Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.10.2007 07:00 | Správy | Domáce správy

Obžalovaný Majský: Vysúdi na odškodnom milióny?

Obžalovaný Majský: Vysúdi na odškodnom milióny?
BRATISLAVA - Bývalý veľkopodnikateľ Jozef Majský (61) si včera užil prvý deň na slobode. Po 330 dňoch, ktoré strávil za múrmi bratislavského Justičného paláca, Ústavný súd vyhlásil, že jeho väzba je nezákonná. V tomto prípade mal schybiť Špeciálny súd, ale aj Najvyšší súd.

„Obmedzenie osobnej slobody je najväčší zásah do ľudských práv,“ vyhlásil po prepustení Majského jeho obhajca Peter Filip. Či bude expodnikateľ od Slovenska žiadať za protiprávny pobyt v base odškodné, je zatiaľ otázne.

„V tejto chvíli sa k tejto otázke nebudeme vyjadrovať,“ reagoval včera Peter Filip, či za nezákonnú väzbu podajú s klientom žalobu na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu. Za protiprávnych 330 dní za mrežami môže získať milióny korún, ktoré mu bude musieť Slovensko zaplatiť.

Majský bol za mrežami od konca novembra minulého roku na základe zatykača Špeciálneho súdu, podľa ktorého sa nezdržiaval na adrese, ktorú uviedol, a nepreberal zásielky. Podľa Ústavného súdu v tomto prípade urobil chybu Špeciálny súd, keďže neboli dôvody na jeho väzbu, a pochybil aj Najvyšší súd, ktorý mu pobyt za mrežami predĺžil. Generálny prokurátor Dobroslav Trnka rozhodnutie Ústavného súdu nechcel komentovať, keďže špeciálna prokuratúra návrh na väzbu pre podnikateľa nepodávala. „Vzhľadom na to, že sme oficiálne nedostali rozhodnutie Ústavného súdu a spis v tejto trestnej veci sa stále nachádza na Najvyššom súde, nebudeme sa vyjadrovať,“ povedala hovorkyňa Špeciálneho súdu Katarína Kudjaková.

Majský je obžalovaný v kauze tunelovania nebankových subjektov BMG Invest a Horizont Slovakia. Špeciálny súd podnikateľa na jar odsúdil na 12-ročný trest, pred dvomi týždňami však Najvyšší súd rozsudok zrušil. Podľa našich informácií pre procesné chyby.

Expodnikateľ, ktorého súdia, že po zatvorení pobočiek nebankoviek vytuneloval podľa obžaloby zo spoločností 400 miliónov Sk, sa v minulosti snažil súdnemu procesu vyhnúť. Na pojednávania posielal péenky a žiadal o konanie v jeho neprítomnosti. „Ktovie, kde by bola kauza, keby obžalovaný nebol vzatý do väzby. Či by sme dokázali zrealizovať tie úkony, ktoré sme urobili. Kauza sa totiž pohla až vtedy, keď bol obžalovaný vo väzbe. Pre jeho úskoky týkajúce sa zdravotného stavu sa celý proces značne predĺžil,“ povedal pre TA 3 prokurátor špeciálnej prokuratúry Ján Šanta.

106153

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Herec Brad Pitt
Foto
Fešák Brad Pitt na obede s... Fíha! Aha, ako sa spolu zabávali
Počas skúšobnej doby je dôležité aj skamarátiť sa s novými kolegami.
Prvé tri mesiace v novej práci sú kľúčové! Ako úspešne zvládnuť skúšobnú dobu?
Z Rafahu utiekli už stovky tisíc ľudí: Dôvodom je pokračujúca ofenzíva izraelskej armády
Foto
Hudáček perlil v priamom prenose: Bol som na záchode...
Izraelský minister hrozí demisiou: Toto je dôvodom!
Foto
Slováci žiadne prekvapenie nedopustili: Dvojgólovým hrdinom Hudáček!
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Tragický postup Izraela: V Pásme si vyžiadal desiatky obetí a zranených
Foto
Golonka o spore so Šťastným: Vyhral som súd, doteraz sa neospravedlnil
V Indii platí výstraha: Teplo si už vyžiadalo viaceré obete!
Iránska držiteľka Nobelovej ceny za mier Narges Mohammadíová.
Laureátka Nobelovej ceny sa postaví pred súd: Obvinená je z propagandy?
(ilustračné foto).
Vírus vtáčej chrípky sa potvrdil v zaľudnenej metropole: Ako znížiť hroziace RIZIKO?
Pavol Regenda skóroval tri sekundy pred koncom prvej tretiny.
Foto
Francúzsko - Slovensko ONLINE: Sledujte zápas MS v hokeji