Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.04.2008 10:16 | Správy | Peniaze

Platový prieskum: Česi berú o 21% viac ako my!

BRATISLAVA - Je to potvrdené! Naši západní susedia sú na tom s platom oveľa lepšie ako my. Mesačne dostávajú na svoje účty až o 21 percent viac. Priemernú mzdu majú vyššiu dokonca aj Maďari. Zarábajú mesačne o 500 Sk viac (15 €) ako Slováci. Prieskum zverejnil internetový portál Merces.sk. Prečo sa naše mesačné platy tak odlišujú a kedy by sme sa nimi mohli priblížiť k vyspelým krajinám Európskej únie?

Podľa ekonóma Pavla Karásza zo Slovenskej akadémie vied to, že Česi zarábajú viac, môžeme pripísať najmä našej východiskovej situácii po rozdelení krajiny. „Už pri rozdelení boli na tom Česi lepšie ako my. Mali vyššie platy a ich mzdy rástli oveľa rýchlejšie ako u nás,“ skonštatoval ekonóm. Ekonomika našich západných susedov bola oveľa silnejšia.

„Česko začalo fungovať ako samostatný štát s rozpočtovým prebytkom, pričom naša krajina mala skôr defi cit. Momentálne máme rozpočtové hospodárenie menej deficitné než oni a rastieme rýchlejšie. Lenže napriek tomu mzdový rozdiel zostal,“ vysvetlil Karász, ktorý vidí príčinu nižších platov u nás aj v stále vysokej nezamestnanosti. V porovnaní s Maďarskom je príčina vyššieho zárobku podobná. „Maďari mali už v 90-tych rokoch v krajine veľmi veľa zahraničných investícií a ich hospodárska politika bola na vyššej úrovni ako u nás. No teraz majú zase oni problémy s rozpočtom či infláciou. A to je najmä z toho dôvodu, že nerobili reformy tak ako my,“ myslí si Karász.

Všeobecne však platí, že majú síce vyššie platy, ale aj vyššie ceny. K vyspelým krajinám Európskej únie by sme sa mohli priblížiť v roku 2013. „Česi však budú ešte bližšie asi tak na 70 %. No predpokladám, že zvýšenie životnej úrovne, ako aj platov, by mohlo byť okolo roku 2020. Ale len v prípade, že budeme pokračovať v napredovaní hospodárstva a ekonomiky,“ dodal Karász.

PLATY V ČESKU
Nadpriemerné mzdy sú v Prahe a Stredočeskom kraji. V hlavnom meste zarábajú takmer o 30 % viac oproti celorepublikovému priemeru. Najmenej zarábajú v Karlovarskom a Olomouckom kraji (v oboch prípadoch 24 200 Sk (745 €)).

PLATY V MAĎARSKU
Najnižší priemerný plat majú obyvatelia Békešskej župy, ktorý predstavuje 75 % celonárodného priemeru. Najvyšší mesačný plat majú podľa prieskumu v Budapešti, kde sú platy o 23 % vyššie ako je celomaďarský priemer.

PLATY NA SLOVENSKU
Z prieskumu vyplynulo, že v Prešovskom kraji predstavujú platy len približne tri štvrtiny celoslovenského priemeru. Nadpriemerne zarábajú len Bratislavčania.

82743
(po kliknutí na plochu obrázka sa náhľad zväčší)

ROZDIELY MEDZI KRAJINAMI
Rozdiely v platoch medzi troma krajinami sú výrazné. A to nielen v regiónoch, ale aj hlavných mestách. Napríklad medzi Prahou a Bratislavou je rozdiel 7 400 Sk (230 €). Medzi slovenským a maďarským hlavným mestom je len 300 Sk (9 €). Aj tak však Maďari nad nami vedú.

Zorientujte sa vo svojej výplatnej páske!>>

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo