Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.02.2008 07:00 | Správy | Zahraničné správy

Reakcie krajín sveta a Európy na vznik nezávislého Kosova

Reakcie krajín sveta a Európy na vznik nezávislého Kosova
Aktualizované PRIŠTINA - Krajiny sveta a Európy reagovali na vznik nezávislého Kosova.

USA
Berieme na vedomie, že Kosovo vyhlásilo nezávislosť

Spojené štáty v nedeľu uviedli, že "vzali na vedomie" kosovskú deklaráciu o nezávislosti od Srbska a vyzvali všetkých v regióne na zdržanlivosť. Vyjadril sa takto hovorca ministerstva zahraničia Sean McCormack. "Berieme na vedomie, že Kosovo dnes vyhlásilo svoju nezávislosť," uviedol McCormack vo vyhlásení. "Vítame jasný záväzok kosovskej vlády chrániť komunity etnických menšín. Teraz túto otázku skúmame a diskutujeme o nej s našimi európskymi partnermi," uviedol. Dodal, že USA "vyzývajú všetky strany, aby prejavili čo najväčšiu zdržanlivosť a aby sa vyhli akýmkoľvek provokačným činom."
TAIWAN
Kosovo: Sú to ľudia, ktorí rozhodujú o budúcnosti svojho národa

Taiwan v pondelok podporil nezávislosť Kosova a vyhlásil, že "sebaurčenie je právom uznaným Spojenými národmi". "Sú to samotní ľudia, ktorí rozhodujú o budúcnosti svojho národa. Žiadnym spôsobom by nemal akýkoľvek národ upierať právo na nezávislosť inému národu," uvádza sa v stanovisku taiwanského ministerstva zahraničných vecí. Taiwan sa oddelil od Číny na konci občianskej vojny v roku 1949. Čína tvrdí, že je stále jej súčasťou.
JAPONSKO
Vláda je pripravená Kosovo uznať

Japonsko v pondelok oznámilo, že je pripravené časom uznať nezávislé Kosovo po jeho jednostrannom vyhlásení, ktoré je v ostrom protiklade s názorom Srbska. "Musíme zhodnotiť, či sú podmienky na to, aby sme ho uznali, ale, samozrejme, smerujeme k tomu," povedal hovorca japonskej vlády Nobutaka Machimura pre novinárov. Podľa údajov nemenovaného predstaviteľa ministerstva zahraničia Japonsko súhlas OSN za smerodajný nepovažuje a postupne s procesom uznania bývalej srbskej provincie začne. "Musíme len zistiť, či Kosovo spĺňa právne a politické podmienky štátu, ale neviem povedať, ako dlho to bude trvať," dodal.

Kosovskí lídri poskytli v posledných týždňoch pred vyhlásením nezávislosti pre japonské médiá rozhovorys cieľom získať podporu Tokia, ako aj zabezpečiť si investície jednej z najväčších svetových ekonomík.
INDONÉZIA A SRÍ LANKA
Vyhlásenie nezávislosti Kosova by mohlo byť nezvládnuteľným precedensom

Indonézia a Srí Lanka dnes odmietli nedeľňajšie jednostranné vyhlásenie nezávislosti Kosova. Obe krajiny už roky čelia separatistickým tendenciám. Indonézske ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo nad jednostranným krokom juhosrbskej provincie poľutovanie a dúfa, že nezvýši napätie na Balkáne.

"Indonézska vláda bude pozorne sledovať dianie v Kosove, ale v tejto chvíli neuzná jednostranné vyhlásenie jeho nezávislosti," uviedlo ministerstvo. Ďalej konštatovalo, že treba zachovať princíp územnej celistvosti, ktorý podporuje aj OSN.

Znepokojenie nad krokom Kosova vyjadrila dnes aj vláda Srí Lanky, ktorá vedie už 25 rokov ozbrojený boj s tamilskými separatistami. Ten si vyžiadal už vyše 70.000 obetí. "Jednostranné vyhlásenie nezávislosti Kosova by mohlo byť nezvládnuteľným precedensom v medzinárodných vzťahoch, nastolenom globálnom poriadku a mohlo by vážne ohroziť mier a bezpečnosť vo svete," píše sa v stanovisku srílanského ministerstva zahraničných vecí. Rezort považuje rozhodnutie kosovských politikov za porušenie Charty OSN, ktorá garantuje suverenitu a územnú integritu členských štátov.
AUSTRÁLIA
Kosovo uznáme pri najbližšej príležitosti

Austrálsky premiér Kevin Rudd podporil v pondelok vyhlásenie nezávislosti Kosova a dodal, že uznanie nového štátu na diplomatickej úrovni bude nasledovať čoskoro. "Smutná história Kosova znamená, že musíme urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme zaistili obyvateľom tohto kúska sveta budúcnosť. Zdá sa, že terajšie smerovanie je správne. Preto ponúkneme diplomatické uznanie pri najbližšej príležitosti," povedal premiér.
ČÍNA
Nezávislosť Kosova je hlboko znepokojujúca

Čína vyjadrila v pondelok "hlboké znepokojenie" nad kosovským vyhlásením nezávislosti a zároveň varovala, že tento krok by mohol viesť k vážnej destabilizácii Balkánu. "Jednostranný prístup Kosova by mohol vyvolať sériu negatívnych vplyvov na mier a stabilitu v balkánskom regióne," vyhlásil hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí. Ako ďalej dodal, "Čína je hlboko znepokojená a vyzýva Srbsko i Kosovo, aby pokračovali prostredníctvom rokovaní v hľadaní riešenia v rámci medzinárodného práva a zachovania bezpečnosti a stability na Balkáne".
VEĽKÁ BRITÁNIA
Vyhlásenie nezávislosti Kosova je dôležitá zmena

Británia považuje kosovskú deklaráciu o nezávislosti za "dôležitú zmenu", ale podrobnejšie sa o tomto kroku vyjadrí až po pondelkovej schôdzke v Bruseli, uviedla v nedeľu hovorkyňa britského ministerstva zahraničia. "Je to očividne dôležitá zmena, ktorá vytvára nový kontext pre štatút Kosova," povedala hovorkyňa. V pondelok sa v Bruseli stretnú ministri zahraničných vecí Európskej únie, aby diskutovali o otázke kosovskej nezávislosti.
ŠPANIELSKO
Španielsko neuzná toto jednostranné vyhlásenie nezávislosti

Španielsko aj v pondelok potvrdilo, že neuzná nezávislé Kosovo. "Španielsko neuzná toto jednostranné vyhlásenie nezávislosti, ktorá sa udialo včera, pretože je toho názoru, že to nebolo v súlade s medzinárodným právom," vyhlásil v pondelok v Bruseli pred rokovaním ministrov zahraničných vecí EÚ šéf španielskej diplomacie Miguel Angel Moratinos.
NEMECKO
Nemecko si počká na pozíciu EÚ

Nemecko ešte v pondelok neuzná nezávislosť Kosova, ako sa pôvodne očakávalo, a počká si na stanovisko, ktoré by malo vzísť z pondelňajšieho rokovania ministrov zahraničných vecí EÚ o tejto otázke. "Rozhodnutie o uznaní nezávislosti Kosova neprijmeme dnes. Dnes sa stretávajú ministri EÚ, a tí sa pokúsia prijať platformu, ktorá dovolí každému členskému štátu zaujať k vyhláseniu nezávislosti svoje stanovisko," vyhlásila v pondelok v Berlíne nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier pred rokovaním so svojimi európskymi rezortnými partnermi v Bruseli vyhlásil, že Nemecko samostatnosť Kosova určite uzná. "Riešenie, s ktorým by súhlasili všetci, nebolo možné. Preto tejto udalosti (uznaniu kosovskej samostatnosti) nemôžeme uniknúť," povedal.
ALBÁNSKO
Krajina víta nezávislosť Kosova

Albánsko v nedeľu privítalo vyhlásenie nezávislosti Kosova. Premiér Sali Berisha povedal, že 17. február sa do dejín zapíše ako deň kosovskej "renesancie". "Sedemnásty február je dňom renesancie Kosova po mnohých obetiach tých, ktorí bojovali, aby ako národ bránili svoju česť a dôstojnosť," povedal Berisha. Všetky albánske televízne stanice prerušili svoj program, aby naživo odvysielali schválenie nezávislosti v kosovskom parlamente. "Vážime si všetkých tých, ktorí prispeli k tejto nezávislosti, Spojené štáty, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Britániu, ale tiež NATO a všetky ďalšie medzinárodné organizácie," povedal Berisha. "Dnes sa na Balkáne otvára nová éra, éra euroatlantickej integrácie, éra, ktorá ukončí nepriateľstvo a otvorí novú kapitolu spolupráce," povedal.
ČESKÁ REPUBLIKA
Nezávislosť Kosova môže vyvolať dominový efekt

Český prezident Václav Klaus v nedeľu varoval, že nezávislosť Kosova by mohla vyvolať dominový efekt v Európe. "Niektoré časti iných štátov môžu zrazu prísť na to, že im to tak úplne nevonia v tom väčšom štáte, v ktorom sa dodnes nachádzajú," povedal Klaus pre českú televíznu stanicu Prima. Podľa vicepremiéra pre európske záležitosti Alexandra Vondru Česká republika nezávislosť Kosova uzná, ale pravdepodobne až ako jedna z posledných krajín Európskej únie, informoval český internetový portál iDnes.
SRBSKO
Nezávislé Kosovo je falošný štát

Srbský premiér Vojislav Koštunica dnes v televíznom prejave národu označil nezávislé Kosovo za "falošný štát." Koštunicov prejav sa začal len niekoľko minút po tom, čo kosovský parlament prijatím deklarácie o nezávislosti vyhlásil Kosovo za suverénny štát. Predseda vlády uviedol, že Kosovo nezákonne podporujú Spojené štáty, ktoré sú "pripravené porušiť medzinárodne platné právo pre vlastné vojenské záujmy".

Srbský prezident Boris Tadič vo vyhlásení zdôraznil, že "Srbsko urobí všetko pre to, aby sa anulovalo protiprávne vyhlásenie nezávislosti Kosova". Tadič zároveň požiadal medzinárodné mierové jednotky KFOR a mierové sily UNMIK, aby zaistili najvyšší stupeň bezpečnosti pre srbskú menšinu v Kosove. V najbližších dňoch sa uskutoční mimoriadna schôdza srbského parlamentu, na ktorej sa budú zaoberať rozhodnutím vlády anulovať jednostranné vyhlásenie nezávislosti Kosova. Srbský minister zahraničných vecí Vuk Jeremič sa dnes vo večerných hodinách stretne so šéfmi diplomatických misií v Belehrade. Na rokovaní ich oboznámi so stanoviskami Srbska v súvislosti s aktuálnou situáciou v Kosove.

Ultranacionalistická Srbská radikálna strana (SRS) dnes medzitým oznámila, že počas budúceho týždňa zorganizuje protestné zhromaždenie proti "okupantom a albánskym separatistom". "Očakávame, že iniciatívu prijmú aj premiér Koštunica a prezident Tadič, a Srbsko najväčším zhromaždením vo svojej histórii ukáže celom svetu, že sa nikdy nevzdá Kosova," uviedol tajomník SRS Alexandar Vučič. Správy priniesli srbské spravodajské servery a tlačová agentúra Reuters.
SLOVENSKÁ REPUBLIKA
Slovensko berie na vedomie vyhlásenie Kosova, zatiaľ neuvažuje o uznaní>>

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Natankujte a vyhrajte.
Slovnaft sa pripravuje na rozsiahlu odstávku: Bude to stáť poriadny balík!
(ilustračná foto)
Krajské mesto zápasí s veľkým problémom: Na sídlisku sa zosunul svah! Rátajte s obmedzeniami
Philipovi sa Harryho manželka nepozdávala už od začiatku.
Foto
Princ Philip pred Meghan už od začiatku VAROVAL! Dal jej PREZÝVKU, z ktorej musela peniť
Herák hovorí, že ide o bludy a odmieta akúkoľvek spojitosť s obťažovaním.
Na exposlanca Heráka podal prokurátor obžalobu: Týka sa sexuálneho zneužívania viacerých žien
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Obyvateľ čelil medveďovi neďaleko cintorína! Po Tatrami zasadal krízový štáb: Dôjde aj na krajné riešenie?
Pestovatelia zo sadu Dobrý ježko zachraňovali úrodu.
Abnormálne teploty zamávali s prírodou: Spozorované úkazy spravia farmárom vrásky na čele
Vo vozidle museli vysať zeminu, zvyšky jedla aj iné nečistoty
Foto
Veľký test vysávačov do auta! Ktorý sa najviac oplatí? Tu sú výsledky
Aerial drone view of Ruoholahti area, summer, sunset in Helsinki city
Tento jav v Helsinkách už neočakávali: Hovoria tomu takatalvi
(ilustr. foto)
Aktualizované
Debatu o konci hazardu sprevádzali emócie: Poslanci schválil úplný zákaz pôsobenia herní a kasín
Americký prezident Joe Biden.
Američania to spravili a nik si to ani nevšimol: Skladujú to v Poľsku a v Nemecku
(ilustračné foto).
V Trenčíne zasahovali hasiči: Havária dvoch áut si vyžiadala troch zranených
Bez výskumu bývalej profesorky z Newnham College Sally Waughovej by bol prínos študentiek zabudnutý.
Zistenie prepíše učebnice dejepisu: Takáto je PRAVDA o prelomení Enigmy!