Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.10.2007 11:46 | Správy | Domáce správy

Viničky: Jedna škola končí, druhá začne

Viničky: Jedna škola končí, druhá začne
VINIČKY - Po 55 rokoch fungovania zriaďovateľ zatvorí školu vo Viničkách. Stredné odborné učilište poľnohospodárske vraj už nemá opodstatnenie a nie je rentabilné. Má málo študentov a nevenuje sa pôvodnému zameraniu - vinárstvu.

Miesto nej vznikne úplne nová škola zameraná čisto na výrobu vína v tokajskej oblasti. Aj keď súčasná škola tento odbor má, za posledných osem rokov sa naň nik neprihlásil. A tak sa škola venuje najmä odborom kuchár a stolár.

„Ako škola konáme trhovo a ponúkame študentom odbory, o ktoré je záujem. No na vinárstvo sa už roky nik nehlási,“ spresňuje riaditeľ školy Ladislav Hrenyo a dodáva: „Záujem o pivničných majstrov či iných odborníkov na výrobu vína sme nezaznamenali ani od miestnych podnikateľov. Pre svoje potreby majú odborníkov dosť. Navyše legislatíva im nedáva žiadne finančné úľavy na to, aby mohli investovať do odborného vzdelávania svojho personálu. Tak si ich školia sami.“

Škola zastrešuje územie od Kráľovského Chlmca až po Sečovce. Navyše funguje v symbióze s odborným učilišťom internátnym pre mentálne postihnuté deti. Škola produkuje i odborníkov v poľnohospodárstve. „Zatiaľ čo v učilišti nám žiakov ubúda, v internátnej škole ich stále pribúda. Obe školy fungujú na jednom pozemku a v spoločných priestoroch, takže zrušenie jednej z nich sa automaticky dotkne aj tej druhej,“ upresňuje L. Hrenyo.

Zrušenie školy ho neteší, no nápad so špecializáciou na vinohradníctvo podľa neho nie je zlý. Školy sú totiž stále financované podľa počtu žiakov. „Ak by sa na túto špecializáciu nik neprihlásil, neboli by peniaze ani na fungovanie,“ dodáva riaditeľ. V súčasnosti komisia prehodnocuje zameranie novej školy, ktorá by mala slúžiť i pre maďarských študentov. Sú za všetkým vinice? Škola sa rozprestiera na 21 hektároch, z ktorých je 7 hektárov lukratívnej tokajskej vinice. Okrem toho je tu i kvalitná tokajská pivnica a škola má i vlastnú výrobu vína. Preto sa jej radikálne zrušenie spája i s možným predajom vinice. „Žiadny predaj nebude. K 31. 8. 2008 zanikne jedna škola a od 1. 9. 2008 vznikne na jej mieste druhá - Stredná odborná škola vinárska a ovocinárska. Podľa nás má v tejto lokalite opodstatnenie. Navyše vznikla pracovná komisia, ktorá posúdi zameranie školy i jej personálne obsadenie. Stredné odborné učilište sa ruší preto, že neplní úlohu, ktorú škola s týmto zameraním a v tomto areáli má,“ spresňuje za zriaďovateľa vedúci odboru školstva Košického samosprávneho kraja Štefan Kandráč.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Si Ťin-pching, Joe Biden.
Vzťahy USA a Číny sú napäté: Americký minister povedal to, na čo všetci čakali
Biely dom (ilustračná fotografia).
Odhlasovali zrušenie zákona, ktorý bol prijatý pred 160 rokmi! Prekvapí vás, čoho sa týka
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajinci, ktorých sa týka branná povinnosť, majú problém: Nové pravidlá
Tom Cruise so svojou dcérou Suri nemá dobrý vzťah.
Foto
Katastrofálny vzťah Cruisa s dcérou: Tom pre ňu neexistuje! TOTO pretrhlo už všetky väzby
Po úprave - Fanúšikovia Madonnu za jej BBL kritizovali.
Foto
Veľká riť musí očariť! Ktoré známe krásny zverili svoje pozadie do rúk chirurgov?
Pravdepodobnosť, že sa narodia takéto výnimočné štvorčatá, je jedna k 70 miliónom.
Foto
Tehotná mamička sa dozvedela šokujúcu správu: Šanca, že sa niečo také stane, je jedna k 70 miliónom!
(ilustračné foto).
Francúzska polícia zadržala tínedžera: Čoho sa chcel dopustiť? Svoj neľudský plán avizoval verejne!
(ilustračné foto).
Grécko zablokovalo pravicovej strane účasť v eurovoľbách: Chceli vyhrať podvodom? Ich lídrom je trestaný muž!
(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!