Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.10.2007 17:04 | Správy | Domáce správy

Siedmich námorníkov zo slovenskej lode vyhlásili za mŕtvych

Siedmich námorníkov zo slovenskej lode vyhlásili za mŕtvych
Aktualizované KODAŇ - Siedmich nezvestných tureckých námorníkov vyhlásili v pondelok za mŕtvych po havárii lode plávajúcej pod slovenskou vlajkou, ktorá sa cez víkend potopila v Baltskom mori. Uviedla to dánska námorná pobrežná hliadka.

Ako pre agentúru AFP povedal zástupca jej veliteľa Hans Christian, "potápači v pondelok ukončili druhé pátranie. Snažili sa dostať na loď, nenašli však žiadne známky života." Ako dodal, zdá sa, že trup je plný vody, preto možnosť nájdenia živých je "veľmi, veľmi malá."

Osemdesiatmetrová loď Omer N je čiastočne ponorená a prevrátila sa na bok, keď v nedeľu narazila na plytčinu v úžine Femer medzi Dánskom a Nemeckom. Na palube nákladnej lode, prevážajúcej chlorid amónny a smerujúcej z poľského Gdanska do Nantes vo Francúzsku bolo 11 členov posádky, všetko tureckej národnosti. Troch v nedeľu zachránili a jedného už mŕtveho vytiahli z mora. Jednou zo siedmich nezvestných je podľa Christiana žena. Ako dodal, pobrežná hliadka ešte uvažuje o treťom vyslaní potápačov v pondelok. Príčina nehody zatiaľ nie je známa.

Havarovaná loď je súčasťou námorného registra SR
BRATISLAVA - Loď Omer-N, ktorá v nedeľu havarovala v dánskych pobrežných vodách, bola súčasťou námorného registra SR, pre agentúru SITA to uviedol hovorca Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií SR Marián Jánošík.

Dodal, že Slovenská republika, podobne ako Nemecko, Taliansko, Španielsko, Portugalsko alebo Nórsko, má námorný register otvoreného typu. To znamená, že prihlásiť sa môžu aj lode spoločností alebo majiteľov, ktorí nemajú sídlo v SR. Musia však splniť všetky podmienky zakotvené v zákone o námornej plavbe.

Záujemca o registráciu v SR musí spĺňať kritérium bezúhonnosti, technickej spôsobilosti lode a odbornej spôsobilosti jej posádky. Spoločnosť musí byť preverená jednou z niekoľkých klasifikačných spoločností, ktoré vyhovujú normám Európskej únie, zdôraznil Jánošík a dodal, že inkriminovanej lodi registráciu povolila oficiálna talianska klasifikačná spoločnosť RINA. Na Slovensku zaregistrované cudzie lode musia zaplatiť registračný poplatok, ktorého výška závisí od typu lode, jej veľkosti a prevádzkového určenia. Najmenšia možná sadzba sa pohybuje v prepočte od 50 000 do 80 000 Sk. Takýchto lodí eviduje námorný register SR šesťdesiat, doplnil Jánošík.

Loď, ktorá pri dánskom pobreží stroskotala, sa plavila pod slovenskou vlajkou. Hovorca slovenského ministerstva zahraničných vecí Ján Škoda pre agentúru SITA potvrdil, že podľa informácií Dánskeho námorného operatívneho veliteľstva ani jeden člen posádky nebol občanom SR. Podľa agentúrnych informácií najmenej jedna osoba zahynula a ďalších sedem je nezvestných. Príčinu havárie zatiaľ neurčili.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Fastfood do seba tlačila 5-krát denne: Vyjedla sa na 127 kilogramov! Uvidíte ju teraz, odpadnete
Šéf sekcie vzdušných síl USA letel v stíhačke F-16, ktorú ovládala umelá inteligencia.
Foto
Šéf sekcie vzdušných síl USA letel v unikátnom stroji: Pozrite sa, čo dokáže! Reakcia hovorí za všetko
Foto
Slováci rozhodli o triumfe už v úvodných minútach, Poliaci sa presadili iba raz
Ústnu hygienu by ste nemali zanedbávať.
Toto miesto si v ústach ZABÚDATE umyť: Kvôli tomu vám SMRDÍ z úst!
Dong Zhimin sa stal známym na čínskej platforme na zdieľanie videí Douyin.
Otec sa sám staral o 8 detí: Mrazivé TAJOMSTVO! Príde vám zle, čo skrýval doma v kôlni
Na archívnej snímke maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.
Maďarský minister obhajuje svoju krajinu: Prstom ukazuje na Brusel, v tomto robí chybu
Simona ukázala pozemok, kde bude stáť nový dom.
Foto
Krainová sa poriadne buchla po vrecku: Nová vila v EXOTIKE! Plánuje sa sťahovať?
Uniforma vojaka NATO (ilustračná foto)
V Česku sa schyľuje k veľkému cvičeniu: Kvantum techniky a stovky vojakov, o čo im ide?
Foto
Anastasiia má najväčšie líca na svete: Ľudia jej píšu odporné veci! Zarazí vás, čo plánuje
Estónsky politik Kristo Enn Vaga je milovníkom športu.
Foto
Estónsky politik sadol na bicykel a prešiel 1700 kilometrov: Silný odkaz, o čo mu išlo?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Hrozivé varovanie! Rusi hovoria o ničivej odvete: Tento krok Ukrajine a Západu neodpustia
Veronika Vágnerová
FotoVáš Tip
Misska Vágnerová miluje provokovať: Zahodila podprsenku a dala to na voľnobeh!