Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.10.2007 13:58 | Správy | Domáce správy

Konatelia Trendu žiadajú vládu o pomoc

Konatelia Trendu žiadajú vládu o pomoc
BRATISLAVA - Vydavateľ týždenníka Trend, spoločnosť Trend Holding žiada predstaviteľov slovenskej vlády o pomoc pri riešení situácie, do ktorej sa dostala pre spor s firmou Bartolomei Finance.

Informuje o tom článok "Útok na vydavateľa TRENDU IV" zverejnený vo štvrtok 25. októbra na internetovom portáli týždenníka - eTrend.sk. Trend Holding poslal otvorený list predsedovi vlády Robertovi Ficovi, podpredsedovi vlády a ministrovi spravodlivosti Štefanovi Harabinovi a ministrovi kultúry Marekovi Maďaričovi.

"V posledných dňoch naša spoločnosť TREND Holding, spol. s r.o., čelí vážnej hrozbe," uvádzajú v liste konatelia spoločnosti Oliver Brunovský, Ľubomír Hrušovský a Elena Klimešová. Pripomínajú, že Okresný súd Bratislava II vydal 21. septembra predbežné opatrenie, ktorým Trend Holdingu zakázal nakladať s peniazmi na firemných účtoch do sumy 140 miliónov korún. "Tým znemožnil riadne fungovanie našej firmy a nebyť solidarity tretích subjektov, Trend by musel prestať vychádzať," tvrdia. Podľa nich "v tomto prípade došlo k útoku na slobodu a nezávislosť tlače."

V liste pripomínajú, že nariadenie predbežného opatrenia navrhla spoločnosť Bartolomei Finance, a.s.. Spoločnosť tvrdí, že jej na základe kritického článku v Trende vzniká škoda v postupne vznikajúcom ujdenom zisku, ktorý znalecký posudok vyčíslil na 140 miliónov korún za roky 2004 až 2012. "Znalecký posudok vypracovaný v auguste 2007 pritom vôbec neskúma príčinnú súvislosť medzi kritickým článkom a vývojom hospodárenia spoločnosti Bartolomei Finance, ani schopnosť samotnej spoločnosti Bartolomei Finance generovať zisky, keďže v čase vyjdenia článku bola stratová, Úrad pre finančný trh jej neobnovil licenciu obchodníka s cennými papiermi a zakázal jej predávať jej kľúčový produkt. Trend informoval práve o týchto skutočnostiach."

Predbežné opatrenie je však podľa vydavateľov Trendu odôvodnené tým, že vydavateľ nezverejnil ospravedlnenie spoločnosti Bartolomei Finance. "V tom sme naozaj urobili chybu a napravili sme ju až s odstupom času. Napriek tomu sme presvedčení, že uznesenie súdu o blokovaní majetku našej firmy je neprimerané a pre našu spoločnosť likvidačné," tvrdia.

V liste ďalej upozorňujú, že podľa ustálenej rozhodovacej praxe a judikatúry súd "zákaz nakladania s vecami alebo právami uloží takým spôsobom, aby nenarušil činnosť účastníka, ktorá je nevyhnutná pre plnenie jeho povinností voči tretím osobám alebo aby ho neobmedzoval v ekonomickej činnosti, čo by v konečnom dôsledku mohlo negatívne ovplyvniť uspokojenie práva účastníka, ktorý podal návrh.“ Vyplýva to z uznesenia Najvyššieho súdu z 28. septembra 1994. Premiéra a ministrov spravodlivosti a kultúry žiadajú konatelia Trendu o pomoc preto, že sa nazdávajú, že v tomto prípade došlo k útoku na slobodu a nezávislosť tlače. "Náš týždenník je od svojho založenia kritický voči všetkým vládam, aj keď uznávame, že vzhľadom na ekonomický program tej-ktorej vlády sa mohlo ujsť jednej vláde viac kritiky ako inej. Snažíme sa však o konštruktívny tón a cieľom, ktorý dlhodobo sledujeme, bol, je a bude prospech Slovenska a jeho obyvateľov. Kauza, v ktorej sme sa ocitli, je politická prinajmenej v tom zmysle, že politici majú moc rozhodovať o legislatíve a tým určovať, čo je pre spoločnosť žiaduce, a čo už nie."

Premiéra a ministrov Harabina a Maďariča žiadajú, aby si vyžiadali všetky potrebné informácie a podnikli kroky, ktoré umožňuje ich postavenie, na to, aby "médium a firma za splnenie si svojej najvlastnejšej úlohy neboli zlikvidované".

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Alexej Navaľnyj († 47).
Spojenci Navaľného († 47) sa z basy tak skoro nedostanú: Moskovský súd rozhodol o ich osude
Očkovanie treťou dávkou na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.
Očkovanie zachránilo za 50 rokov obrovské množstvo ľudí! Pre koho je najväčším prínosom?
Útočník David († 24) bez váhania strieľal aj na ľudí na ulici.
Vláda ČR chce po tragickej streľbe v Prahe vynoviť zákon: Novinky pre políciu aj predajcov zbraní
Ruský prezident Vladimir Putin.
Súd v Rusku nariadil hroznú vec: Týka sa to opozičných politikov!
(ilustračné foto)
Polícia obvinila piatich tínedžerov: Príde vám nevoľno, čo chystali!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Pokus o falšovanie výsledku amerických volieb: Trump ako spolusprisahanec?!
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Vzťahy USA a Číny sú napäté: Americký minister povedal to, na čo všetci čakali
Biely dom (ilustračná fotografia).
Odhlasovali zrušenie zákona, ktorý bol prijatý pred 160 rokmi! Prekvapí vás, čoho sa týka
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajinci, ktorých sa týka branná povinnosť, majú problém: Nové pravidlá
Otec Lucky - primátor Ľuboš Tomko je prezidentke nesmierne vďačný za podporu.
Foto
Pietna spomienka na zrazené dievčatá: Dojemné slová otca po strate milovanej Lucky († 17) vám zovrú srdce
Brat postrelenej kadetky Mišky preskočil plot Mikulca.
Foto
Brat postrelenej Mišky preskočil plot Mikulca: Sila, aký trest dostal! Tvrdé slová advokáta
Starostlivosť sa začína už v nemocnici, tam sa však nekončí... Trvá tisíc dní.
Pôrodné babice nahrádzali mamu už 500 deťom: Svoju pomoc sa chystajú rozšíriť!