niektorých lektoriek sa dobrou tanečníčkou možno stať po štyroch rokoch pravidelného tréningu.

"Je to určitý druh umenia, ktorý nepatrí do krčiem alebo do baru, ale na javisko. Aj na Slovensku sa už začínajú organizovať festivaly orientálnych tancov, tanečnice môžu vystupovať i na plesoch," povedala ČTK Renáta Kokanovičová zo školy orientálneho tanca Zulika, ktorá organizuje kurzy v Piešťanoch, Považskej Bystrici, Púchove a Žiline.

Orientálny tanec je vhodný pre všetkých. Dokáže pomôcť pri migrénach, bolestiach chrbtice a zbaviť sa bolestivej menštruácie či otehotnieť.

Vďaka tancu plodnosti, ako ho pomenovali africké ženy pred vyše 5000 rokmi, sa totiž prekrví panvové dno a odbúra sa stres. Hovorilo sa, že ženy pre zmiernenie pôrodných bolestí tancovali brušný tanec a svoje dieťa doslova vytancovali.

Orientálne tance sú podľa Kokanovičovej zatiaľ doménou žien, vo svete sa im však venujú aj muži. Inštruktorka odhaduje, že približne za rok sa do tancovania pustia aj Slováci. Pre mnohých je vraj zatiaľ prekážkou obava, že by ich ľudia po návštevách kurzu orientálnych tancov začali považovať za homosexuálov.

Rozhovor s Ingrid Matulovou, ktorá sa ako jedna z prvých na Slovensku začala venovať brušnému tancu >>

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska