Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.10.2007 20:49 | Správy | Peniaze

Murgaš podpísal splatenie dlhu 300 miliónov

Murgaš podpísal splatenie dlhu 300 miliónov
BANSKÁ BYSTRICA - Dohodu o splatení dlhu vyše 300 miliónov korún za Domov sociálnych služieb (DSS) Úsvit v Detve, ktorú uzavrel predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Milan Murgaš so zástupcami firmy Akus, nemuselo ešte pred jej podpisom schváliť Zastupiteľstva BBSK.

Uviedol to zmluvný právny zástupca BBSK Jozef Zlocha. „Nedošlo k nakladaniu s majetkom. Táto dohoda o urovnaní je o spôsobe úhrady existujúceho záväzku. Nevytvára sa nový právny vzťah, iba sa dohaduje spôsob, akým urovnáme existujúci právny vzťah. Preto nedošlo k porušeniu zákona,“ povedal Zlocha. Časť opozičných poslancov ešte v stredu upozornila, že Murgaš nemal právo zmluvu podpísať pred jej schválení v zastupiteľstve, pretože tým neoprávnene nakladá s majetkom. „Predseda môže rozhodovať do sumy milión korún. Všetko, čo urobí nad rámec, podlieha schváleniu zastupiteľstva,“ uviedla v stredu poslankyňa Tatiana Štulrajterová.

Podľa dohody, ktorú zastupiteľstvo BBSK odsúhlasilo minulý týždeň vo štvrtok, splatí župa firme Akus v priebehu troch rokov 303 miliónov korún. Župan Murgaš informoval, že 60 percent z toho župa zaplatí peniazmi a 40 percent nehnuteľnosťami. "Mesiac a pol sme tvrdo pracovali, aby sme sa dostali z ťažkého stavu a z pôvodných 470 miliónov korún, na ktoré bola exekúcia, dospeli sme k dohode o mimoexekučnom vyrovnaní na 303 miliónov korún,“ povedal pre médiá po minulotýždňovom zasadnutí župného zastupiteľstva Murgaš. Podrobnejšie informácie k tejto problematike vrátanie znenia dohody dostali poslanci na CD, ak sa písomne zaviazali k mlčanlivosti o jeho obsahu. Podľa vedúcej kancelárie župana Jany Novej je dôvodom požiadavky na mlčanlivosť ochrana osobných údajov uvedených v materiáloch na CD. Štulrajterová ale upozorňuje, že ide o nakladanie s verejnými financiami, čo nemôže byť utajované.

Podľa Zlochu si veriteľ stanovil termín podpisu dohody o urovnaní do 15. októbra, inak by pokračovalo exekučné konanie, ktoré sa prvými návrhmi začalo v auguste. Znamenalo by to zablokovanie účtov BBSK a ďalšie dôsledky. „My sme nemali možnosť rozhodnúť sa, že to predseda podpíše po zastupiteľstve. Ale v prípade, že by zastupiteľstvo nedalo súhlas, zmluva by po nesplatení dvoch po sebe nasledujúcich splátok stratila účinnosť,“ uviedol Zlocha.

Na otázku, prečo sa na odsúhlasenie zmluvy nezvolalo mimoriadne zastupiteľstvo Zlocha uviedol, že nemôže komentovať všetky skutočnosti, ktoré veriteľ od župy požadoval, „bola to aj vôľa veriteľa, aby sa niektoré informácie neprezentovali hneď.

Dlh DSS Úsvit, ktorý neskôr prešiel na župu, vznikol ešte v roku 1997, kedy vtedajší riaditeľ DSS Úsvit Július Feješ uzavrel so súkromnou stavebnou firmou zmluvu o dielo v cene takmer 1,5 milióna korún. Súčasťou zmluvy bola aj dohodnutá neobvyklá zmluvná sankcia tri percentá z ceny diela za oneskorenú úhradu faktúry za každý deň omeškania. Dodatkom, ktorý podpísal Feješ ešte v tom istom roku, sa cena rekonštrukcie zvýšila o 3,4 milióna korún. Pre nedostatky na diele potom DSS Úsvit neuhradil v lehote faktúru na sumu 300 905 korún. Jej zaplatenia sa zhotoviteľ domáhal súdnou cestou a Okresný súd vo Zvolene rozhodol v jeho prospech. Keďže Feješ ako štatutár nevyužil možnosť odvolania sa proti rozsudku, DSS Úsvit bol podľa rozsudku povinný zaplatiť zhotoviteľovi 300 905 Sk plus zmluvnú pokutu, ktorá každým dňom rástla.

Na otázku, prečo tento dlh rieši BBSK až teraz, Murgaš uviedol, že táto pohľadávka nebola v čase, keď preberal funkciu predsedu BBSK, vedená v účtovníctve župy. "Bola tam zanesená až dodatočne, podľa môjho názoru to bolo všetko dopredu nejakým spôsobom premyslené a dohodnuté," vyhlásil po zasadnutí zastupiteľstva Murgaš. Dnes dodal, že nemohol konať skôr, lebo právnici najatí župou deklarovali, že bude obnova súdneho konania, a keby župa začala splácať dlh, uznala by ho. „Ale keď prišlo na exekúcie, museli sme konať,“ povedal Murgaš. Uviedol tiež, že poslanci nemohli dostať materiály k hlasovaniu o riešení tohto dlhu skôr než deň pred zasadnutím, pretože sa to nedalo. „Ešte v pondelok sa o tom rokovalo,“ povedal Murgaš.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Medzi Stupavou a Lozornom došlo k zrážke neosvetleného chodca a auta.
Dráma pri Stupave! Turista tancoval na ceste, takmer zaplatil životom: Zrazilo ho auto
Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
(ilustračné foto).
Popredného podnikateľa odsúdili z korupcie: V podvode boli namočené aj jeho dcéry
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!
Vodič jazdil po diaľnici rýchlo, opitý, bez dokladov a v čase zákazu
Foto
Absolútna nezodpovednosť: Jazdil po diaľnici ožratý a bez dokladov! Tam to však neskončilo
Los Angeles, United States - December 18, 2013: View of Hollywood Boulevard at sunset. In 1958, the Walk of Fame was created on this street as a tribute to artists working in the entertainment industry.
Mesto anjelov si pripomenulo genocídu, pri ktorej zomreli milióny: Aké slová zazneli z Bieleho domu?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
Na snímke zľava Štefan Kuffa, Filip Kuffa a Gregor Kuffa.
Súdny proces s Kuffovcami: Podvody s pôdou a útoky na farmárov?! Vypovedala ďalšia svedkyňa
David a Ján (v strede) sú tímu špecialistov nesmierne vďační za pomoc.
FotoVáš Tip
Novinka v Rooseveltovej nemocnici: Pacientom vyrobia novú čeľusť i zuby! Komu už dali lekári novú tvár?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Zvládne Putin financovať vojnu? Ruská ekonomika však čelí ďalšej závažnej otázke
Ilustračné foto
Prichádza ZVRAT v počasí: Teploty sa prudko zmenia! Čo nás čaká cez víkend?
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
Toľkoto majú poslanci zarábať v roku 2024: Z tej sumy spadnete na zadok