Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.10.2007 17:12 | Správy | Domáce správy

Opäť sa prejednával prípad brutálnych vrážd v Hronci

Opäť sa prejednával prípad brutálnych vrážd v Hronci
BANSKÁ BYSTRICA - Senát Krajského súdu (KS) v Banskej Bystrici začal dnes opätovne pojednávať prípad dvojnásobnej vraždy, ku ktorej došlo v roku 2002 v Hronci v okrese Brezno.

Dvoch vrážd sa mali dopustiť teraz už 23-ročný Matej I. a 22-ročný Štefan B. Pri druhej vražde mal byť ich komplicom aj 24-ročný Peter Š., všetci z Valaskej neďaleko Hronca.

Podľa obžaloby mali Matej a Štefan na jar 2002 v Hronci neďaleko Valaskej na Horehroní trýznivým spôsobom zavraždiť 18-ročnú Editu M. Približne dva týždne po prvej vražde, už za asistencie Petra, usmrtili aj 18-ročného Miroslava P., zvaného Džibe. K vražedným útokom došlo v izbe rodinného domu, ktorý po starých rodičoch užíval Matej. Obidve obete zakopali v záhrade pri dome, v ktorom ich zavraždili.

Rovesníkov útočníci dobili na smrť rukami a kopancami, po ležiacom Miroslavovi aj poskákali. Telá zavraždených mladých ľudí našli v októbri 2003 až po tom, čo jeden z obžalovaných to povedal priateľke. Donieslo sa to Mirovmu otcovi a ten zalarmoval políciu, ktorá pri hľadaní tela použila špeciálne cvičeného psa. Na Edite sa vyvŕšili údajne preto, že oznámila rodičom niektorých dievčat, že chodia na návštevy k Matejovi, ktorý nemal dobrú povesť. Miroslav údajne zbil predtým Matejovho nevlastného brata a zo schodov zhodil jeho sestru, preto mu chceli dať príučku.

V novembri 2005 súd odsúdil Mateja I. na súhrnný trest odňatia slobody 24 rokov. Uznal ho vinným zo spáchania dvojnásobnej vraždy v spolupáchateľstve. Spolu s ním odsúdil aj Štefana B. na nepodmienečný trest deväť rokov a Petrovi Š. vymeral 13-ročný nepodmienečný trest odňatia slobody.

Odsúdení sa voči verdiktu KS odvolali na Najvyšší súd SR, ktorý im vyhovel pre pochybenie KS. Ten totiž napriek tomu, že Štefan B. nemal v čase spáchania vrážd 18 rokov, neupovedomil príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny o termínoch hlavných pojednávaní. Tým porušil právo obžalovaného na obhajobu.

Matej I. a Peter Š. súd písomne požiadali, aby sa nové hlavné pojednávanie konalo bez ich prítomnosti, v čom im vyhovel. Predseda senátu preto dnes prečítal ich výpovede z prípravného konania.

Obžalovaný Štefan B. ich výpovede označil za klamstvo. Dnes najprv chcel vypovedať, ale potom zmenil svoje rozhodnutie. Tvrdil, že v roku 2003 vyšetrovateľka zle zapísala to, čo povedal. Tiež to, že v roku 2005 počas prvého hlavného pojednávania ho senát, prokurátor aj jeho ustanovený obhajca vedome poškodili. Namietol preto zaujatosť predsedu senátu a jednej z jeho členov. Tiež žiadal ustanoviť iného obhajcu.

Keďže nedodržal zákon a námietku zaujatosti nevzniesol bezodkladne, teda ešte v roku 2005, senát sa ňou nezaoberal. Obhajca neporušil žiadne právo svojho klienta, nie je preto podľa predsedu senátu dôvod na jeho zmenu.

Keďže Štefan B. potom vypovedať odmietol, predseda senátu prečítal aj jeho výpovede z prípravného konania. V nich uviedol, že bol pri oboch vraždách, ale nikoho neudrel, do nikoho nekopol ani nevykopal hroby a obete do nich nehodil a nezahrabal. Prvú mal zavraždiť Matej I. a druhú tak isto Matej spolu s Petrom Š. Dokonca ich od toho odhováral a iba sa pozeral, čo robia.

Hlavné pojednávanie pokračuje v utorok 30. októbra.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


European Union flags in front of the Berlaymont building (European commission) in Brussels, Belgium.
Podpláca Rusko europoslancov? Parlament je zhrozený! Treba urýchlene konať
Foto
Attila Végh pocíti odklon sponzorov: O koľko peňazí príde na reklame?
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Pre muža nastanú krušné časy: Odsúdili ho za vlastizradu! Čo chcel stvárať na Ukrajine?
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81).
Foto
Emotívna FOTO z pohrebu Dušana Grúňa († 81): Zdrvenú vdovu Majku utešovali Golonka s manželkou
Piran, Slovenia. Beautiful aerial view on Piran town, ancient buildings with red roofs and Adriatic sea in southwestern Slovenia
Krajinu si mýlia so Slovenskom: Veľký príval turistov ich môže zahriať pri srdci!
Negotiation between Hungary and European Union. Hungarian and European flags in background.
Je demokracia Maďarov v ohrození? Europoslanci po obavách začali konať
Marek Eštok
Eštok v Číne: Príprava na Ficovu návštevu! Čo sa tam dialo?
Predseda vlády Maďarska Viktor Orbán.
Viktor Orbán sa na konferencii konzervatívcov rozrečnil: Pozrite sa, čo povedal o Maďarsku!
(ilustračné foto)
Slovensko sa dočkalo veľkej pocty: Fínsko nám venovalo najnovšie číslo časopisu! TOTO v ňom je
Zuzana Ťapáková a Ľuboš Machaj.
Napätie v RTVS rastie: Odvolal riaditeľ Machaj šéfku marketingu Ťapákovú?
Juraj Loj bojoval s démonmi podobne ako Ján Kroner.
Foto
Juraja Loja práca takmer pripravila o rozum: Bojoval s démonmi ako Kroner! Kto mu pomohol v najťažších chvíľach?
Money, euros and hand of a businessman saying stop fraud, corruption and money laundering in the corporate industry. Finance, bribery and person rejecting a cash or financial payment trade deal
Ako bojovať s praním špinavých peňazí? Europarlament schválil balík zákonov