Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.04.2008 13:24 | Správy | Domáce správy

Fico: Mlynky musia riešiť Maďari

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico tvrdí, že problémy Slovákov v maďarskej obci Mlynky (Pilisszentkereszt) musia riešiť Maďari, pretože žijú na ich území. Ako na dnešnej tlačovej besede povedal, ak by to záviselo od slovenskej vlády, postavila by nový Slovenský dom.

"Keby bolo iba na nás, nemáme žiadny problém, jednoducho sa tam postaví nový Slovenský dom a je vybavené," vyhlásil predseda vlády po stretnutí so zástupcami slovenskej menšiny z obce Mlynky. Obecná samospráva v Mlynkoch v marci rozhodla o vysťahovaní slovenských organizácií z obecného Slovenského domu. Fico si myslí, že rozhodnutie neakceptovateľne narušilo status quo v prípade práv slovenskej menšiny v Maďarsku.

"Nechceme opustiť Slovenský dom, ktorý pred 40 rokmi postavili Slováci a je symbolom našej slovenskosti," uviedla predsedníčka miestnej slovenskej menšinovej samosprávy Marta Demjénová. Tvrdí, že so starostom Mlynkov sa predbežne dohodli, ale konečné rozhodnutie padne 29. apríla na zasadnutí obecnej samosprávy. Tá bude hlasovať o návrhu, aby Slováci mohli zostať v Slovenskom dome. Ak to podľa Demjénovej neprejde, budú hľadať ďalšie riešenia. Povedala, že prípad nechcú politizovať, len bojujú za zachovanie "slovenskosti" v jedinej maďarskej obci, kde sú Slováci väčšinou. Podľa nej je ťažké zachovávať slovenské tradície, keďže asimilácia je vždy silnejšia. "My nechceme politizovať, my chceme len to, aby o 50 alebo 100 rokov, keď niekto príde do Mlynkov, aby tam žili takí obyvatelia, ktorí ich privítajú po slovensky," dodala.

Ak sa v Mlynkoch nedohodnú, Fico očakáva, že maďarská vláda ponúkne náhradné priestory. Ak sa po 1. máji bude situácia naďalej vyhrocovať, vláda je podľa Fica pripravená postarať sa o dôstojné miesto pre Slovákov v Mlynkoch. Podľa neho už dnes existuje alternatíva, ktorá by mohla byť riešením, konkretizovať ju však nechcel. "Pokiaľ by sme nevideli pokrok a pokiaľ by naďalej malo byť narušované status quo, tak veľmi intenzívne vstúpime do rokovania. Ale z hľadiska peňazí nie je žiadny problém. Jednoducho toľko, koľko bude treba, toľko vláda Slovákom žijúcim v Mlynkoch dá," dodal premiér. Vláda je podľa Fica pripravená dať Slovákom v Mlynkoch peniaze, ak im prispeje maďarská strana. Kabinet dá toľko peňazí, koľko Maďari.

Slováci v oblasti Pilíšsko by mali mať slovenského kňaza, potrebovalo by sa vyriešiť vysielanie Slovenskej televízie a komerčných slovenských televízií v tomto prostredí a o vyučovanie slovenského jazyka by sa mali starať hosťujúci učitelia, odkázal Fico. Problémy v Mlynkoch bude riešiť aj slovensko-maďarská zmiešaná komisia, ktorá je zriadená na základe medzinárodnej zmluvy medzi oboma krajinami, venovať sa im budú aj podpredseda vlády Dušan Čaplovič s maďarským ministrom riadiacim Úrad predsedu vlády Maďarska Péterom Kissom. Fico bude o nich hovoriť aj na stretnutí s maďarským premiérom Ferencom Gyurcsányom. Demjénová potvrdila, že odmietli peniaze zo zbierky na pomoc Slovákom v Mlynkoch, ktorú vyhlásila Slovenská národná strana. Podľa nej sa nechcú stať prostriedkom politických hier. Financie sú ochotní prijať len od štátnych orgánov.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Úspešný český hokejista Jakub Voráček po rokoch prehovoril o nevyliečiteľnej chorobe, ktorou trpí jeho milovaná sestra Petra.
Nová česká komentátorská hviezda: Perlí jedna radosť, fanúšikovia ho milujú!
Jozef bol ženatý s moderátorkou Alenou Heribanovou, s ktorou sa rozviedli po 39 rokoch.
Foto
Tají známy spisovateľ Jozef Heriban ROZCHOD?! Rázna reakcia a tajomný ODKAZ dcéry
Muž zbiera svoje veci z poškodeného domu po silných záplavách v provincii Baglán na severe Afganistanu.
Tragické počasie v Afganistane: Prudký dážď a záplavy si vyžiadali desiatky obetí!
Svoj veľký deň chce osláviť v súkromí.
Foto
Jubilantka Zdena Studenková: Chystá MEGA žúr k 70-ke?! Aha, čo prezradil jej partner
Boris Valábik a Juraj Slafkovský
Valábik má pre kritikov Slafkovského jasný odkaz: TOTO nezažijete ani v 60 rokoch!
Zaľúbenci mali na seba len málo času.
FotoVáš Tip
Hviezdny seriál Dunaj so scénami, ktoré nemal nikto vidieť: Tieto prešľapy si všimol pozorný divák!
Juraja Cintulu držali do neskorých nočných hodín na Obvodnom oddelení policajného zboru v Handlovej.
ONLINE Atentát na premiéra Fica: Súd rozhoduje o väzbe! Zostane obvinený za mrežami?
Zložitá situácia vládne aj v nemeckom meste Lebach.
Apokalypsa v Európe: Viaceré krajiny zasiahli husté lejaky, mestá zatopila voda
Rocket launch with fire clouds. Nuclear Missiles With Warhead Aimed at Gloomy Sky at night. Balistic Rockets War Backgound.
Severná Kórea odpálila novú balistickú raketu: Blíži sa vojna? Kim Čong-un vyzval na urýchlenie produkcie!
Kapitán Tatar o medaile: Sila na papieri je, ale...
Brunetka navštívila  krásne miesta.
Foto
Herečka Viki Ráková zbalila kufre a opustila Slovensko: O TOTO sa podelila s fanúšikmi!
Policajt zatýkajúci klimatického aktivistu.
Prilepili sa k dráhe a odmietali odísť: Klimatickí aktivisti ochromili prevádzku mníchovského letiska!