Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.10.2007 07:00 | Správy | Domáce správy

Obžalovaný Majský: Vysúdi na odškodnom milióny?

Obžalovaný Majský: Vysúdi na odškodnom milióny?
BRATISLAVA - Bývalý veľkopodnikateľ Jozef Majský (61) si včera užil prvý deň na slobode. Po 330 dňoch, ktoré strávil za múrmi bratislavského Justičného paláca, Ústavný súd vyhlásil, že jeho väzba je nezákonná. V tomto prípade mal schybiť Špeciálny súd, ale aj Najvyšší súd.

„Obmedzenie osobnej slobody je najväčší zásah do ľudských práv,“ vyhlásil po prepustení Majského jeho obhajca Peter Filip. Či bude expodnikateľ od Slovenska žiadať za protiprávny pobyt v base odškodné, je zatiaľ otázne.

„V tejto chvíli sa k tejto otázke nebudeme vyjadrovať,“ reagoval včera Peter Filip, či za nezákonnú väzbu podajú s klientom žalobu na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu. Za protiprávnych 330 dní za mrežami môže získať milióny korún, ktoré mu bude musieť Slovensko zaplatiť.

Majský bol za mrežami od konca novembra minulého roku na základe zatykača Špeciálneho súdu, podľa ktorého sa nezdržiaval na adrese, ktorú uviedol, a nepreberal zásielky. Podľa Ústavného súdu v tomto prípade urobil chybu Špeciálny súd, keďže neboli dôvody na jeho väzbu, a pochybil aj Najvyšší súd, ktorý mu pobyt za mrežami predĺžil. Generálny prokurátor Dobroslav Trnka rozhodnutie Ústavného súdu nechcel komentovať, keďže špeciálna prokuratúra návrh na väzbu pre podnikateľa nepodávala. „Vzhľadom na to, že sme oficiálne nedostali rozhodnutie Ústavného súdu a spis v tejto trestnej veci sa stále nachádza na Najvyššom súde, nebudeme sa vyjadrovať,“ povedala hovorkyňa Špeciálneho súdu Katarína Kudjaková.

Majský je obžalovaný v kauze tunelovania nebankových subjektov BMG Invest a Horizont Slovakia. Špeciálny súd podnikateľa na jar odsúdil na 12-ročný trest, pred dvomi týždňami však Najvyšší súd rozsudok zrušil. Podľa našich informácií pre procesné chyby.

Expodnikateľ, ktorého súdia, že po zatvorení pobočiek nebankoviek vytuneloval podľa obžaloby zo spoločností 400 miliónov Sk, sa v minulosti snažil súdnemu procesu vyhnúť. Na pojednávania posielal péenky a žiadal o konanie v jeho neprítomnosti. „Ktovie, kde by bola kauza, keby obžalovaný nebol vzatý do väzby. Či by sme dokázali zrealizovať tie úkony, ktoré sme urobili. Kauza sa totiž pohla až vtedy, keď bol obžalovaný vo väzbe. Pre jeho úskoky týkajúce sa zdravotného stavu sa celý proces značne predĺžil,“ povedal pre TA 3 prokurátor špeciálnej prokuratúry Ján Šanta.

106153

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera.
Hrozná rana pre známeho rappera: Čaká ho smrť! Čo sa mu stalo osudným?
Slovenka Melda povedala nigérijskému futbalistovi
Foto
Láska nepozná hranice: Bývalý hráč Trnavy Taiwo sa oženil s nádhernou Slovenkou
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Moskva a Kyjev dospeli k dohode: Ide o veľmi citlivú záležitosť! K čomu pristúpili?
Ilustračné foto
Najvyšší súd potvrdil rozhodnutie v kauze expremiéra: Viezol sa v tom spolu s manželkou!
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
Bidenov podpis SPEČATIL nielen osud Ukrajiny: O niekoľko hodín sa to začne!
The poor old man's hands hold an empty bowl. The concept of hunger or poverty. Selective focus. Poverty in retirement.Homeless. Alms
Pochmúrne vyhliadky pre celý svet: Hrozivé konflikty zvyšujú prípady akútneho hladu
Rowan poklad našiel pri prechádzke so psom.
Foto
Školák pri venčení psa natrafil na zvláštnosť: Zistili, čo to je, mama lapala po dychu!
Foto
Spečatí Hancko životný prestup? Záujem majú tieto dva veľkokluby
Pri pobreží Kanárskych ostrovov sa utopili najmenej traja migranti
Nelegálna migrácia s tragickým koncom: Medzi obeťami je aj dieťa! Úrady zadržali podozrivých
Paľo Habera
Foto
FOTOhádanka: Je vám štrbavý chlapček povedomý? Vďaka nemu sa stal tento kúsok oblečenia legendárnym!
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Scholz sa zaviazal podporovať Ukrajinu: Pridal sa k nemu ďalší mocný muž! Kancelár však túto vec odmieta
(ilustračné foto).
V strese sú zamestnanci, potom cestujúci: Odbory štrajk odvolali, stovky letov sa však neuskutočnia