Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.11.2007 10:00 | Prominenti

Hviezda Vierka

Hviezda Vierka
Kto je VIERKA BERKYOVÁ, drobné žieňa s obrovským hlasom? Vieme, že pochádza z Lučenca a do SuperStar prišla z Plzne. Jej talent je neprehliadnuteľný, aká je však v skutočnosti? Vybrali sme sa do Česka, aby sme to zistili. Od jej matky, kamarátok, susedov a spolužiakov. Od umelcov. A resumé? Drukujú jej.

Takýchto ciest sme už zažili v redakcii veľa a mávajú takmer rovnaký scenár. Neplánovane prichádzajú samé neúspechy. S pani Berkyovou, Vierkinou mamou, sa nám totiž podarilo telefonicky skontaktovať, ale po tom, čo sme prešli stovky kilometrov, odmietla prísť na stretnutie. „Pochopte ma, nechcem byť už nijako medializovaná. Vierkin otec je v Bratislave, mali ste sa porozprávať s ním. Rada by som sa s vami stretla, ale nie kvôli článku,“ povedala nám pri asi siedmom telefonickom pokuse dohodnúť sa. V tom čase už Vierka pózovala nášmu fotografovi v ateliéri a matkine slová potvrdila: “Dajte mame pokoj, nech chodí do roboty a zostane v úzadí. Nemá rada publicitu. Chce žiť ďalej svoj normálny život a otec so mnou na SuperStar bude znášať všetko, čo súťaž prinesie.“

Rešpektovali sme teda želanie pani Berkyovej a viac sme nenaliehali. Hoci sa môže zdať čudné, že matka sa nechce pochváliť šikovnou dcérou, my sme jej rozhodnutie chápali. Najmä keď sme si pozreli dokument Miroslava Janečka o príbehu tejto rodiny. Viacerí na Slovensku si naň spomenuli, veď Česká televízia ho vysielala len pred necelým rokom. Film s názvom Vierka, alebo Záhada zmiznutia rodiny B je ojedinelý projekt, ktorý dokumentuje cestu jednej jednoduchej rodiny za splnením svojho sna o lepšom živote.

Mama (vľavo) je introvertná, nechce byť medializovaná, ale na dcéru je pyšná. Hviezdy filmu Berkyovci žili v jednoduchých podmienkach v Lučenci, keď sa spoznali s Idou Kelarovou. Ide o umelkyňu, ktorá pomáha mladým Rómom. V tom čase dvanásťročná Vierka Berkyová ju zaujala svojím obrovským talentom, čistou dušou a spontánnym prejavom. Okamžite naspievala pieseň na cédečko Cigáni idú do neba. Vo filme Miroslava Janečka o tom Ida hovorí: „Vierka zaspievala a všetci padli na zadok.“ Kelarová si nato Berkyovcov nasťahovala k sebe do domu na Vysočine. Začala, ako to sama nazýva, „ozdravovať„ rodinu. Učila ich angličtinu, hospodáriť s peniazmi, všetkým zlegalizovala pobyt, otcovi a staršiemu bratovi Titovi našla prácu, Vierke a mladšiemu Edovi vybavila školu. V tomto štádiu jej rodina bola nesmierne vďačná, otec vo filme hovorí: “Verím v budúcnosť, verím, že Vierkina hviezdička, ktorá žiari, bude žiariť čoraz silnejšie.“ Plánovala s ňou veľké veci. Kvôli rodine sa dokonca zadlžila, darovala im dom, ktorý si mohli pre seba zrekonštruovať.
Počas SuperStar je otec BERKY stále v Bratislave, aby bol dcére nablízku. Nevyšlo to Po troch mesiacoch spolužitia sa však Berkyovci rozhodli odísť. Vysvetlili, že musia ísť za rodinou, ktorá ich potrebuje, spomínali chorú matku pani Berkyovej, ktorej zostávajú len dva mesiace života. Zbalili sa, odcestovali a Ide Kelarovej sa viac neozvali. Snaha mecenášky o „ozdravenie“ nevyšla – ale i tak sa Berkyovci posunuli na ceste ďalej. Na Slovensko sa nevrátili, dokumentarista Janeček chcel svoj film dokončiť, tak ich hľadal. Boli v Aši. Rodičom talentovanej speváčky sa vraj nepáčilo, že Ida chcela Vierku vziať na zahraničné koncerty. V Aši pritom Vierka spievala po nociach v bare...
Hoci sme našli dom, kde Berkyovci bývajú, zvonili sme márne. Posledná adresa? A tak sa rodina opäť presťahovala. Do Plzne, kde žijú dodnes. V peknom čistom paneláku na sídlisku, kde žije veľa Slovákov. Susedka z vchodu povedala, že sú to slušní ľudia. Oproti vo večierke dokonca pracuje mladý muž z prvej série SuperStar. Iste si naňho spomínate – je to ten, ktorému Paľo Habera povedal, že by si ho rád vybral za otca svojich detí. Nádejnú speváčku pozná, chodieva k nemu nakupovať a drží jej palce.
Riaditeľka školy, kde by mala Vierka študovať, sleduje jej úspechy na internete i v televízii. Milá, všetci hovoria Vierka skončila základnú školu a teraz je oficiálne študentkou Integrovanej strednej školy živnostenskej. Riaditeľka školy Věra Ulčová nám potvrdila, že speváčka má prerušenú dochádzku. „Pre súťaž. Je to milá dievčinka, bezproblémová, je jasné, že jej životným cieľom je spev,“ chápavo hovorila. A tajomníčka, pani Balcarová, dodala: „Držíme jej palce a na SuperStar sa pozeráme.“ Vierka študuje odbor prevádzka služieb, jeho absolventi sa uplatňujú najmä ako opatrovatelia v rôznych typoch sociálnych zariadení. Ťažko si predstaviť, že by pracovala v Domove dôchodcov, školu zrejme berie len ako „nutné zlo“. Riaditeľka dokonca pripustila možnosť, že sa po úspechu v speváckej súťaži nadané dievča do nej nevráti.
Tu by sa mala VIERKA učiť, ako byť dobrou opatrovateľkou. Vráti sa ešte do školy? Drukuje aj režisér Zastavili sme sa nakoniec aj u dokumentaristu Miroslava Janečka. Chceli sme vedieť, či je s Berkyovcami v kontakte, aký osud mal jeho film, čo o ňom rodina hovorila. „Keď bol film hotový, ukázal som im ho a páčil sa. Keď ho však uvideli v televízii, už takí nadšení neboli. Zrejme ich ovplyvnili reakcie ľudí. Hovoria, že sa nechcú vracať k tomu, čo bolo. Teraz žijú inak,“ vysvetlil nám. Nie je na nich nahnevaný ani nič podobné. Hoci v Prahe Markízu v televízii nechytá, príbuzní zo Slovenska mu SuperStar nahrávajú. Vierkinu cestu pozorne sleduje. „A veľmi jej držím palce,“ priznáva.
Režisér dokumentu MIROSLAV JANEČEK (vľavo)a jeho producent RICHARD NĚMEC sledujú príbeh rodiny už dlhšie. Šanca na dosah Porota na SuperStar už jasne povedala: ak aj Viera Berkyová nevyhrá túto súťaž, spevácku kariéru má jasnú. Vďaka nej a jej talentu sa možno sen rodiny o lepšom živote splní. A možno sa aj mama vyučí za cukrárku, ako plánovala, a otec sa vráti k načatému štúdiu angličtiny. Jednu šancu na to už mali. Janeček vo filme hovorí, že otec často plače, lebo má strach, že sa niečo „poserie“ a ich nádej na nový život zmizne. Ako to dopadne, majú preto vo svojich rukách. var div = document.getElementById('div_2'); var a = div.getElementsByTagName('A'); a[1].onclick = function() { return false }; var imgs = div.getElementsByTagName('IMG'); for (i = 0; i < imgs.length; i++) { imgs[i].oncontextmenu = function() { return false }; imgs[i].galleryimg = 'no'; }

Diskusiu k článku sme vypli z dôvodu nevhodných príspevkov niektorých diskutujúcich.
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo