Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.10.2007 10:03 | Správy | Domáce správy

Lekári: Nedostatok zdravotníkov povedie k zániku oddelení

Lekári: Nedostatok zdravotníkov povedie k zániku oddelení
BRATISLAVA - Nedostatok zdravotníkov, ktorý sa podľa lekárov vystupňoval po schválení novely Zákonníka práce, môže viesť k rušeniu nemocničných oddelení. S veľkou pravdepodobnosťou už v najbližších mesiacoch zaniknú viaceré z nich, potvrdili ČTK zástupcovia lekárov.

Spájať sa budú možno aj celé nemocnice, pripustil minister zdravotníctva Ivan Valentovič. Ten sa už dlhšie snaží znížiť počet nemocničných lôžok, čo by malo viesť k šetreniu peňazí.

"Minimálne dôjde k redukcii oddelení," opísal pravdepodobný vývoj v nemocniciach šéf Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) Marián Petko. Napríklad gynekologické oddelenia podľa neho zaniknú v niektorých mestách už v novembri. Za najviac ohrozené sa považujú práve menšie nemocnice združené v ANS, pretože väčšie zdravotnícke zariadenia z Asociácie fakultných nemocníc dokážu zamestnancom ponúknuť vyššie mzdy. Nedostatok personálu sa podľa Petka naplno prejaví vo februári a marci budúceho roka, po tom, ako sa v nemocniciach skončí útlmová prevádzka počas koncoročných sviatkov.

Zánik oddelení a dokonca niektorých nemocníc pre nedostatok zdravotníkov pripustil aj Ernest Sivík zo Slovenskej lekárskej komory. "Nevylučuje sa to," reagoval Sivík na otázku, či nastane pre chýbajúcich lekárov rušenie nemocníc.

Minister Valentovič síce zatiaľ nepotvrdil, že chýbajúci zdravotníci spôsobia zánik nemocníc, niektoré zariadenia sa však podľa neho asi budú spájať. "Pokiaľ zdravotnícke zariadenie nebude mať personálne zabezpečenie, aby mohlo poskytovať kvalitnú starostlivosť, bude hľadať možnosti, ako to zabezpečiť a možno aj spájať sa s inými nemocnicami," povedal minister ČTK. Odmietol však úvahy, že sa tak nepriamo naplní jeho plán zrušiť v nemocniciach viac ako 6000 údajne nepotrebných postelí. "V tejto chvíli o tom nechcem špekulovať," povedal minister. Zatiaľ sa mu pritom nepodarilo presadiť nariadenie o minimálnej sieti zariadení, ktoré by k znižovaniu počtu nemocníc mohlo prispieť.

Neriadený zánik nemocníc však podľa Petka môže ohroziť pacientov. "Toto nie je redukcia podľa potrieb občanov, ale redukcia živelná, ktorá môže zhoršiť dostupnosť aj kvalitu starostlivosti," upozornil.

Nemocniciam začali vo väčšej miere chýbať zamestnanci od septembra, keď začala platiť novela Zákonníka práce. Tá obmedzila množstvo nadčasov, ktoré môžu lekári odpracovať. Podobné ťažkosti s chýbajúcimi lekármi vznikli pre zákonník v tomto roku aj v Česku. Tamojšie nemocnice však našli zdroje na to, aby lekárov napríklad na nočné služby najímali ako súkromných podnikateľov. Počas dňa sú riadnymi zamestnancami.

Rozhodujúcimi pri možnom rušení nemocníc by mali byť napokon zdravotné poisťovne. Práve tie totiž prostredníctvom zmlúv preplácajú náklady na liečbu. Najväčší vplyv si pri tom naďalej udržali dve štátne poisťovne, na ktorých prácu má dosah ministerstvo zdravotníctva. Všeobecná a Spoločná zdravotná poisťovňa mali približne 3,5 milióna poistencov a v tomto roku by mali hospodáriť s viac ako 60 miliardami korún, pričom zdravotníctvo má v tomto roku disponovať so sumou asi 90 miliárd korún.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Magický ZÁBER, aký sa podarí raz za život: AHA, čo bolo vo vlne vedľa surfistky
Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Flašík († 66) stvoril Fica aj Mečiara: Mal ešte veľa plánov! Čo prezradil Kollár?
Miroslav Šatan, prezident SZĽH.
Šatan potvrdil päť posíl z NHL, v hre ešte ďalšie mená: Kedy sa pripoja k tímu?
75. výročie Hudby Ministerstva vnútra SR v SND.
Foto
ODMENA za podporu prezidentského kandidáta? Majk Spirit šokuje: Mohol som si PEKNE privyrobiť!
Ramzan Kadyrov
Šokujúce odhalenia z elitnej kliniky v Moskve: Významný politik má byť nevyliečiteľne chorý
Europarlament. (ilustr. foto)
Aktualizované
Špión medzi vysokopostavenými politikmi? Už pred 10 rokmi mu priháralo
Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky.
Rozruch na rezorte zdravotníctva: Obmedzená činnosť! Čo sa tam stalo?
Ilustračné foto
Počasie na Slovensku sa zblázni: Hrozí príchod SNEHU? Na toto by ste sa mali pripraviť!
vojak
Trest pre bojaschopných Ukrajincov v zahraničí? Na úradoch ostanú zarazení
Ilustračné foto
Aktualizované
Akčné ráno v Bratislave: Vodičov na ceste prekvapila brána! Vyrazili ju zlodeji, ktorí... Tomu nebudete veriť
(ilustračné foto)
Tiché zmeny v Ázii, ktoré nás budú bolieť všetkých: Stalo sa to vôbec prvýkrát v histórii
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Jágr ostro kritizuje pomery v českom hokeji: A bude ešte hrať?