Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.11.2007 16:43 | Správy | Domáce správy

Pokračuje súd s Volodymyrom Y. v kauze pokusu legalizácie príjmu

Pokračuje súd s Volodymyrom Y. v kauze pokusu legalizácie príjmu
BRATISLAVA - Rozsudok Okresného súdu (OS) Bratislava 2, ktorý pojednáva v prípade pokusu legalizácie príjmu z trestnej činnosti Ukrajinca Volodymyra Y., vyrieknu pravdepodobne 15. novembra.

Senát totiž plánuje vypočuť už iba jedného svedka. Súdny verdikt verejnosť očakávala už koncom októbra, ale na vtedajší termín pojednávania sa nedostavil obhajca obžalovaného Ukrajinca. Advokát bol práceneschopný, preto pre prípad ustanovil predseda senátu Volodymyrovi Y. náhradného obhajcu. Volodymyr Y. je predovšetkým známy ako údajný šéf zločineckého gangu, ktorý má na svedomí štvornásobnú vraždu. V tomto prípade však čelí obžalobe na bratislavskom krajskom súde.

Volodymyr Y. sa podľa trnavského okresného prokurátora dopustil pokusu o trestný čin legalizácie príjmu z trestnej činnosti tým, že prostredníctvom ďalších osôb zorganizoval vývoz ukradnutých áut do Maďarska. Išlo o tri vozidlá značky Audi, ktoré ukradli neznámi páchatelia od mája do augusta 1999 na rôznych miestach Bratislavy. Volodymyr Y. podľa obžaloby dal ukradnuté vozidlá ukryť, potom na ne zabezpečil odcudzené tabuľky s evidenčnými číslami a nakoniec ich prenajatí šoféri vyviezli do Budapešti. Odtiaľ mali autá poputovať do Rumunska. Svedok, ktorý by mal vypovedať vo štvrtok, je tretím zo šoférov, ktorí autá previezli do Maďarska. Koncom októbra prišiel na pojednávanie, ale z dôvodu neprítomnosti advokáta obžalovaného sa k slovu nedostal.

Obžalovaný Ukrajinec navrhol v októbri vypočuť jedného zo svedkov, ktorý vypovedal mesiac predtým. Išlo o jedného zo šoférov. "Chcem ho vypočuť, lebo minule povedal, že jeho výpoveď napísal vyšetrovateľ a dal mu ju len podpísať," odôvodnil svoju vtedajšiu požiadavku na opätovný výsluch Volodymyr Y. Navrhol vypočuť aj "neznámeho Romana", ktorý podľa ďalšieho svedka mal kradnuté autá Volodymyrovi dodať. Senát tieto návrhy na dokazovanie obžalovanému zamietol. Na to Volodymyr Y. vyhlásil, že senát považuje za zaujatý.

Volodymyr Y. požiadal 30. októbra aj o prepustenie z väzby. Senát jeho žiadosti nevyhovel a zamietol ju ako neodôvodnenú. Podľa predsedu senátu hrozí obžalovanému vysoký trest za štvornásobnú vraždu, má zakázané zdržiavať sa na našom území a hrozí mu aj ďalšie stíhanie v prípade vydierania. Senát chcel svojím rozhodnutím zabrániť aj tomu, aby obžalovaný ušiel do zahraničia a vyhýbal sa trestnému konaniu. Na to podal obžalovaný Ukrajinec sťažnosť, lebo podľa neho súd odmieta prezumpciu neviny a za vinného ho považuje už teraz. Preto nakoniec podal námietku zaujatosti voči senátu OS. Predseda senátu však na záver skonštatoval, že námietka obžalovaného "nebola podaná bezodkladne, lebo túto vec pojednáva OS už od 2. augusta, a súd teda o nej nebude vôbec rozhodovať".

Volodymyr Y. bude pravdepodobne čeliť ďalšej obžalobe. Malo by ísť o jeho obvinenie z trestného činu vydierania, ktorého sa údajne dopustil v roku 1998 v Senici. Volodymyr Y. údajne pred deviatimi rokmi žiadal od istej osoby štyri milióny korún. Najznámejší prípad, v ktorom je Volodymyr Y. obžalovaný, je vražda štyroch Ukrajincov "obzvlášť surovým a trýznivým spôsobom". Okrem neho sú v tejto kauze, v ktorej pojednáva bratislavský krajský súd, obžalovaní aj Eduard V., Vasyľ P. a Jurij R.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




75. výročie Hudby Ministerstva vnútra SR v SND.
Foto
ODMENA za podporu prezidentského kandidáta? Majk Spirit šokuje: Mohol som si PEKNE privyrobiť!
Ramzan Kadyrov
Šokujúce odhalenia z elitnej kliniky v Moskve: Významný politik má byť nevyliečiteľne chorý
Europarlament. (ilustr. foto)
Špión medzi vysokopostavenými politikmi? Už pred 10 rokmi mu priháralo
Ilustračné foto
Počasie na Slovensku sa zblázni: Hrozí príchod SNEHU? Na toto by ste sa mali pripraviť!
vojak
Trest pre bojaschopných Ukrajincov v zahraničí? Na úradoch ostanú zarazení
Ilustračné foto
Aktualizované
Akčné ráno v Bratislave: Vodičov na ceste prekvapila brána! Vyrazili ju zlodeji, ktorí... Tomu nebudete veriť
(ilustračné foto)
Tiché zmeny v Ázii, ktoré nás budú bolieť všetkých: Stalo sa to vôbec prvýkrát v histórii
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Jágr ostro kritizuje pomery v českom hokeji: A bude ešte hrať?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.
Foto
Grúňova († 81) manželka o hodinách hrôzy: Dráma pred prevozom do nemocnice! Čo sa dialo na JIS?
Na snímke z okna zaplavený park, ktorý sa nachádza pri brehu rieky Pej-ťiang v meste Čching-jüan, v provincii  Kuang-tung na juhu Číny.
Strach a obavy, na krajinu sa rúti apokalypsa: Príde to, čoho sa všetci obávajú?!
Psík preskočil múr, pod ktorým je prázdnota.
Foto
Venčili psa na hrade Špilberk, zviera sa rozbehlo a... Prešiel im mráz po chrbte, už bolo neskoro!
Ilustračné foto
Má Čína svojich špiónov v Nemecku? Veľvyslanectvo posiela drsný odkaz: Prestaňte!