Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.04.2024 10:43 | Správy | Zahraničné správy

Polícia v USA odstraňovala propalestínske tábory: Zadržala pri tom tisícky ľudí

Polícia v sobotu zadržala takmer 200 ľudí na troch amerických univerzitách, kde sa konali protesty proti vojenskej operácii Izraela proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamasu v Pásme Gazy. Informovala o tom v nedeľu agentúra AFP.

Približne 100 ľudí bolo zadržaných pri odstraňovaní nepovoleného stanového tábora v areáli Northeastern University v Bostone. Polícia podľa vyhlásenia univerzity zasiahla po tom, čo niektorí demonštranti začali vykrikovať antisemitské heslá vrátane "Zabíjajte židov". "Takú nenávisť v našom kampuse nemôžeme tolerovať," uviedla univerzita. Medzi študentov sa navyše infiltrovali "profesionálni organizátori", ktorí nemajú ku škole žiadny vzťah.

V areáli Arizonskej štátnej univerzity v meste Tempe polícia zadržala 69 ľudí za vniknutie na jej pozemok a zriadenie nepovoleného tábora. Väčšina protestujúcich nebola študentmi, učiteľmi alebo zamestnancami univerzity. Ďalších 23 ľudí zadržala polícia v areáli Indiana University v Bloomingtone, kde protestujúci takisto napriek varovaniam zriadili nepovolený tábor. Informoval o tom denník Indiana Daily Student. Protesty proti vojne, ktorú Izrael v reakcii na útok palestínskych extrémistov vedie v Pásme, sa začali pred niekoľkými dňami na Kolumbijskej univerzite v New Yorku. Neskôr sa rozšírili do viacerých ďalších univerzít vrátane Yaleovej univerzity v New Havene a University of Southern California (USC) v Los Angeles.

Aktivisti požadujú prímerie vo vojne Izraela s Hamasom, ako aj to, aby vysoké školy prerušili vzťahy s Izraelom krajinou a so spoločnosťami, ktoré podľa nich z konfliktu profitujú. Protesty proti vojne v Pásme Gazy poznačili aj sobotňajšie stretnutie novinárov akreditovaných v Bielom dome s prezidentom USA Joeom Bidenom, ktorý sa konal v hoteli Hilton. Príchod hostí sprevádzali demonštranti výkrikmi "hanba". Počas slávnostnej večere bola z okna na hornom podlaží vyvesená obrovská palestínska vlajka. Viac ako dve desiatky palestínskych novinárov napísali tento týždeň otvorený list, v ktorom vyzvali svojich amerických kolegov, aby večeru bojkotovali. Podľa Výboru na ochranu novinárov so sídlom v New Yorku bolo od začiatku vojny v Gaze 7. októbra zabitých najmenej 97 novinárov vrátane 92 Palestínčanov. Najmenej 16 ďalších utrpelo zranenia.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Tragická dopravná nehoda na Záhorí: O život prišla len 36-ročná žena
(ilustračné foto).
Hasiči zasahujú pri vážnej nehode neďaleko Starej Ľubovne: Hlásia viacero zranených vrátane detí
Princ Harry
Foto
Princ Harry vo veľkých PROBLÉMOCH! Povedal, čo nemal: Následky môžu byť strašné
(ilustračné foto)
Slováci, pripravte sa na poriadne chlady: V týchto lokalitách bude mrznúť!
(ilustračné foto)
Obľúbené dovolenkové destinácie spravili rázny krok: Za TOTO vám hrozí pokuta!
Podľa informácií Nového Času bola účastníčkou nehody aj bývalá misska Magdaléna Šebestová.
Foto
Vážna nehoda Magdy Šebestovej! Zasahoval vrtuľník aj sanitky
ilustračné foto
Armády krajín sa zbierajú na jednom mieste: Čo sa to deje?! Obrovské množstvo vojenských síl
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka poďakovala všetkým mamám: Jej slová vás chytia za srdce
(ilustračné foto)
KVÍZ: 10 faktov zo zvieracej ríše, ktoré zvládnu len tí najlepší! Trúfate si?
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Počet mŕtvych v Pásme Gazy prekročil strašné číslo: Väčšina obetí sú civilisti
Andrea Verešová v Dubaji oslňuje dokonalou postavičkou.
Foto
Verešová odhodila oblečenie: Ukázala sa úplne NAHÁ! Aha, ktorý známy muž jej to okomentoval
Head shot frustrated middle aged mature retired woman with walking disability holding hands on wooden stick, looking in distance, feeling lonely at home or suffering from depression, ageing concept.
„Nový“ Alzheimer vás vystraší: Riziko je obrovské! Prevratné zistenie vedcov