Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.02.2008 09:40 | Správy | Zahraničné správy

Pakistanské voľby rozhodnú o budúcnosti Mušarráfa

Pakistanské voľby rozhodnú o budúcnosti Mušarráfa
BRATISLAVA - Pakistan s napätím očakáva pondelkové parlamentné voľby, ktorých výsledky rozhodnú o budúcnosti prezidenta Parvíza Mušarráfa a pravdepodobne ďalej destabilizujú krajinu.

Posledné prieskumy predpokladajú presvedčivé víťazstvo opozície, vládnuca strana je však napriek tomu presvedčená, že bude opäť vytvárať novú Predvolebné obdobie poznačili obvinenia z manipulácií v prospech Mušarráfovych spojencov, ako aj vlna samovražedných útokov, ktorá predčasne ukončila život ikony demokratickej opozície Bénazír Bhuttovej. Decembrový atentát spôsobil odklad volieb, ktoré mali pôvodne prebiehať už 8. januára. O novom obsadení Národného zhromaždenia, dolnej komory pakistanského Poradného zboru, môže rozhodovať 80 miliónov registrovaných voličov, čo je približne polovica celkového počtu obyvateľov. Na celom území krajiny budú mať k dispozícii vyše 64 000 volebných miestností, ktoré budú strážiť desaťtisíce vojakov. Podľa údajov ministerstva vnútra bude priebeh hlasovania sledovať vyše tisíc medzinárodných pozorovateľov.

Hoci Mušarráf formálne stojí mimo volieb, výsledky v skutočnosti rozhodnú o jeho ďalšom osude. V prípade, že opozícia získa dvojtretinovú väčšinu, hrozí mu zosadenie a stíhanie. Bývalý generál, ktorý sa dostal k moci pri vojenskom prevrate v roku 1999, sa opiera o podporu Západu, kde ho považujú za významného spojenca v takzvanej vojne proti terorizmu. Podľa mnohých Pakistancov i medzinárodných organizácií však na čele islamskej republiky stojí diktátor. Odpor voči Mušarráfovi ďalej narastá od októbra 2007, keď si v sporných prezidentských voľbách zabezpečil ďalšie funkčné obdobie. Snahy o spochybnenie výsledkov potlačil čistkou na Najvyššom súde a vyhlásením výnimočného stavu.

Mušarráf vo štvrtok prisľúbil, že voľby budú slobodné, spravodlivé, transparentné a pokojné, pričom tiež odmietol obvinenia z manipulácií. Zároveň varoval, že nebude tolerovať akékoľvek opozičné protesty proti výsledkom. Bhuttovej Pakistanská ľudová strana (PPP) medzitým pohrozila, že v prípade odopretia jej víťazstva, rozpúta pouličné protesty. Manžel zavraždenej Bhuttovej Asif Alí Zardárí vyzval prívržencov, aby "obliehali" hlasovacie miestnosti, kým nebudú oznámené výsledky v prítomnosti volebných agentov strany.

Pakistanská moslimská liga -Quaid (PML-Q) podporujúca Mušarráfa v stredu vyjadrila presvedčenie, že priaznivé výsledky päťročného vládnutia jej zabezpečia volebné víťazstvo. Ako uviedol generálny tajomník Mušahíd Hussajn, konzervatívna strana dosiahla zlepšenie v oblasti školstva, zdravotnej starostlivosti a iných verejných služieb. Dodal, že PML-Q podporuje "národné zmierenie a po voľbách by chcela získať podporu všetkých politických síl, aby zabezpečila dobré vládnutie". Podľa pondelňajších výsledkov prieskumu Medzinárodného republikánskeho inštitútu, ktorý financuje vláda USA, sa však väčšina Pakistancov chystá voliť opozíciu. Až polovica opýtaných plánuje podporiť stredoľavicovú PPP, zatiaľ čo 22 percent uviedlo Pakistanskú moslimskú ligu (PML-N) bývalého premiéra Nawáza Šarífa. Podpora PML-Q v prieskume dosiahla iba 14 percent.

Šarífova PML-N a Bhuttovej PPP boli donedávna tvrdými súpermi, niekoľko dní pred voľbami však dospeli k zmiereniu. Zardárí po utorňajšom stretnutí so Šarífom vyhlásil pred novinármi, že v prípade získania väčšiny kresiel sa pokúsia vytvoriť koaličnú vládu. "Zasadneme spolu, pretože krajina prekonáva nebezpečnú fázu a z tejto krízy ju môžeme vyviesť iba spoločne," povedal. Pakistan sa podľa neho dostal do situácie, keď "musíme všetci priložiť ruku a zachrániť krajinu pred ďalšou skazou". Celkom 32 opozičných strán vrátane PML-N vytvorilo voľnú koalíciu, ktorá vystupuje pod názvom Všetky strany demokratického hnutia. Bhuttovej PPP viedla svoju kampaň samostatne.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Princ William a jeho manželka Kate.
Foto
William a Kate zverejnili nečakanú FOTO: To musíte vidieť! Je na nej...
Marián si na obale svojho obloženého rožku všimol istú kuriozitu.
FotoVáš Tip
Marián si kúpil obložený rožok, po odbalení ho čakal šok: To myslia vážne?! Slovenský internet rozdelil na dva tábory
Najjednoduchšia prevencia voči chorobám: Začnite od rúk! Nemocnice poskytnú užitočné rady
ilustračné foto
Veľká zásielka pre Ukrajinu! Aha, čo im krajina odovzdala
Zuzana Čaputová počas návštevy Gymnázia Poštová a diskusie so študentkami a študentmi v Košiciach
Foto
Prezidentka úradovala v Košiciach: Takto znie Čaputovej postoj k východnému Slovensku
Dcéra mala s otcom vrúcny vzťah
Foto
Lauferova († 84) dcéra prelomila mlčanie: TAKTO to s otcom bolo naozaj! Posledné chvíle a rozlúčka
Natankujte a vyhrajte.
Slovnaft sa pripravuje na rozsiahlu odstávku: Bude to stáť poriadny balík!
(ilustračná foto)
Krajské mesto zápasí s veľkým problémom: Na sídlisku sa zosunul svah! Rátajte s obmedzeniami
Philipovi sa Harryho manželka nepozdávala už od začiatku.
Foto
Princ Philip pred Meghan už od začiatku VAROVAL! Dal jej PREZÝVKU, z ktorej musela peniť
Herák hovorí, že ide o bludy a odmieta akúkoľvek spojitosť s obťažovaním.
Na exposlanca Heráka podal prokurátor obžalobu: Týka sa sexuálneho zneužívania viacerých žien
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Obyvateľ čelil medveďovi neďaleko cintorína! Po Tatrami zasadal krízový štáb: Dôjde aj na krajné riešenie?
(ilustračné foto).
Rusko varuje Európu pred ODVETOU: Ak sa to stane, príde veľmi tvrdá reakcia!