Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.11.2007 00:01 | Správy | Zahraničné správy

Ukameňovaná pre lásku

Ukameňovaná pre lásku
ERBÍL - Už sedem mesiacov chodí iracká Kurdka Badi ´aa Aswad oplakávať hrob, v ktorom odpočíva jej 17-ročná dcéra Du´aa. V apríli tohto roku zomrela hroznou smrťou - ukameňovali ju jej vlastní príbuzní len preto, že sa chcela vydať za „nepriateľa“.

Aswadovci totiž patria k sekte jazídov, priateľ zavraždenej bol moslim - sunnit. Po vyše pol roku pozostalí porozprávali novinám The Sunday Times o tomto neuveriteľnom príbehu.

Piateho apríla večer vyšla Du´aa vyniesť smeti, no domov sa nevrátila. Ráno zavolal Aswadovcom anonym a oznámil, že ich dcéra je spolu s moslimom. „Hriešnicu“ vraj zabije, aby zmyl hanbu, že Du´aa chodí s inovercom. Tak ukladá odveký nepísaný zákon. Otec a brat skutočne našli Du´au spolu s jej priateľom v olivovom háji. V snahe dievčinu ochrániť, zaviedli ju k dedinskému starešinovi. Kým starší muži rozhodovali o jej osude, matka ju navštívila. „Prisahám, že som stále panna. A nič zlé som neurobila,“ povedala Du´aa. Nikdy nezabudne ani na slová: „Som hladná, mama.“

Väčšinový názor bol taký, že Du´aa musí zomrieť. Medzi týchto sudcov patril aj jej strýc, ktorého jeho mladší brat a otec dievčiny vyhnal pre takýto názor zo svojho domu. Zúfalý otec sa pokúsil zorganizovať tajný útek dcéry do susednej Sýrie. Jeho pokus odhalili, a sfanatizovaní a ozbrojení dedinčania obkľúčili 7. apríla dom šajcha Sulajmana, kam sa Du´aa uchýlila. „A on mladé bezbranné dievča poslal von,“ povedala matka.

Na námestí sa na dievčinu zniesla spŕška kameňov. V dave boli niekoľkí príbuzní z otcovej strany aj jeden z matkinej. Práve ten zrazil dievčinu na zem, keď sa pokúsila postaviť na nohy. Udrel ju do hlavy veľkým kusom betónu. Nechcel vraj, aby ďalej trpela. Niektorí z vykonávateľov rozsudku sú za mrežami, iní na úteku. Hoci zákon vraždy pre česť zakazuje, väčšina takýchto zločinov ostáva nepotrestaná. Aswadovcom nedávno vybuchol vo dvore granát. Odkaz bol jasný: Odíďte!

VRAŽDY PRE ČESŤ
Medzi Kurdmi v Iraku a Iráne zomierajú ženy pre poškvrnenie rodinnej cti takmer denne. Na severe Iraku zaznamenali tento rok už asi 600 takýchto úmrtí. Kameňovanie je zriedkavé, no škála popráv je široká: „hriešnice“ upália, ubijú, zastrelia, odtnú im hlavu, zhodia z výšky, donútia ich vypiť jed alebo spáchať samovraždu... Ukameňovanie Du´ay spustilo vlnu protestov, počet prípadov napriek tomu narastá.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Alergikom sa začína ťažké obdobie.
Peľová sezóna brezy sa blíži ku koncu: Nahradí ju tento SILNÝ alergén!
The poor old man's hands hold an empty bowl. The concept of hunger or poverty. Selective focus. Poverty in retirement.Homeless. Alms
Pochmúrne vyhliadky pre celý svet: Hrozivé konflikty zvyšujú prípady akútneho hladu
Rowan poklad našiel pri prechádzke so psom.
Foto
Školák pri venčení psa natrafil na zvláštnosť: Zistili, čo to je, mama lapala po dychu!
Foto
Spečatí Hancko životný prestup? Záujem majú tieto dva veľkokluby
Pri pobreží Kanárskych ostrovov sa utopili najmenej traja migranti
Nelegálna migrácia s tragickým koncom: Medzi obeťami je aj dieťa! Úrady zadržali podozrivých
Paľo Habera
Foto
FOTOhádanka: Je vám štrbavý chlapček povedomý? Vďaka nemu sa stal tento kúsok oblečenia legendárnym!
Na snímke zľava Michal Šimečka a Branislav Gröhling.
Opozícia kritizuje zákon o telerozhlase: Šimečka hovorí o štátnej televízii, Gröhling tvrdí, že naráža na predpisy EÚ
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Scholz sa zaviazal podporovať Ukrajinu: Pridal sa k nemu ďalší mocný muž! Kancelár však túto vec odmieta
(ilustračné foto).
V strese sú zamestnanci, potom cestujúci: Odbory štrajk odvolali, stovky letov sa však neuskutočnia
Caution
Slovensko trápi chlad a zrážky: Neďaleko Bratislavy SNEŽÍ! Niekde napadne aj 10 centimetrov, platia VÝSTRAHY
Siren light on roof of police car at street. Themes crime, emergency and help.
V škole sa odohral vážny incident: Malo dôjsť k útoku! Podozrivú osobu zadržali
Driver due to being subject to test for alcohol content with use of breathalyzer
Chlapík za volantom nafúkal: Nevypil však ani kvapku alkoholu! Čo ho ZACHRÁNILO pred pokutou?