Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.10.2007 13:11 | Šport

Kopold nevie, či bol na vrchole Dhaulágirí

Kopold nevie, či bol na vrchole Dhaulágirí
KÁTHMÁNDÚ - Slovenský horolezec Jozef Kopold sa v utorok večer vrátil spolu s Poľkou Kingou Baranowskou do základného tábora pod siedmou najvyššou horou sveta 8167 m vysokým Dhaulágirí po nedeľnom pokuse o výstup na jej vrchol.

"Boli sme premočení a unavení. Cesta do základného tábora bola mimoriadne náročná. Fúkal silný vietor, husto snežilo, viditeľnosť bola zlá. Preto nám to trvalo tak dlho. Sme však v poriadku, bez omrzlín," uvádza na internetovej stránke expedície 27-ročný Bratislavčan.

V stredu predpoludním sa na stránke expedície objavili prvé informácie, ktoré mali vniesť svetlo do ich pokusu, pretože od pondelka sa objavovali rozporuplné správy o tom, či vyšli až na vrchol, alebo nie. "Výstup bol náročný pre množstvo naváľaného snehu. Spolu s nami vystupovali Švéd Fredrik Eriksson, ktorý chcel Dhaulágirí zlyžovať a bezruký Kórejčan, ktorému pomáhali dvaja šerpovia. Vyšli sme na vrcholový hrebeň k miestu, kde bola tyčka a kde sa zdalo, že už vyššie nič nie je. Tyčku som odfotil. Šerpovia tvrdili, že sme na vrchole, takže to isté tvrdí aj Kórejčan. Eriksson však hovoril, že to ešte vrchol nie je. Pokúsil sa ísť ďalej, ale o chvíľu sa vrátil a pokračoval dole na lyžiach. Zo základného tábora už odišiel a my sme sa s ním nestretli.

Sami nevieme, či sme boli na vrchole alebo nie, preto sú tie správy také zmätené. Musíme si to ujasniť s ľuďmi, ktorí to poznajú a s fotkami, ktoré sme urobili. Potom sa určite vyjadríme. Hodinky nám ukazovali výšku 8076 m, to však nie je smerodajný údaj. Určite som videl predvrchol, ktorý má výšku približne 7800 m, potom však už snežilo, viditeľnosť bola minimálna," opísal výstup na Dhaulágirí Jozef Kopold.

V tomto roku sa pokúšal o výstup na päť osemtisícoviek, trikrát bol úspešný. Na jar 31. marca vyšiel na Čo Oju (8201 m) a 24. apríla vystúpil na 8046 m vysokú Šiša Pangmu. Pri svojej druhej tohtoročnej expedícii do najvyššieho horstva planéty bol úspešný 15. júla, keď spolu s ďalším Slovákom Petrom Hámorom a Poliakom Piotrom Morawskym stál na vrchole Nanga Parbatu (8126 m n. m.). Potom sa ešte 11. augusta pokúšal o výstup na druhú najvyššiu horu sveta K2 (8611 m n. m.), ale nepriaznivé počasie ho prinútilo vzdať v nadmorskej výške okolo 8000 m vrcholový útok.

V stredu mal víťaz ankety Slovenský horolezec roka 2006 spolu s Poľkou Baranowskou opustiť základný tábor vo výške 4750 m n. m. Svoje plány však museli zmeniť. "Je veľmi veľa snehu, cesta nie je priechodná, neprišli ani nosiči. Možno pôjdeme vo štvrtok vrtuľníkom, aby sme sa do piatka dostali do Káthmándú," zakončil informácie na webovej stránke Jozef Kopold.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
(ilustračné foto).
Popredného podnikateľa odsúdili z korupcie: V podvode boli namočené aj jeho dcéry
Vodič jazdil po diaľnici rýchlo, opitý, bez dokladov a v čase zákazu
Foto
Absolútna nezodpovednosť: Jazdil po diaľnici ožratý a bez dokladov! Tam to však neskončilo
Los Angeles, United States - December 18, 2013: View of Hollywood Boulevard at sunset. In 1958, the Walk of Fame was created on this street as a tribute to artists working in the entertainment industry.
Mesto anjelov si pripomenulo genocídu, pri ktorej zomreli milióny: Aké slová zazneli z Bieleho domu?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
Na snímke zľava Štefan Kuffa, Filip Kuffa a Gregor Kuffa.
Súdny proces s Kuffovcami: Podvody s pôdou a útoky na farmárov?! Vypovedala ďalšia svedkyňa
David a Ján (v strede) sú tímu špecialistov nesmierne vďační za pomoc.
FotoVáš Tip
Novinka v Rooseveltovej nemocnici: Pacientom vyrobia novú čeľusť i zuby! Komu už dali lekári novú tvár?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Zvládne Putin financovať vojnu? Ruská ekonomika však čelí ďalšej závažnej otázke
Ilustračné foto
Prichádza ZVRAT v počasí: Teploty sa prudko zmenia! Čo nás čaká cez víkend?
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
Toľkoto majú poslanci zarábať v roku 2024: Z tej sumy spadnete na zadok
People Queue for a Night Show at The Moulin Rouge. Paris, France
VIDEO Svetoznámy kabaret prišiel o svoj poznávací znak: Toto mohlo dopadnúť veľmi zle!
ilustračné foto
Americká loď zaznamenala ďalší zostrel: Zabránili zákernému útoku?