Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.10.2007 00:01 | Šport | Futbal

Česi prevalcovali Nemcov a idú na EURO

Česi prevalcovali Nemcov a idú na EURO
MNÍCHOV - Kvalifikačná D-skupina sa ako prvá spomedzi všetkých siedmich dočkala predčasného rozuzlenia v bojoch o postup na ME 2008 vo futbale.

Po futbalistoch Nemecka si účasť na budúcoročnom kontinentálnom šampionáte v Rakúsku a Švajčiarsku vybojovali aj Česi. Zverenci trénera Karla Brücknera zvíťazili v stredu večer pred zaplnenou Allianz Arenou v Mníchove nad domácim výberom Nemecka až nečakane hladko 3:0 a pripravili bronzovému tímu z lanských MS prvú súťažnú prehru pod vedením Joachima Löwa. Zároveň im aj s úrokmi vrátili marcových pražských 1:2. Nemci čakali na jubilejné 50. víťazstvo v kvalifikácii ME, namiesto toho sa dočkali premiérovej trojbodovej straty v tejto fáze ME od 10. októbra 1998 (v Turecku 0:1).

Český národný tím zaskočil hostiteľov už v úvodných minútach zápasu a o svojom víťazstve rozhodol už v prvom polčase. Úvodný gól ČR strelil v 2. min Libor Sionko, ktorý po priťuknutí Kollera nemal problém zasunúť loptu do prázdnej bránky. V 23. min po peknej individuálnej akcii pridal druhý gól hostí Marek Matějovský, ktorý vo svojom štvrtom reprezentačnom štarte skóroval vôbec po prvý raz. Nemci sa snažili odpovedať, ale Schweinsteiger trafil iba do žrde a Kuranyi tiež nemal presnú mušku.

V druhom polčase pokračovala spanilá jazda Čechov a vyše 66 000 divákov v Allianz Arene sa čoraz častejšie uchyľovalo k piskotu. Ich nespokojnosť vyvrcholila v 64. min, keď Jaroslav Plašil po skvelej prihrávke od Daniela Pudila zatĺkol tretí klinec do nemeckej rakvy. Ešte predtým nastrelil Matějovský žrď a Nemci pôsobili bezradným dojmom, akým už dávno nie. V závere sa už domáci, ktorí zrejme pod dojmom postupovej istoty odohrali svoj najhorší zápas v kvalifikácii, nezmohli ani na čestný úspech.

V stredu v kvalifikačnej D-skupine oddychovali iba Slováci. V súboji dvoch tímov, ktorým ešte blikalo svetielko postupovej teórie, sa rozišli Íri s Cyperčanmi zmierlivo 1:1. V Croke Parku v Dubline to v záverečnej desaťminútovke vyzeralo na víťazstvo Cyperčanov, ktorí sa dostali do vedenia v 80. min po hlavičke Stelliosa Okkaridesa, ktorý profitoval z prihrávky Kostantinosa Charalampidisa. Domáci futbalisti napokon zabránili hanbe až v nadstavenom čase, keď Steve Finnan krásnym volejom vyrovnal na 1:1. V tabuľke D-skupiny zostali Íri na 3. priečke, no futbalisti z ostrova v Stredomorí sa zásluhou zisku bodu posunuli z 5. na 4. miesto pred reprezentáciu Slovenska.

Na Olympijskom štadióne v Serravalle vyhral Wales nad domácim San Marínom 2:1 a udržal si tak teoretickú šancu na konečnú tretiu priečku v tabuľke. Skóre otvoril v 13. min Robert Earnshaw, keď ho rozohratím štandardnej situácie našiel partner z útoku Craig Bellamy. Nasledovali nezáživné minúty, ktoré v 23. min prerušil vpád nahého exhibicionistu, toho však zakrátko usporiadatelia spacifikovali. Hostia mali aj naďalej viac z hry a v 36. min ich prevahu na trávniku potvrdil zblízka Joe Ledley po prihrávke Bellamyho na vzdialenejšiu žrď. V druhom dejstve favorit poľavil v aktivite a domáci outsider celoeurópskeho renkingu to využil na vsietenie svojho len druhého gólu v tejto kvalifikačnej edícii. Z priameho voľného kopu po faule Rickettsa z hranice šestnástky nádherne trafil Andy Selva. V 85. min zahral rukou domáci Nicola Albani a keďže predtým už mal jednu žltú kartu, musel sa po druhom napomínaní porúčať z ihriska. Wales zvíťazil najtesnejším výsledkom 2:1, no herne príliš nepresvedčil.

Súhrn výsledkov stredajších zápasov D-skupiny kvalifikácie o postup na futbalové ME 2008 v Rakúsku a Švajčiarsku:

SERRAVALLE / Olimpico

San Maríno - Wales 1:2 (0:2)
Góly:
73. Selva - 13. Earnshaw, 36. Ledley, ŽK: 40. C. Valentini, 55. Albani, 68. Vannucci, 86. Vitaioli - 42. Bale, 70. Ledley, 87. Ricketts, ČK: 85. Albani (San Maríno) po 2. ŽK, rozhodoval: Anthony Zammit (Malta), 1182 divákov
San Maríno: A. Simoncini - C. Valentini, Vannucci (76. Bugli), Albani, Della Valle, Bonifazi (62. Bonini) - D. Simoncini, Muccioli, Andreini, De Luigi (80. Vitaioli) - Selva
Wales: Price - Eardley, Gabiddon, Nyatanga, Bale - Robinson, Vaughan (62. Ricketts), S. Davies, Ledley - Earnshaw, Bellamy

DUBLIN / Croke Park

Írsko - Cyprus 1:1 (0:0)
Góly:
90.+ Finnan - 80. Okkarides, ŽK: 67. Miller - 68. Satsias, ČK: 90.+ Elia (Cyprus), rozhodoval: Mikko Vuorela (Fín.),
Írsko: Given - Finnan, Kilbane, McShane, O´Shea - J. O´Brien (46. Miller), A. Reid, Keogh (63. McGeady), Doyle - Robbie Keane, Hunt (74. Douglas)
Cyprus: Georgallides - Satsias (69. Marangos), Okkarides, Christou, Charalampidis - Elia, Garpozis, Makridis (86. Theophilou), Nikolaou - Okkas, Yiasoumi (73. Michail)

MNÍCHOV / Allianz Arena

Nemecko - Česko 0:3 (0:2)
Góly:
2. Sionko, 23. Matějovský, 64. Plašil, ŽK: 46. Podolski (Nem.), rozhodoval: Howard Webb (Angl.), 66 400 divákov (vypredané)
Nemecko: Hildebrand - A. Friedrich, Mertesacker, Metzelder (46. C. Fritz), Jansen - Schweinsteiger (65. Mario Gomez), Frings - Odonkor, Trochowski (46. Rolfes) - Kuranyi, Podolski
Česko: P. Čech - Zd. Pospěch, R. Kováč, Rozehnal, Ujfaluši - Galásek, Plašil - Sionko (58. S. Vlček), Matějovský, Pudil (73. Kulič) - Koller (80. Fenin)

Aktuálna tabuľka D-skupiny:
1. Nemecko 10 7 2 1 31: 7 23 - istý postup na ME 2008
2. Česko 10 7 2 1 22: 4 23 - istý postup na ME 2008
3. Írsko 11 4 4 3 15:12 16
4. Cyprus 10 4 2 4 17:18 14
5. SLOVENSKO 10 4 1 5 27:20 13
6. Wales 10 4 1 5 16:17 13
7. San Maríno 11 0 0 11 2:52 0

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Americký prezident Joe Biden.
Joe Biden dvíha varovný prst: Hrozí, že ľudia nebudú poznať pravdu, tvrdí
(ilustračné foto).
Nemci chcú mať obranu krajiny vo vlastných rukách: V hre je obnova povinnej vojenskej služby
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka dala zelenú novým zákonom a novelám: Zmeny pri DPH aj hypotekách! A nielen to
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Aktualizované
Veto od prezidentky Zuzany Čaputovej: Táto novela zákona len tak neprejde!
Bratislavská polícia zasahuje v budove Univerzity Komenského, kde sídlia Farmaceutická fakulta aj Fakulta managementu.
Polícia mala dnes plné ruky práce po celom Slovensku: Bombové hrozby na školách presiahli počet tisíc
Inaugurácia Vladimíra Putina
Expertka na reč tela si posvietila na Putina: TAJNÉ signály! Svojím telom povedal viac ako chcel
Ruský prezident Vladimir Putin.
Chystajú sa Rusi zaútočiť na Európu? Poľský minister varuje: Na toto si máme dať pozor
Foto
Počas tehotenstva sa jej ťažko dýchalo: Len jeden detail odhalil trpkú ranu osudu! Mamička bojuje o život
(ilustračné foto).
Príroda dáva Rumunsku jednu ranu za druhou: Zasiahlo ich ďalšie zemetrasenie
(ilustračné foto)
Napätie sa dá krájať! Hizballáh útočil dronmi proti izraelskej armáde: Mali svoj cieľ
Foto
Nádherný gól Juraja Slafkovského: TAKTO zažiaril pred bratislavským publikom!
(ilustračné foto)
Strach z novej MUTÁCIE koronavírusu: Slová expertov neveštia nič dobré! Zopakuje sa história?