Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.11.2007 08:10 | Správy | Zahraničné správy

Izraelská polícia prehľadala vládne budovy

Izraelská polícia prehľadala vládne budovy
JERUZALEM - Izraelská polícia prehľadala viac ako dvadsať vládnych budov a súkromných kancelárií, pričom hľadala dôkazy v troch prípadoch trestného vyšetrovania premiéra Ehuda Olmerta.

Nedeľný zásah sa sústredil na viac ako dvadsať miest, vrátane ministerstva priemyslu a obchodu, Poštového úradu a jeruzalemskej radnice, informoval policajný hovorca Mickey Rosenfeld. Polícia z budov odniesla množstvo dokumentov uložených v kartónových škatuliach.

Zásah môže oslabiť Olmertovu pozíciu pred zásadnou blízkovýchodnou mierovou konferenciou v Spojených štátoch, ktorá sa má uskutočniť tento mesiac v Annapolise v štáte Maryland. Olmert verí, že konferencia bude znamenať otvorenie formálnych mierových rokovaní s Palestínčanmi po sedemročnej prestávke. Vyšetrovanie však môže znamenať ťažký úder pre mierové úsilie. Aj keď nebude musieť odstúpiť, Olmert bude vážne oslabený a zrejme bude čeliť intenzívnemu verejnému tlaku na odchod. Nedeľný zásah sa uskutočnil práve v čase opätovného nárastu jeho popularity, ktorá klesla po minuloročnej vojne v Libanone.

Olmert je ďalším z izraelských premiérov, ktorí sa v posledných rokoch stali terčom vyšetrovania. Benjamin Netanjahu, ktorý bol predsedom izraelskej vlády v období 1996 až 1999, bol podozrivý zo zneužitia moci a prijímania nenáležitých darov. Jeho nástupca Ehud Barak bol terčom podozrenia v prípade nelegálneho financovania kampane. Ariel Šaron, ktorý bol premiérom od roku 2001 až do mozgovej porážky v roku 2006, bol viackrát vyšetrovaný vo veci nelegálneho financovania kampane ako aj protiprávneho konania v nehnuteľnostiach. Nikto z nich nebol formálne obvinený. Barak je v súčasnosti ministrom obrany a Netanjahu, stojaci na čele opozičnej strany Likud, je popredným kandidátom na premiérsky post.

Olmertov úrad sa k nedeľnému zásahu nevyjadril, v minulosti však vyhlasoval, že premiér neurobil nič zlé a vyšetrovanie odmietal ako politický hon na čarodejnice. V jednom prípade je Olmert, bývalý starosta Jeruzalema, podozrivý z kúpy luxusného domu v Jeruzaleme pod cenou, za čo mal dať prísľub na povolenie výstavby. Polícia ho podozrieva aj v prípade poskytnutia vládneho grantu známemu a vybavovania politických funkcií v čase, keď bol ministrom obchodu. Olmert sa mal, aj keď neúspešne, pokúsiť o podvodný predaj druhej najväčšej izraelskej banky dvom spoločnostiam, keď bol ministrom financií v roku 2005. Olmert bol niekoľkokrát terčom obvinení z korupcie počas jeho tridsaťročnej politickej kariéry, nikdy ho však neusvedčili.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Primátor hlavného mesta má ambíciu  sprístupniť ročne 200 nájomných bytov.
Mapa Bratislavy sa zmení: Toto pribudne v Petržalke
Richard Sulík
Sulík sa chce dostať do europarlamentu: Ochraňujme prírodu, ale nezničme si európsky priemysel, tvrdí
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Minister Taraba: Národné parky majú zabezpečené financovanie z Envirofondu
Toto obdobie ženského životného cyklu môže trvať až sedem rokov.
Do prechodu sa dostávajú stále mladšie ženy: Ste jednou z nich? Toto radí odborníčka
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...
Na snímke podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Michal Šimečka (Progresívne Slovensko).
Šimečka: Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície
Bojnický zámok
Keď prídete cez leto do Bojníc, ostanete prekvapení: Plánujú zmeny
(ilustračné foto)
Ovocinári sú ako na ihlách, nič nie je isté: Tŕpnu pred rozhodujúcou nocou!
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81). Vdova Majka je zlomená.
Foto
Pohreb Dušana Grúňa († 81): Užialená vdova Majka je v koncoch, bolestivý ODKAZ manželovi pri truhle
Ilustračné foto
Príde to, na čo všetci čakali: Pripravte sa, začne to už cez VÍKEND!
Benátky začali skúšobne vyberať vstupné do mesta.
Chystáte sa do obľúbenej turistickej destinácie? Pripravte si peňaženky! Tu sa nedostanete zadarmo
Bratislavskí policajti oživovali muža v bezvedomí.
Silné video, išlo o SEKUNDY: Petržalskí policajti vrátili muža medzi živých!